Viete, že... časť 19.

 

... zelený čaj obsahuje veľa fluoridu, ktorý bráni vzniku zubného kazu? Pitie zeleného čaju bráni i vzniku ochorení ďasien, odstraňuje nepríjemný pach z úst, podporuje boj organizmu proti vírusovým ochoreniam. V čaji sú hojne zastúpené vitamín C, E a beta-karotén, tiež polyfenoly, ktoré sa chovajú ako ochranné antioxidanty.

... nadmerné bielkoviny v strave, ktoré telo nepotrebuje, sa usádzajú v ľadvinách? U zvierat sa nadbytočné bielkoviny uchovávajú pre dobu núdze a zimného spánku avšak u ľudí pracujú ľadviny rozdielne. Stály nadbytok potravín u ľudí spôsobuje nadváhu, cukrovku, problémy s cievami, artrózou, spomaluje sa výmena buniek, vzniká kvasenie, ktoré vedie k prekysleniu, dochádza ku svalovému reumatizmu, atď. Odporúčané množstvo 35 g bielkovín denne môže byť úplne pokryté rastlinnou bielkovinou.

... nadmerné množstvo proteínov, soli a kofeínu zvyšuje vylučovanie vápnika močom? Dôvodom je okysľovanie krvi, predovšetkým stravou zloženou z mäsa, rýb a mäkkýšov. Telo sa to potom snaží kompenzovať uvoľňovaním alkalických minerálov z kostí, ktoré tak prichádzajú o vápnik a zvyšuje sa riziko osteoporózy. Naopak ovocie a zelenina sú alkalizéry, a hoci obsahujú málo vápnika, zamedzujú jeho ubúdaniu z kostí.

... granátové jablká zmierňujú zápaly čriev? Obsahujú prírodné antiseptiká a protizápalové látky. Konzumácia granátových jabĺk je vhodná pri infekčnej hnačke zapríčinenej gastroentritídou alebo kolitídou. Organické kyseliny prispievajú k obnoveniu mikroflóry v črevách. Svojím sťahujúcim účinkom granátové jablká znižujú aj tvorbu žalúdočnej kyseliny a upokojujú podráždený a zapálený žalúdok.

... kapusta obsahuje veľa kyseliny listovej nevyhnutnej pri odbúravaní stresu a skľúčenosti? K zlepšeniu nálady a kondície prispieva aj vzácne sa vyskytujúci vitamín B12 a ostatné vitamíny zo skupiny B, pretože stimulujú mozog a nervy. Starí Rímania považovali kapustu za univerzálny liek proti všetkým chorobám.

... až 40% dospelých ľudí trápi občas pálenie záhy? Tento nepríjemný pocit v hornej časti hrudníka spôsobujú jeho žalúdočné kyseliny, ktoré sa dostávajú vinou nedokonalej funkcie pažerákového zvierača späť do pažeráka, a býva najčastejším príznakom refluxnej choroby pažeráka. Páleniu záhy môžeme predchádzať konzumáciou jedla v pokoji, menšími porciami, dôkladným žuvaním. Pomáha aj znížená konzumácia kávy a alkoholu, nefajčenie a vylúčenie vody obohatenej oxidom uhličitým.

... jablká pomáhajú predchádzať rakovinovej degenerácii hrubého čreva Jablčná vláknina (pektín) je skvelý absorbent, ktorý čistí črevá. V kombinácii s organickými kyselinami obnovuje aj ich bakteriálnu flóru. Jablká pohlcujú črevné toxíny, čím uľahčujú čistenie krvi a pokožky. Jablká majú priamy vplyv na aktivitu čriev a upravujú stav pri hnačke aj pri zápche, posilňujú činnosť pečene.

... ľudia sú pri jedle zdržanlivejší, pokiaľ môžu vidieť koľko toho už zjedli? Pri stole, z ktorého nie sú upratané zvyšky jedla a riadu po predchádzajúcich chodoch, ľudia zjedia o štvrtinu menej ako pri stole, z ktorého sa riad so zvyškami po každom chode hneď upracú.

... plody hrušiek alebo šťava sa používajú v ľudovom liečiteľstve pri obezite, močových kameňoch, vysokom krvnom tlaku? Varené a pečené sa používajú proti kašľu a záduchu, odvar zo sušených hrušiek proti hnačkám. Hrušky prečisťujú črevá, odstraňujú zápchu a iné poruchy trávenia. Hrušky majú antibakteriálny, močopudný a posilňujúci účinok.