Vákuové balenie potravín


Problém skladovania potravín je skoro taký starý ako ľudstvo samo. Už naši predkovia riešili problém, ako uchovať potraviny čo najdlhšie, a na tento účel vymysleli hneď niekoľko spôsobov:

» Uchovávanie v chlade
» Sušenie
» Solenie
» Údenie
» Nakladanie v oleji, príp. octe
» Zaváranie

Každý z nich mal svoje klady a zápory. Väčšina z nich bola určená len na istý okruh potravín (solenie a údenie na mäso,...) a navyše menili chuť a vzhľad potraviny. Revolúciu v uskladnení potravín priniesli chladničky a mrazničky. Znamená to ale, že už žiadne jedlo nevyhadzujeme? Vôbec nie.
Pozrite sa do chladničky a uvidíte, koľko tam máte potravín, ktoré nestihnete skonzumovať a nakoniec ich vyhodíte. Vadí Vám to?

Vákuové balenie potravín

Znehodnotenie, resp. pokazenie potravín spôsobujú chemické reakcie, pôsobenie vzduchu, teploty, vlhkosti, enzýmov, mikroorganizmov a plesní. Pri uchovaní potravín vo vákuu predídete všetkým týmto nepríjemnostiam. Vákuovo zabalené výrobky sú hermeticky uzatvorené vo vzduchoprázdne. Znamená to spomalený rast mikroorganizmov, čím sa tri až päť násobne predlžuje trvanlivosť potravín. Prirodzeným spôsobom, bez použitia konzervačných a iných chemických látok. Takto uložené potraviny nestrácajú hmotnosť, chuť, vitamíny ani ďalšie nutričné hodnoty.

Výhody vákuového balenia

» Je prirodzené a účinné
» Nemení vzhľad a chuť potravín
» Zachováva výživné látky na optimálnej úrovni
» Je optimálne hygienické
» Šetrí rodinný rozpočet
» Je šetrné k životnému prostrediu

Príklady vákuového balenia potravín

Vákuová balička umožňuje odsať vzduch zo špeciálnych nádob alebo sáčkov. Nádoby sú vhodnejšie najmä pri krehkých potravinách a v prípade, že z potraviny často po častiach odoberáte (salámy, syry, hotové jedlá,...).

OVOCIE A ZELENINA

Už po niekoľkých dňoch vysychajú a strácajú väčšinu výživnej hodnoty. Pri zamrazení sa mrazom poškodí ich štruktúra a potom sa vzhľadom ani chuťou nevyrovnajú čerstvým. Pri uchovaní vo vákuu vydržia niektoré druhy až 21 dní a ak zamrazíte vákuované potraviny, po rozmrazení budú ako čerstvé. Čerstvý zeleninový či ovocný šalát si môžete pripraviť na viac dní dopredu, vo vákuu vydrží až 7 dní.

TVRDÝ SYR

Už po niekoľkých dňoch vysychajú okraje, syr mení chuť a ohrozujú ho plesne. Vo vákuu vydržia niektoré typy až 60 dní.

SALÁMY A MÄKKÉ MÄSOVÉ VÝROBKY

Krájané salámy je nutné spotrebovať zväčša do druhého dňa. To v praxi znamená časté nákupy v malom a neraz i menej výhodne. S vákuovou baličkou môžete nakúpiť naraz na celý týždeň, prípadne vo väčšom využiť výhodné akcie - ušetríte tak čas i peniaze.

MÄSO
Vákuovanie výrazne predĺži jeho trvanlivosť, či už ide o mäso mrazené, chladené alebo tepelne upravené. Vákuovacie nádoby môžete využiť i na marinovanie. Už po 20 minútach budú potraviny rovnako chutné, ako by boli marinované cez noc.

OLEJ, VÍNO,...
Kvalitné oleje (napr. panenský olivový) sú háklivé na skladovanie a veľmi rýchlo po otvorení získavajú pachuť. Ak ich pomocou špeciálneho uzáveru zavákuujete, uchovajú si čerstvú chuť a arómu. Rovnako to platí i pre vína.

KÁVA, SUŠENÉ HUBY, ORECHY,...
I suchým potravinám prospeje vákuum. Zachovajú si výraznú arómu, sušené huby nenapadnú mole, orechy nezhorknú,... Vákuovať ich môžete v špeciálnych nádobách alebo i v zaváraninových fľašiach s použitím špeciálnej vákuovacej hlavice.