Šťavy z bobuľových plodov - chutná medicína z lona prírody

Vždy s príchodom teplého počasia sa roztrhne vrece s bobuľovými plodmi všetkých druhov. Sú chutné a pod šupkou ukrývajú rozsiahly liečebný potenciál. Sú považované za čistiace, dezinfekčné a upokojujúce prostriedky s blahodárnym vplyvom na vylučovanie.

Najlepšie sú mäkké a čerstvé, práve odtrhnuté z kríku či stromu. Najjednoduchšia a zrejme aj najstaršia metóda prípravy štiav z bobuľovín spočíva v tom, že rozmačkané plody zalejeme horúcou vodou, necháme asi hodinu stáť a následne scedíme cez sito. Ďalej je možné nasypať bobuľky do džbánu s vodou, nechať ho celý deň stáť v žiari letného slnka a večer jeho obsah zliať. V prípade, že bude treba šťavu dosladiť, používajte výhradne med, alebo javorový sirup, nie obyčajný cukor.

Šťavy z bobuľovín majú ochladzujúce účinky. To znamená, že pri horúčke, úpale alebo smäde z veľkého letného tepla nič tak účinne nezníži teplotu ľudského organizmu ako tieto druhy ovocia.

Terapeutické využitie

Ostružina. Znižuje vysoký krvný tlak (vďaka vysokému obsahu draslíka), pomáha ľuďom trpiacim anémiou, zmierňuje krvácanie pri silnej menštruácii. Pokiaľ sa šťava z ostružín zohreje na platni a potom sa ešte veľmi teplá pomaly usrkáva cez slamku, dokáže uľaviť aj pri tom najhoršom kašli. Je výborná pri liečbe reumatizmu, zápalu mandlí, srdcových problémoch, hnačke, chronickom zápale slepého čreva, žlčových kameňoch a niektorých prípadoch pruhu.

Čierna a červená ríbezľa. Sú priamo ideálnymi prostriedkami na hnisavé infekcie v ústach (afty) alebo v pošve (zápal pošvy). Keď sa podajú horúce, vyvolajú potenie a pomôžu telu zahnať nachladnutie alebo horúčku. Čierna ríbezľa je jedinečný prostriedok pre zmiernenie pomliaždenín, krvácavosti ďasien, presakovania drobných kapilár, liečbu hemoroidov (je významným zdrojom vitamínu C a bioflavonidu rutínu). Zároveň je veľmi prospešná pri takých chorobách, ako je roztrúsená skleróza. Šťava z červenej ríbezle je mimoriadne antiseptická a je dobrá pri žltačke a prílišnej kyslosti krvného obehu.

Borievka. Šťava pôsobí priaznivo pri pakostnici (dne), ľadvinových kameňoch, chronickej hnačke, úplavici, bolestiach v krku, výtoku, týfe, ekzémoch, lupienke a vyrážke. Pitie borievkovej šťavy je ako prevencia infekcie močových ciest oveľa účinnejšia ako samotná liečba.

Tip pre Vás:

Pokiaľ chcete borievky uchovávať bez toho, aby ste ich museli mraziť, poradíme Vám jeden trik. Borievky preberte, všetky popraskané, pomačkané alebo prezreté vyberte, najlepšie rovno zjedzte. Tie neporušené a suché umiestnite do litrových pohárov a hore nechajte tak na palec voľného miesta. Pokiaľ nebudete mať možnosť uskladniť borievky na tmavom mieste, použite fľaše z farebného skla. Keď budete mať fľaše naplnené, pridajte k borievkam jednu malú lyžičku obyčajnej kuchynskej soli a opatrne nimi zatrepte. Zazátkujte ich (úplne postačí poriadne utiahnutý skrutkový uzáver). Bez toho, aby ste fľašami trepali, uložte ich na tmavé miesto. Takto vydržia takmer navždy! Bobuľky pustia trochu šťavy, ale zostanú pekne tvrdé. Ani neskvasia, ani sa neskazia.

Egrešova šťava je veľmi dobrá pri akýchkoľvek poruchách činnosti pečene, ktoré sú sprevádzané príznakmi ako nechutenstvo, potiahnutý jazyk, zápcha, bolesti hlavy, nevoľnosť, poblednutosť a zriedka tiež ľahká žltačka. Egrešová šťava pôsobí ako zázračná pleťová voda pri ohni sv. Antonka, Rosenbachovej chorobe a podobných poruchách, ktoré sú typické akútnym zápalom pokožky a sú jasne vymedzené početnou vyrážkou. Zmes bazovej a egrešovej šťavy bude v takom prípade dokonalým balzamom, skoro ako živá voda.

Kľukva (príbuzná čučoriedok). Jej šťava je veľmi dobrým prostriedkom na liečbu močových ciest, ľadvinových infekcií a kameňov. Môže tiež pomáhať pri nedostatočnej činnosti štítnej žľazy.

Baza. Šťava je dobrá na zväčšené mandle a zdurené žľazy, napríklad lymfatické uzliny. Je zvlášť vhodná pre deti, ktoré majú osýpky, zápal príušných žliaz (tzv. príušnice) alebo ovčie kiahne. Pomáha znižovať teplotu. Uľavuje od ušných bolestí. Bazová šťava nemá konkurenciu čo sa týka liečby ekzémov, lupienky a vyrážky spôsobovanej škumpou jedovatou (v takom prípade sa šťavou oplachuje pokožka na postihnutom mieste). Obklad namočený v studenej bazovej šťave urobí hotové zázraky pri popáleninách a oparení!

Malina a černica. Šťava skvele pôsobí pri chudokrvnosti (anémii), hypoglykémii, vysokom krvnom tlaku, tehotenských nevoľnostiach a bolestiach, ranných nevoľnostiach či nevoľnostiach z cestovania dopravnými prostriedkami, únave, bežnom nachladnutí, chrípke, skorbute, žalúdočných vredoch, srdcových problémoch, ľadvinových kameňoch, horúčke, bolestivej menštruácii, hnačke, hnisavej infekcii, pohlavne prenosných chorobách a zlom krvnom obehu (prekrvenie).

Jahoda. Šťava má dobré účinky na slabozrakosť a prasknuté žilky v očiach. Ak sa zuby čas od času vyčistia hustou jahodovou šťavou, zamedzí sa tvorbe zubného kameňa a zápalu sliznice ďasien. Ak človek raz alebo dvakrát za týždeň vypije pohár nápoja namiešaného v rovnakom pomere z jahodovej a malinovej šťavy, pomôže to odstrániť toxické látky, ktoré sa nahromadili v krvnej plazme; to isté je dobré proti akné, rôznym pupáčikom, vriedkom, karbunkulom a popraskanej nezdravej pokožke.