|   ODŠŤAVOVAČE  |  IONIZÁTORY a ALKALIZÁTORY VODY   |  MLYNČEKY a VLOČKOVAČE  |  ZELENÉ POTRAVINY  | 
   
    Strava.sk| O PORTÁLE | NAPÍŠTE NÁM |                                           Utorok 16.1.2018                   Nech je strava vašim liekom (Hippokrates)
    

PREZENTÁCIA PRODUKTOV
SVET POTRAVÍN
Realita v číslach
Katalóg firiem SK
Katalóg firiem CZ
Organizácie
Poradne
Špecializované predajne
Stravovacie zariadenia
Súťaž
Podujatia
Knihy
Časopisy
FILMY
Slovník zdravej výživy
Jedlo pre dušu
Fotogaléria
Charita
Hľadaj >>

eshop VitaLine.sk
i n t e r n e t o v ý   o b c h o d
kamenná predajňa v Martine


Vitalne Karafy a pohare TC Energy

 

    
 "
Zamilovať sa znamená prestať
 porovnávať."
                    Otto Von Bismarck 

 

 
Ajurvedske bylinky Organi India

1. Zápcha - nepravidelné a namáhavé vyprázdňovanie
2.
Ako uviesť do rovnováhy kyseliny a zásady v tele - 1.časť
3. Pohánka - chudobný boháč

 

Gjoji - Kustovnica cinska
 
ako Oblubena stranka OBĽÚBENÚ stránku 

 ako Domovska strankaDOMOVSKÚ stránku

RSS - budte informovani o najnovsich clankoch na portale Strava.sk- čerstvé správy  

   vo Vašej čítačke správ >>




   Odstavovac SANA by Omega

   Odstavovac SANA by Omega

   Odstavovac SANA by Omega



   Martinsky vegetariansky MAJALES

   SLNOVRAT festival


BIO sirup z Agáve 100%
Navigácia: PREZENTÁCIA PRODUKTOV > BIO sirup z Agáve 100%Vytlač stránku

BIO sirup z Agáve 100%
 
Sirup z agáve je prírodným mexickým sladidlom na báze fruktózy. Rastlina agáve je tradičnou súčasťou stravy amerického juhozápadu a Mexika po celé stáročia, domorodí Mexičania hovoria šťave z agáve "mová voda" a agáve prezývajú "mexický strom života a dostatku". Z listov sa predtým vyrábal papier, z ostrých pichliačov ihly na šitie. Starí Aztékovia považovali rastlinu agáve za posvätnú a verili, že šťava, ktorá vyteká po narezaní z listov a koreňov rastliny, čistí telo a dušu. Španielski dobyvatelia potom využili rastlinu po svojom: fermentovali sladkú šťavu z agáve a získali tequilu.
 
Sirup z agáve je vlastne koncentrovaná šťava z agáve. Surová šťava z agáve sa pravidelne zbiera z kaktusov divoko rastúcich v strednom Mexiku. Toto je zvyčajne práca domorodých Indiánov. Najprv sa odreže vrch rastliny pripomínajúci ananás a vydlabe stred. Na dutinu sa položí kameň. Kaktus pustí šťavu, ktorá sa niekoľko dní zbiera vo vydlabanom strede. Mliečne zafarbená šťava sa potom vyberie z každej rastliny osobitne. Táto šťava má vysoký obsah polyfruktózy čiže inulínu, ktorý sa pri šetrnom zahusťovaní šťavy bez použitia akýchkoľvek chemikálií mení na jednoduchý cukor fruktózu. Sirup z agáve značky bio nebio pochádza z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva, čo znamená, že bol pripravený z neošetrovaných rastlín rastúcich v priemyslom nezasiahnutej krajine, a pri jeho výrobe neboli použité žiadne chemické látky.
 
Použitie:
Sirup z agáve je nielen zdravým, ale aj chutným a všestranným sladidlom. Je skvelým doplnením medu, javorového sirupu a ďalších prírodných sladidiel. Má menšiu viskozitu ako med, a preto sa ľahšie mieša s pokrmami. Príjemná chuť (ľahúčko pripomínajúca javorový sirup) zvýrazní pôvodnú chuť jedla. Sirup môžete použiť do ovocných šalátov, jogurtov, na müsli a lupienky, palaciniek a lievance, na osladenie čaju či kávy, limonád a ovocných nápojov. Je vhodný do šalátových zálievok, marinád a grilovacích zmesí. Je výborným sladidlom bylinkových čajov (v porovnaní s bielym cukrom).
 
Sirupom z agáve možno nahradiť biely cukor prakticky v ktoromkoľvek pokrmu. V recepte nahraďte požadované množstvo cukru trojštvrťovým množstvom sirupu a úmerne znížte množstvo tekutín rovnako ako pri použití medu. V pečených výrobkoch vynikne jeho schopnosť viazať vlhkosť a zabraňovať vysúšaniu pečiva. Sirup z agáve má navyše dlhú životnosť, môžete ho skladovať až 3 roky a nescukornatie.
 
