Viete, že... časť 16.

 

... liter koly obsahuje 24 kociek cukru? Takéto sladené a podobné ochutené nápoje síce chutia, ale príliš zaťažujú žalúdok a želané osvieženie neprichádza. Pri letných teplotách je vhodné konzumovať najmä chutné ovocné a zeleninové šťavy, alebo z nich pripravené kokteily s jogurtom alebo mliekom.

... zeler zabraňuje tvorbe kameňov v obličkách i v močovom mechúri? Navyše, minerálna látka draslík podporuje močenie, čistí obličky a močový mechúr. Terpény v zeleri zbavujú obličky jedov. Najlepšie jesť zeler v surovom stave, napr. v šaláte, dvakrát v týždni 200g.

... špargľa je vhodným pomocníkom pri redukčných diétach? S málom kalórií ale veľkým množstvom vlákniny vyvoláva pocit plného žalúdka. Napríklad ju konzumujeme uvarenú 5 až 10 minút a pokvapkanú citrónovou šťavou. Celkovo je to potraviny bohatá na minerály a chudobná na kalórie.

... pravidelným potieraním zubov listami zo šalvie dosiahneme belosť zubnej skloviny?  Šalviu môžeme použiť i v kuchyni. Dodáva ostrým omáčkam mimoriadne zaujímavú chuť, dochucujeme ňou zeleninové plnky a pikantné jedlá s cestovinami.

... niektoré umelé farbivá ako tartrazín môžu vyvolávať hyperaktívne až agresívne správanie, najmä u detí? Ďalšími príčinami agresivity až protispoločenského správania môžu byť nedostatočné raňajky (nekompletné a nezdravé) a kontaminácia potravy olovom napríklad z mäsa a rýb pochádzajúcich z prostredia v blízkosti priemyselných oblastí.

... reďkovka podporuje tvorbu žlče? Obsahuje esencie síry, ktoré okrem toho dodania ostrej a pikantnej chuti reďkovkám, podporujú zvyšovanie produkcie žlče a uľahčujú odtok zo žlčníka. Konzumácia reďkovky sa odporúča pri poruchách pečene a žlčníka.

... šalát z mladej žihľavy prečisťuje krv a čistí pokožku? Čerstvý šalát je bohatý na vitamíny a karotenoidy. Je vhodný aj pre diabetikov, pretože znižuje hladinu cukru v krvi. Uľavý pri reumatických bolestiach. Pred použitím žihľavu prelejeme horúcou vodou z vodovodu (nie vriacou) aby sme ju zbavili pŕhlivosti. Možno ju použiť aj v teplej kuchyni rovnako ako špenát alebo ako korenie do polievok.

... podbeľový čaj pomáha uvoľňovať hlien pri kašli? Pridáva sa do prsných čajov. Podbeľom sa tíšia záchvaty kašľu. Tento účinok je obsiahnutý aj v jeho latinskom názve Tussilago farfara - "tussis" znamená kašeľ. Podbeľ napomáha aj látkovej premene.

... oriešky svojou výživnou koncentráciou prevyšujú akúkoľvek potravinu živočíšneho pôvodu? Napríklad výrazne predstihujú mäso a vajíčka obsahom uhľohydrátov, tukov, proteínov, vitamínu B1, C, E a niacínu, ale aj vápnika, horčíka a draslíka. A to všetko bez cholesterolu alebo škodlivého množstva nasýtených mastných kyselín.

... môžeme predísť ťažkostiam s črevnými plynmi po konzumácii strukovín? Príčinou je hemicelulóza - cukor obsiahnutý v strukovinách (fazuľa, sója), ktorý črevné baktérie môžu zmeniť na metán a ďalšie plyny. Hemicelulózy sa v strukovinách ľahko zbavíme: strukovinu na noc namočíme do vody a ráno túto vodu zlejeme.