Viete, že.. časť 43.

 

... konzumácia surovej cibuli pomáha znížiť hladinu cholesterolu v krvi a vysoký krvný tlak a zvýšiť hladinu dobrého cholesterolu? Ľudia, ktorí jedia surovú cibuľu pravidelne, majú zdravšiu hladinu tukov v krvi.

... tekvica znižuje riziko vzniku rakoviny? Je silnou antioxidačnou ochranou. Na základe niekoľkých výskumov jedálneho lístka obyvateľov a jeho vzťahu k rakovine sa zistilo, že tekvica, či už letná alebo zimná, patrí medzi potraviny, ktoré jedia častejšie ľudia nepostihnutí rakovinou Na túto súvislosť sa prišlo pri výskumoch nezávisle od seba v Austrálii (rakovina kože), v USA (rakovina u starších ľudí) a vo Francúzsku (rakovina močového mechúra).

... zeler je výborným prostriedkom proti nadbytku kyselín (hyperaciditas)? Je to vďaka vyššiemu obsahu natrónu. Doporučuje sa tiež pri nervozite, ochoreniach močového mechúra a obličiek, pomáha pri bronchitíde.

... pri nízkom príjme vlákniny zostáva strava v zažívacom trakte až takmer dvakrát dlhšie? U afrických dedinčanoch s vysokou vlákninovou stravou zostáva strava 35 hodín a 89 hodín u anglických chlapcoch na internátnych školách s nízkovlákninovou stravou. S nízkovlákninovou stravou súvisí črevná kolika, rakovina konečníka a kŕčové žili.

... tekvicové semená pomáhajú pri prostate? Toto tradičné uplatnenie potvrdzujú testy v zdvojenom anonymnom výskume - počas troch mesiacov zlepšil extrakt z tekvicových semien u postihnutých príznaky, ako čas vylučovania moču, množstvo a frekvencia, v porovnaní s tými, čo dostávali placebo. Pomáhajú tiež predchádzať vzniku močových kameňov alebo priniesť úľavy. Liečivé účinky sa spájajú s významným zastúpením zinku v semenách tekvíc.

... na zápaly vo všeobecnosti pomáha konzumácia ostružín? Obsahujú totiž brufén, od ktorého boli odvodené známe tabletky.

... kmín zabraňuje nadmernej plynatosti? Plody obsahujú predovšetkým látky povzbudzujúce činnosť žalúdočnej a črevnej žľazy, ukľudňujú pohyblivosť žalúdka a potláčajú kŕče hladkých svalov. Kmín podobne ako majoránka podporuje trávenie, zmiešané spolu robia ťažké jedlo strávitelnejším.

... čerstvá šťava z ríbezlí je dobrá pre obličky a pri rôznych zápaloch v tele? Okrem toho pomáha likvidovať zahlienenie zažívacieho ústrojenstva. Ríbezle obsahujú asi 80% vody a sú bohaté na draslík, ktorý často chýba pri vysokom krvnom tlaku. Najznámejšie druhy ríbezlí sú červené, biele a čierne. Čierne sú bohaté na vitamín C. Červené i čierne obsahujú pektín a železo. Červené majú omnoho väčší obsah kyselín. Všetky druhy sú však užitočné, pretože povzbudzujú činnosť rôznych žliaz.

... jačmeň je všeobecne uznávaná ako zdravá a efektívna rastlina? Hlavne sa používa na podráždené žalúdočné vredy, priedušky a pri hnačke. Voda z jačmenných krúp sa pije na zotavenie po chorobe.

... minerálny prvok mangán zlepšuje pamäť? Obsahujú ho: listy žeruchy, mandle, žerucha potočná, lieskové orechy, mäta, semienka pínie, vlašské orechy.