Výživové informácie:
Sirup z agáve je prírodné nerafinované sladidlo, ktoré obsahuje vysoký podiel ovocného cukru (fruktózy, 50 g na 100 g sirupu), menšie množstvo dextrózy (glukózy, cca 18 g na 100 g sirupu) a veľmi nízke množstvo klasického cukru (sacharózy, menej ako 0,5 g na 100 g sirupu). Vďaka vysokému obsahu fruktózy má sirup z agáve všetky výhody tohto populárneho sladidla. Fruktóza je sladšia ako repný cukor a rovnakej sladkosti pokrmov dosiahneme s polovicou kalórií. Preto je vhodným sladidlom pre ľudí s nadváhou a pri redukčných diétach. Nestimuluje pankreas k vylučovaniu inzulínu tak ako ostatné cukry - má nízky glykemický index a po konzumácii nezvyšuje hladinu krvného cukru tak rýchlo ako med či biely cukor. Je preto vhodným sladidlom pre diabetikov za lekárskeho dohľadu (u cukrovky druhého typu), hypoglykemikov a ľudí, ktorí majú problémy s trávením sacharózy. Klasická fruktóza sa však získava za použitia chemických činidiel hlavne z kukurice a neobsahuje žiadne prírodné látky. Sirup z agáve naviac obsahuje zvyškové množstvo inulínu (cca 3 g na 100 g sirupu), ktorý podporuje zdravú črevnú mikroflóru a tým správnu činnosť čriev. Pretože pri výrobe nedochádza k žiadnej rafinácii, zostávajú v sirupe stopové množstvá minerálnych látok, prirodzene sa vyskytujúcich v agáve (vápnika, horčíka, zinku ...) a podstatnejšie množstvo železa (16% odporúčanej dennej dávky v 100 g sirupu). Sirup je ľahko stráviteľný, napomáha činnosti žlčníka, tráveniu tukov a pôsobí preventívne pri zanášaní ciev vplyvom cholesterolu. Je vhodný aj pre deti a rekonvalescentov.
 
Glykemický index:
Hodnotenie glykemického indexu je pomerne nový koncept. Glykemický index (GI) určuje schopnosť potraviny zvyšovať hladinu krvného cukru 2 - 3 hodiny po konzumácii. Väčšina sacharidov sa metabolizuje na jednoduchý sacharid glukózu, ktorá je označená hodnota GI 100. Čím vyššia je GI potraviny, tým rýchlejšie zvyšuje hladinu krvného cukru. Pokrmom s GI okolo 100 by sa mali vyhýbať hlavne diabetici, ale aj ľudia s nadváhou. Tieto potraviny vyvolajú rýchle zvýšenie hladiny krvného cukru. Podžalúdková žľaza reaguje vylučovaním hormónu inzulínu, ktorý reguluje prebytočné množstvo krvného cukru a uskladňuje ho do orgánov. Ak vplyvom inzulínu klesne hladina krvného cukru pod určitú hodnotu, vylúči pankreas iný hormón (glykogén), ktorý ustáli množstvo krvného cukru na optimálnej hodnote. Potraviny s vysokým GI tak preťažujú pankreas a prispievajú k obezite - pri prudkom znížení hladiny krvného cukru vplyvom inzulínu dostaneme hlad. Glykemický index potraviny sa zvyšuje nielen v závislosti na zložení, ale aj na rozsahu chemického spracovania - čím prírodnejšie a čerstvejšie verzie, tým nižšia GI. Potraviny s GI pod 50 sú považované za potraviny s nízkym GI. Hodnota GI pre vybrané sladidlá: maltóza (pivné cukor) 110, glukóza 100, med 85, repný cukor 70, hrozienka 65, sirup z agáve 46, figy a sušené marhule 35, fruktóza 20.
 
100 g obsahuje v priemere:
Energia 287 kcal / 1200 kJ, Bielkoviny 0 g, Sacharidy, z toho: 70 g Fruktóza, 50 g Glukóza, 18 g Sacharóza <0,5 g, Tuky 0 g
 
Krajina pôvodu: Mexiko
 

Viac informácií >>
Kontaktujte obchod VitaLine - produkty pre zdravie a vitalitu
- eshop
www.vitaline.sk 0907447790, obchod@vitaline.sk
- predajňa: Martin, Jesenského 27, 03601 Martin 043/4222888
VitaLine produkty pre zdravie a vitalitu

 
 REKLAMA
Bio Spirulina Health Link - VitaLine.sk
Prihlásenie
Meno

Heslo
 OK >>
Zabudol som heslo >>
Registrácia >>
Tip týždňa
Káva so zelenou kávou Línia Afroplants
- 80% praženej kávy + 20% sušených zelených kávových bôbov
- v sušených zrnách nedochádza k zmenám, pričom sú pôvodné látky v zrnách zachované
- zelené kávové zrná (bôby) pochádzajú z viacerých druhov kávovníkov
archív >>>
REKLAMA
Superpotraviny ...

Zeleny jacmen

 
CHIA semienka
 
GOJI
 
Kakaové boby
 
Aronia
 
Konopne semienka

Trstinova melasa

Chlorella
Projekt
Voda pre Zimbabwe
Voda pre Zimbabwe
Výživové centrá
Vý?ivové centrá

Reklama
Ručný odšťavovač >
Zachovava vitaminy a enzymy
Anketa
Pozeráte pri nákupe potravín na ich etiketách typy tzv. E - čiek ?
Áno
 51%
Nie
 16%
Niekedy
 19%
Nikdy
 14%
Počet hlasov: 12212
Reklama
Domáci výrobník rastlinného "mlieka"
SOYABELLA vyrobnik rastlinneho mlieka
Odporúčame
Vertikálny lis
OMEGA VRT
Najmenší a najľahší lis na svete
OMEGA odstavovac
Celonerezový lis
Angel Juicer - celonerezovy odstavovac
!NCLUDE(/templates/medialny_partner.jsp, 204)!
Copyright © VitaLine s.r.o. 2003 - 2015 VitaLine s.r.o.. Všetky práva vyhradené. Reklama na Strava.sk
Publikovanie a šírenie obsahu portálu je zakázané bez písomného súhlasu jeho prevádzkovateľa.
| strava.sk | správy tasr | recepty pre zdravie | ako na to? | viete, že ... | slovo odborníka | čitáreň zdravia | poznáte ich? | výber správ z internetu |
Stránky generuje redakčný systém WebJET spoločnosti InterWay a. s.