Viete, že... časť 15.

 

... konzumácia jačmenných zŕn znižuje hladinu cholesterolu? Na Strednom východe je jačmeň už dlho známy ako "liek na srdce". Má protivírusové a protirakovinové účinky. Obsahuje silné antioxidanty, je dobrým zdrojom vlákniny, železa, vápnika a bielkovín.

... okysličený cholesterol je dvojnásobne nebezpečný než "normálny"? Obzvlášť táto forma cholesterolu spôsobuje arteriosklerózu. K oxidácii dochádza keď sa cholesterol zahrieva ako napríklad pri pečení, smažení alebo grilovaní, sušení, dokonca i v mikrovlnke. Tieto postupy tepelnej úpravy jedál bohatých na cholesterol by sme mali používať len zriedka. Okysličený cholesterol sa nachádza napríklad v hamburgeroch, polievkach v prášku, pudingovom prášku, alebo v majonéze, v hotových produktoch obsahujúcich vaječný alebo mliečny prášok. Potraviny v čerstvom stave nevykazujú také vysoké percento okysličeného cholesterolu.

... egreš bol v ľudovom liečiteľstve užívaný ako prostriedok proti zápche, vyššiemu krvnému tlaku a anémii? Egreš čistí črevá, zlepšuje trávenie, ale podporuje aj tvorbu zdravej pokožky a vlasov. Má vysoký obsah ovocných kyselín, pektínov a vitamínu C. Obsahujú aj vitamín E, B, karotén, minerály – železo, draslík, vápnik, horčík a zinok.

... ozdobná kvetnatá rastlinka Kapucínka väčšia je vysoko účinné prírodné antibiotikum? Ničí streptokoky, statylokoky a ďalšie baktérie v dýchacom a zvlášť v močovom ústrojenstve. Obsahuje antibakteriálne látky, vitamín C, draslík, vápnik, horčík a fosfor a pôsobí antisepticky. Jej listy sa používajú k ozdobeniu jedál alebo nasekané do uhorkového šalátu, rizota, cestovín. Nasekané listy si nájdu miesto v šalátoch a pomazánkach. Kvety aj listy sú výbornou pochúťkou aj v surovom stave.

... čučoriedky majú liečivé účinky pri ochoreniach obličiek, močovodov i močového mechúra? Čučoriedky obsahujú veľa vitamínu C a prírodných farbív - karotény (sfarbujú jazyk na modro) a prostilbén, ktoré patria medzi najúčinnejšie antioxidačne pôsobiace látky znižujúce riziko niektorých druhov rakoviny.

... konzumácia papriky alebo paprikovej šťavy môže zabraňovať vzniku trombózy? V krajinách ako je Thajsko a Mexiko, kde často konzumujú a vo veľkom množstve papričky, je výskyt trombózy veľmi nízky. Zistilo sa, že kapsaicín nachádzajúci sa v paprikách zabraňuje krvinkám, aby sa zhlukovali a formovali sa nebezpečné zrazeniny, ktoré by mohli spôsobiť infarkt.

... červené mäso spôsobuje rakovinu pŕs? Team vedcov z univerzity v Leeds robili sedemročnú štúdiu na 35 000 ženách. Zistili, že ženy po menopauze, ktoré jedli denne 5dkg mäsa, boli vystavené o 56% vyššiemu riziku, že ochorejú na rakovinu pŕs než tie, ktoré mäso vôbec nejedli. Pri konzumácii upravovaného mäsa, napr. slaniny, klobás alebo šunky, sa toto riziko zvýšilo dokonca o 64%. Štúdia zároveň preukázala, že u žien konzumujúcich vysoké množstvo vlákniny, bolo riziko nádorového ochorenia pŕs polovičné.

... aloe je legendárna rastlina, ktorú už v minulých civilizáciách označovali ako zázračnú? Jej liečivé účinky využívali americkí Indiáni aj pôvodní obyvatelia Austrálie, v starom Egypte aloe používali ako súčasť liečivých prípravkov a elixíru dlhovekosti. Zmienky o liečivých účinkoch aloe nechýbajú ani v najstaršej prírodnej medicíne ajurvéde. Hippokrates prípravky z aloe používal na liečbu mnohých ochorení, najmä črevných, žalúdočných ale aj nádorových. Veľkú popularitu má aloe odpradávna aj na Ďalekom východe. Svedčí o tom aj to, že japonský názov aloe sa dá voľne preložiť ako "lekár nie je potrebný".

... konzumácia slaných výrobkov môže urýchliť rozvoj vysokého tlaku, mozgovej mŕtvice a srdcových ochorení? Patria k nim slané zemiakové lupienky, krekry, praclíky, solené arašidy ale aj saláma a pod. Na Slovensku má každý piaty dospelý človek vysoký krvný tlak - hypertenziu. Väčšina ľudí u nás prijíma až desaťkrát viac soli, než ich organizmus potrebuje.