Tajomstvo prežúvania

Nemci majú výstižné porekadlo "Gut gekaut ist halb verdaut" (dobre prežuté je odpoly strávené).
Ale čo je to vlastne dôkladné požutie?

Optimálne predtrávenie správnym prežúvaním podporuje najťažšiu prácu žalúdka a čriev. Problémy pri trávení zmiznú po niekoľkých dňoch, ak človek naozaj dôsledne a dôkladne prežúva. Odborníci na výživu odporúčajú prežuť každý kúsok 32 - krát. Namiesto počítania možno však jednoducho prežúvať tak dlho, kým sa potrava nestane tekutou. Tým sa zabezpečí optimálne využitie životne dôležitých vitamínov a živín a imunitný systém sa citeľne posilní.

Okrem toho je dôkladné prežúvanie absolútne spoľahlivou metódou, ako rýchle a zdravo schudnúť a dosiahnutú ideálnu hmotnosť si udržať aj do budúcna. Človek sa potom nestačí čudovať, ako málo jedla mu vlastne stačí, aby bol sýty. Pri rýchlom hltaní jedla však dostáva nesprávnu informáciu.

Dôkladné prežúvanie môže byť spočiatku spojené s nezvyklou svalovou horúčkou netrénovaných žuvacích svalov. Tá zmizne veľmi rýchle, ale pozitívny efekt dobrého prežutia pretrvá. Dôkladné pomalé prežúvanie vytvára aj predpoklady harmonického duševného stavu a pozitívne mení základný postoj k jedeniu. Pri dôkladnom žuvaní sa jedenie stáva priam meditatívnym zážitkom a hlt po hlte takmer drogou šťastia, lebo v mozgu sa tým produkuje hormón šťastia serotonín. Okrem toho iba dôkladným požutím môže jedlo naplno rozvinúť celú svoju chuť a človek ho labužnícky vychutná.

Potreba kvalitnej a energeticky hodnotnej potravy sa v človeku fixuje a jeho organizmus sa naučí neprijímať "potravinový odpad", na ktorý bol predtým navyknutý.