Viete, že... časť 26.

 

... huby majú antidiabetický účinok? Prispieva k tomu veľmi nízky obsah uhľohydrátov (3,45%) a hojnosť bielkovín a vitamínov skupiny B. Pokusy s laboratórnymi zvieratami dokázali, že konzumáciou húb sa znižuje potreba inzulínu na reguláciu krvnej glukózy. Ich trávenie prebieha pomaly avšak niekedy s ťažkosťami, čo je spôsobené obsahom chitínu a vlastnosťami ich bielkovín.

... priemerný dospelý Európan prijíma ročne vo svojej strave okolo 2 kg prídavných látok? Medzi ne patria: umelé arómy a chuťové prísady, stabilizátory a antioxidačné látky, emulgátory a potravinárske farbivá. Ročná spotreba týchto látok sa od 50-tch rokov zdvojnásobila.

... klíčky lucerny AlfaAfla obsahujú až 40% bielkovín? To znamená podstatne viac ako väčšina druhov živočíšnej stravy, viac ako vajce, mlieko a hovädzie mäso. Okrem toho obsahuje celý rad minerálov (draslík, vápnik, fosfor, železo) a chlorofyl, ktorý má dezinfekčný a antiseptický efekt. AlfaAfla je známa aj svojim vysokým obsahom vitamínu A, E, D, K a vitamínu B6 - pyridoxínu. Po stáročia bola používaná v alternatívnej medicíne ako prostriedok proti starnutiu a k celkovému posilneniu organizmu.

... zjedením surovej cibule sa vďaka jej vlastnostiam dá zastaviť alebo zmierniť astmatický záchvat? Tento účinok trvá aj dvanásť hodín. Rovnako prospešná a vhodná najmä pre deti je inhalácia éterického oleja. Je to predovšetkým thiosulfinát - jedna zložka éterických olejov cibule, ktorá zastavuje alergické reakcie priedušiek u astmatikov.

... zeler sa vďaka vysokému obsahu horčíka zaraďuje medzi rastliny s protirakovinovými účinkami? Obsahuje aj vysoké percento aktívneho organického sodíka, ktorý môže za prítomnosti horčíka a ďalších látok pomáhať rozpúšťať vápnikové nánosy v obličkách, kĺboch a cievach. V zeleri sa vyskytujúci vitamín U pomáha rýchlo hojiť vredy.

... zdravá strava pomáha regenerovať pečeň? Naopak, alkohol, živočíšne bielkoviny a tuk sú pre ňu najväčším ohrozením. Pečeň o hmotnosti 1,5 kg zodpovedá za všetky chemické procesy a metabolické funkcie. Najvhodnejšou potravou podporujúcou pečeň, predovšetkým jej očistu sú: artičoky, avokádo, cvikla, šalátová čakanka, reďkovka, z byliniek petržlen, rozmarín a kurkuma.

... esenciálny prvok kremík je nevyhnutný pre rast vlasov, nechtov a zubov? Tiež dôležitý pre správne fungovanie buniek a tkanív, prispieva k posilneniu kostí. Je užitočný aj pri hojení slizničných a kožných ochoreniach a pri tuberkulóze. Hlavnými zdrojmi sú jablká, pomaranče, čerešne, mandle, hrozienka, surová kapusta, cibuľa, mrkva, čakanka, dyňa, zeler, červená repa, uhorka, med a celozrnné obilniny, ktoré zvlášť obsahujú ľahko vstrebateľný kremík.

... strava bohatá na balastné látky môže telo podporiť pri regulácii krvného cukru? Vďaka svojej zvláštnej štruktúre môžu balastné látky v zažívacom trakte nabobtnať a vytvoriť tak masu podobnú gelu. To sťaží prácu enzýmov, odbúravájucich uhľovodany, ktoré sa najprv musia popasovať z touto tuhou masou - tráveninou. Zvlášť takto priaznivo pôsobia balastné látky zo šošovice, fazule, ovsa, kapusty a jej podobnej zeleniny.

... používanie sójových klíčkov je v Číne známe tisíce rokov? Dokonca i Amerika používala naklíčené semená v predkolumbovskej dobe. V Európe v 18. storočí boli konzumované proti skorbutu pri dlhej moreplavbe, pretože v naklíčenom semeni rapídne stúpa obsah vitamínov a enzýmov, mení sa skladba sacharidov na ľahko stráviteľné a prebiehajú ďalšie prospešné chemické zmeny. Naklíčením rastie obsah vitamínov mnohonásobne. Lyžica 3 - 4 denných klíčkov má 100 mg vitamínu C.

... ak sa namiesto celozrnných obilnín v strave používa biely chlieb, rožky a iné rafinované výrobky, vzniká nebezpečenstvo vzniku rakoviny? Podmieňujú to najmenej tri zložky uvedených výrobkov: 1. Nedostatok vlákniny. 2. Nadmerný obsah cukru. 3. Transmastné kyseliny, ktoré sa bežne nachádzajú v rafinovaných potravinách priemyselnej výroby vo vyprážaných jedlách a v margaríne. Nielenže dvíhajú hladinu cholesterolu a podporujú artériosklerózu a infarkt, ale sú spojené aj s rakovinou prsníkov a maternice.