Viete, že... časť 25.

 

... mrkva je skutočne liečivou potravinou? Mrkva veľmi pomáha pri chorobách sietnice a očí všeobecne, pri kožných problémoch, gastritíde, nadbytku žalúdočnej kyseliny, kolitíde a prevencii rakoviny. Už sto gramov mrkvy (asi jedna stredne veľká mrkva) poskytne telu dosť betakaroténu na vytvorenie takmer trojnásobku dávky vitamínu A, akú potrebuje dospelý človek.

... strava, ktorá je plná presolených jedál dvojnásobne zvyšuje riziko vzniku a rozvoja rakoviny žalúdka? Preukázali to japonskí odborníci štúdiou vykonanou na 40-tich tisícoch mužoch a ženách. Popri rakovine žalúdka je slané jedlo tiež príčinou ďalších ochorení, medzi ktorými na prvých dvoch priečkach figurujú ochorenia srdca a mozgové príhody. Jedálniček s vysokým obsahom soli môže tiež viesť k žalúdočnej gastritíde, ktorá je otvorenou bránou k rakovine žalúdka.

... čierne a červené ríbezle majú zo všetkých bobuľovín najväčší obsah organických kyselín? Preto priaznivo pôsobia na trávenie. Zároveň sú v nich pektíny, ktoré neutralizujú toxické látky v črevách. Plody ríbezlí alebo ich šťava pomáhajú pri žalúdočných problémoch, poruche trávenia, reumatizme a obličkových kameňoch.

... brokolica chráni močový mechúr? Laboratórne výskumy, ktoré uskutočnili americkí vedci z Ohijskej univerzity, preukázali, že látky nachádzajúce sa v brokolici dokážu účinne zabrzdiť rast nádorových buniek v močovom mechúry. Potvrdili sa tým výsledky skoršej štúdie, ktorá dávala do vzájomnej súvislosti pravidelnú konzumáciu špecifickej odrody karfiolu a znižovanie rizika výskytu rakoviny močového mechúra.

... šťava z červeného melóna vyplavuje kyslé látky z organizmu a ozdravuje krv? Rôzne kožné vyrážky často signalizujú prekyslenie krvi, ktoré nastáva s prevládajúcimi potravinami v našom jedálničku ako je mäso, smažené pokrmy, sladkosti a pečivo z bielej múky, alebo keď pijeme veľké množstvo kávy, coly a limonád. Pohár šťavy z melóna ráno a večer vyplaví nadbytočné množstvo kyseliny močovej v organizme, pokožka sa vyčistí, a predídeme vzniku artritídy, dne a uremickej otrave.

... broskyňa bola v starej Číne považovaná za ovocie dlhého života? Organické kyseliny a vláknina, ktoré broskyňa obsahuje, povzbudzujú trávenie. Posilňuje sekréciu tráviacich žliaz a spôsobuje lepšie zužitkovanie potravín. Konzumácia broskýň pomáha pri ochorení srdca.

... čerešne pôsobia preventívne proti dne? Odvádzajú z tela toxické látky a čistia obličky. Majú močopudné účinky a pomáhajú prečistiť organizmus. Nachádza sa v nich napríklad kyselina kremičitá, ktorá blahodárne pôsobí na spevnenie väziva. Listy z čerešne sa pridávajú aj do čajových zmesí pre ich močopudné účinky. Kúpeľ v odvare zmierňuje bolesti kĺbov pri reume.

... želatína používajúca sa ako zahusťovadlo a stabilizátor v želatínových bonbónoch a žuvačkách sa vyrába z kostí a kože? Kosti a kože z jatok sú spracované kyselinou sírovou, soľnou, fosforečnou alebo lúhom, až sa želatína za účinkov horúcej vody začne vylučovať. Želatína sa môže získavať aj z rybej kože alebo podobných materiálov. Želatína sa pridáva aj do jogurtov, čím sa zabraňuje vzniku vrstvy zo syrovátky.

... až 95% američanov nevarí ale konzumuje priemyselne vyrobené pokrmy? V Nemecku je to asi 75% percent obyvateľstva. Ročne na európsky trh prichádza asi 9.000 nových produktov, v Amerike je to asi 10.000 a v Japonsku takmer 20.000. Priemyselne vyrobené pokrmy obsahujú stále častejšie umelé náhražky aby tak ušetrili na surovinách, sú obohatené syntetickými aromatickými príchuťami aby chutili a vypadali čo "najprirodzenejšie". Takýchto umelých prísad môžeme napočítať až 7.500.

... k prevencii pred rakovinou mozgu prispievajú vitamíny, najmä C a E? Napríklad ich nájdeme v hojnom zastúpení v kiwi. Naopak odporúča sa obmedziť alebo vylúčiť konzumáciu párkov, ktoré ak konzumujú tehotné ženy, zvyšuje sa riziko rakoviny u ich detí. Ďalšie rizikové potraviny sú: hamburgery, údené a pečené mäso, výrobky z bravčoviny (napr. varená šunka a slanina) a vyprážané jedlá.