Viete, že... časť 46.

 

... ovocie je najlepší druh sladkostí? Pretože ich jednoduché cukry, najčastejšie fruktóza a glukóza, sú sprevádzané minerálmi, vitamínmi, vlákninou a niektorými ďalšími látkami, ktoré chránia ľudské zdravie (napríklad flavonoidy). Ovocie má veľa živín a vitamínov, neobsahuje cholesterol a vďaka vysokému obsahu vody má pomerne málo joulov.

... pitný režim spolupôsobí pri obnove zásob energie? Prvoradou potrebou po skončení akéhokoľvek výkonu (fyzického aj psychického) je náhrada tekutín. Pitný režim podporuje urýchlenú regeneráciu organizmu po záťaži alebo v jej priebehu, prispieva k zlepšeniu činnosti obličiek a zároveň k optimalizácii krvného obehu. Zabezpečuje nielen dostatok vody, ale aj prísun náležitého množstva minerálnych látok - tzv. remineralizáciu.

... vláknina obsiahnutá v potrave zväčšuje jej objem? Vďaka nej rastie počet rozžutých dávok a hltov, a tým aj celkový objem konzumovanej stravy. Podieľa sa na tom aj celkový objem konzumovanej stravy.

... lámanie nechtov môžeme zastaviť denným pitím malého pohára šťavy zo šalátovej uhorky? Obsahuje mnoho minerálov, ktoré zabraňujú ich lámaniu. Pomáha tiež konzumácia banánov, avokáda a lyžičky ľanového oleja denne.

... hlávkový šalát má nízky obsah kalorií a je preto ideálnou potravou pre tých, ktorí chcú zhodiť nejaké to kilo? Obsahuje vo veľkom množstve kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre rast, tvorbu krvi, mozku a dobrú náladu, činnost tráviacej sústavy a zdravé vlasy. Veľmi významná je pre tehotné ženy, pretože bráni vzniku niektorých vývojových vád. Listy šalátu, predovšetkým tmavé okrajové časti, sú zdrojom beta-karoténu, ktorý je ochranou pred degeneratívnymi chorobami. Veľká misa čerstvého šalátu podľa tradičného bylinkárstva skľudňuje nervy a pôsobí ako uspávadlo.

... v jahodách sa objavilo rastlinné antibiotikum? Chráni samotnú jahodu, inak náchylnú na hnilobu, a okrem toho zabíja tiež pôvodcu týfusu, a to ešte aj po devätnásťnásobnom zriedení. Antibiotikum sa však nachádza iba v úplne čerstvých jahodách, ktoré tiež obsahujú látku podobnú acylpyrínu, kyselinu metylsalicylovú, čo vysvetľuje priaznivý účinok jahôd pri reumatizme a horúčkových stavoch.

... uhorka sa skladá z 95% vody a preto osviežuje a tonizuje každú, i tú najjemnejšiu pokožku? Vďaka vysokému obsahu minerálnych solí a čistiaceho zinku čistí i popraskanú pleť.

... lesklé čierne plody bazy čiernej, bohaté na triesloviny a éterické oleje, zlepšujú prekrvovanie a znižujú horúčku? Nezrelé a surové plody sa však nesmú konzumovať, obsahujú jedovaté látky, ktoré vedú ku zvracaniu. Vysoký obsah selénu v baze chráni bunky pred rakovinotvornými jedmi a voľnými radikálmi.

... orechy obsahujú 50 - 70% tuku? Sú vysoko kalorické. Bielkoviny predstavujú 10 - 20% váhy. Dôležitý pre ľudský organizmus je vysoký obsah vitamínov skupiny B, vitamínu E, vápnika, horčíka a železa.

... nedostatok betakaroténu (provitamín A) spôsobuje suché a lámajúce sa vlasy? Získame ho konzumáciou mrkvy, šípkového čaju alebo lekváru, špenátu, rajčiakov, fazule, hrášku, manga alebo mlieka.