Viete, že... časť 4.

 

... morské riasy dodávajú cievam pružnosť, ohybnosť? Obsahujú v stopovom množstve heparín, ktorý udržuje krv v tekutom stave. Bráni zrážaniu krvi a tým upchaniu a nepriechodnosti ciev. Súčasne riasy detoxikujú organizmus a zásobujú minerálmi.

... pravidelná konzumácia lieskových orechov zabraňuje zabraňuje tvorbe obličkových kameňov? Najlepšie keď sa konzumujú každé ráno. Lieskové orechy sú ľahšie stráviteľné ako mandle alebo vlašské orechy. Odporúčajú sa aj pri zvýšenej spotrebe energie, už 50 g stačí na hodinu fyzického pohybu (316 kcal).

... hliva ustricová patrí k najuniverzálnejším rozkladačom jedovatých látok? Obsahuje aktívnu látku lovastatín, ktorý viaže na seba cholesterol, znižuje jeho hladinu v krvi a kladne pôsobí na srdcovocievnu sústavu. Obsahuje tiež beta glukán, ktorý má protivírusový, antibiotický, protizápalový a protirakovinový účinok.

... šípkový čaj pomáha rozpadnúť a vyplaviť močový piesok a kamienky? Pri obličkových kameňoch pomáha čaj zo šupiek šípky. Vhodný je aj pri zápaloch močových ciest. Šípky obsahujú vitamín C, beta karotén, vitamíny skupiny B, triesloviny, kyseliny citrónovú a jablčnú, cukry, minerálne látky (draslík, vápnik,...), flavonoidy, pektín, silice.

... Fytoncídy - rastlinné antibiotiká sú prirodzené súčasti rastlinných buniek? Majú antimikrobiálne účinky, podobné účinkom antibiotík. V zeleninách je týchto látok celá rada. Napríklad Horčičná silica, prítomná v horčici a chrene, usmrcuje mikróby už v nepatrných koncentráciách. Rafanín je fytoncíd v cvikle a reďkovkách. Alicín je fytoncíd obsiahnutý v cesnaku a cibuli, má protibakteriálne aj protiplesňové účinky. Fytoncídne látky sa našli v kapuste, v keli, v paprike a iných zeleninách. Majú význam v ochrane pred infekciami, zvlášť v období chrípkových nákaz, tiež majú hojivý účinok na rany.

... črevné steny človeka môžu vstrebať častice do veľkosti maximálne 0,015 mm? Všetko väčšie je z tela vylúčené. Ak dobre nepožujeme potravu, väčšina skonzumovanej potravy odchádza z tela von bez úžitku. Nestrávená a nevstrebaná potrava sa v črevách rozkladá a dochádza k abnormálnej fementácii podobne ako v prípade prejedania sa. Rozkladaním vznikajú rôzne toxíny a na ich neutralizáciu sa spotrebuje veľké množstvo enzýmov.

... odvar z ľanových semien pomáha k uvoľneniu pôrodných ciest pred pôrodom? Užíva sa každý deň už mesiac pred pôrodom. Pripravuje sa z pol litra vody a dvoch lyžíc ľanových semienok namočených v noci. Ráno sa varí 10 minút v namáčacej vode v neprikrytom hrnci, scedí sa a teplý pije. Semienka sa už potom nekonzumujú.

... maslová fazuľa dobre vplýva na udržanie zdravej pokožky a vlasov? Táto biela šťavnatá fazuľa je bohatá na vitamíny B (hlavne B3 a B5) a stopové prvky mangán, draslík, zinok a železo, tiež na kyselinu listovú a bielkoviny. Podporuje imunitný systém v zimnom období.

... rozžutie pár kardamonových semien má ukľudňujúci vplyv na nervovú sústavu? Získame tým aj osvieženie dychu. Korenie kardamon má priaznivé účinky na zažívanie, pôsobí proti žalúdočným problémom (pálenie záhy), považuje sa za afrodiziakum, tonizuje, má antiseptický a diuretický účinok.

... kyselina mliečna pomáha telu vstrebávať proteíny a železo? Ide o kyselinu mliečnu v pravotočivej podobe, tz. vytvorená fermentáciou v probiotických šalátoch, v kefíre alebo jogurte, vzniknutá pri normálnom metabolizme a cvičení. Správne fermentovaná zelenina obsahuje viac kyseliny mliečnej ako jogurt či kefír.