|   ODŠŤAVOVAČE  |  IONIZÁTORY a ALKALIZÁTORY VODY   |  MLYNČEKY a VLOČKOVAČE  |  ZELENÉ POTRAVINY  | 
   
    Strava.sk| O PORTÁLE | NAPÍŠTE NÁM |                                           Nedeľa 23.11.2014                   Nech je strava vašim liekom (Hippokrates)
    

PREZENTÁCIA PRODUKTOV
SVET POTRAVÍN
Realita v číslach
Katalóg firiem SK
Katalóg firiem CZ
Organizácie
Poradne
Špecializované predajne
Stravovacie zariadenia
Súťaž
Podujatia
Knihy
Časopisy
FILMY
Slovník zdravej výživy
Jedlo pre dušu
Fotogaléria
Charita
Hľadaj >>

eshop VitaLine.sk
i n t e r n e t o v ý   o b c h o d
kamenná predajňa v Martine


Vitalne Karafy a pohare TC Energy

 

    
 "
Zamilovať sa znamená prestať
 porovnávať."
                    Otto Von Bismarck 

 

 
Ajurvedske bylinky Organi India

1. Zápcha - nepravidelné a namáhavé vyprázdňovanie
2.
Ako uviesť do rovnováhy kyseliny a zásady v tele - 1.časť
3. Pohánka - chudobný boháč

 

Gjoji - Kustovnica cinska
 
ako Oblubena stranka OBĽÚBENÚ stránku 

 ako Domovska strankaDOMOVSKÚ stránku

RSS - budte informovani o najnovsich clankoch na portale Strava.sk- čerstvé správy  

   vo Vašej čítačke správ >>




   Odstavovac SANA by Omega

   Odstavovac SANA by Omega

   Odstavovac SANA by Omega



   Martinsky vegetariansky MAJALES

   SLNOVRAT festival


ĎUMBIER
Navigácia: ĎUMBIERVytlač stránku

Z knihy:  Potraviny, ktoré liečia
              Autor: Miriam Poluninová
              Vydal: Perfekt, 1998 a 2000
ĎUMBIER

Čerstvý ďumbier (tiež nazývaný zázvor) je štipľavé korenie, pôsobí otepľujúco a je základnou prísadou ázijskej kuchyne. Koreň si zaslúži presnejší popis než byľ, keďže sa používa najmä podzemná časť tejto tropickej rastliny. Hoci si ďumbier zachováva väčšinu svojich liečivých vlastností aj v sušenom stave, na použitie v kuchyni je oveľa lepší čerstvý.


DumbierTerapeutické vlastnosti:
- Odstraňuje nevoľnosť pri cestovaní. Ďumbier je rovnako účinný ako bežné lieky proti nevoľnosti, ale už jestvujúcej nevoľnosti zabrániť nedokáže.
- Pomáha pri pokazenom žalúdku a prináša úľavu pri plynatosti. Ďumbier povzbudzuje žlč a pomáha uvoľniť koliku a plynatosť.
- Znižuje možnosť výskytu krvných zrazenín. Skúmaním sa zistilo, že ďumbier je dokonca účinnejší než cesnak či cibuľa a zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, ktoré môžu upchať krvné cievy a zapríčiniť mŕtvicu alebo infarkt.
- Pomáha pri kašli a nachladnutí. Ďumbier má otepľujúce účinky a povzbudzuje krvný obeh, čím pomáha organizmu vypudiť hlieny a katar.
- Pomáha pri reumatických bolestiach, strnulosti a opuchoch. Dánsky pokus z roku 1992 potvrdil tradičné ajurvédske použitie ďumbiera pri reumatizme a artritíde, pričom sa nevyskytli žiadne vedľajšie účinky.
- Ďumbier zastavuje zápaly.

Aké množstvo konzumovať?

Zdraviu prospeje aj množstvo čerstvého alebo sušeného ďumbiera, ktoré sa používa v kuchyni. Nevoľnosti z cestovania predídeme 1 g (polovica čajovej lyžičky) sušeného ďumbiera alebo kúska čerstvého či zavareného koreňa. Pri reumatizme skúste jesť 50 g vareného alebo 5 g (2,5 čajovej lyžičky) surového ďumbiera denne najmenej tri mesiace. Nadmerné konzumovanie ďumbiera môže spôsobiť svrbenie v ústí močového mechúra. Ak sa tak stane, dávku znížte.

Požitie v kuchyni:

Výber a skladovanie
Čerstvý ďumbier skladujeme v chladničke zabalený, aby sa nevysušil a nestuchol. Takto vydrží niekoľko týždňov. Dá sa aj zmraziť. Sušený ďumbier kupujeme v malom množstve na tmavom a chladnom mieste. Osožnou náhradou je zaváraný koreň v sirupe alebo v kyslom náleve.

Varenie a konzumovanie
Vôňa a štipľavosť ďumbiera dodáva korenistú príchuť karí koreniu, miešaným jedlám, mnohým čínskym rybacím receptom a silu jedlám na zahriatie v chladnom počasí, ako sú napríklad nákypy varené v pare, pečivo a punče. Hodí sa aj k niektorým druhom ovocia, napríklad k melónu, ale aj k hruškám, banánom a broskyniam. Je chutný aj v zmrzline.

PRÍNOS PRE ZDRAVIE
- Zabraňuje nevoľnosti
- Prináša úľavu pri pokazenom žalúdku a plynatosti
- Zabraňuje vzniku krvných zrazenín
- Stimuluje krvný obeh a bojuje s nachladnutím a kašľom

Ďumbier má zanedbateľný prínos týkajúci sa obsahu energie, vitamínov a minerálov, lebo sa konzumuje len v malom množstve.


Recept – ĎUMBIERNIK S MANDĽAMI

Toto je staromódny lancashirský recept s množstvom ďumbiera. Lepšie chutí po 3-4 dňoch. Z tohto receptu vyjde 15 kúskov.

Suroviny:
Olej na vymastenie formy, 170 g melasy, 50 g rastlinného masla, 300 ml nízkotučného mlieka, 2-4 kúsky koreňa ďumbiera zavareného v sirupe, posekaného nadrobno, 75 g hrozienok (sultániek), 225 g celozrnnej múky, 2 lyžičky kypriaceho prášku, 2 lyžičky mletého ďumbiera, 1 lyžička zmesi korenia, 50 g polohrubej ovsenej múky alebo ovsených vločiek, 25 g nelúpaných mandlí.

Postup:
1. Rúru predhrejeme na 180 °C / plyn stupeň 4. Slabo vymastíme a vysypeme kilogramovú tortovú formu.
2. Vo veľkom hrnci mierne zohrievame melasu a rastlinné maslo, kým sa nerozpustí. Primiešame mlieko, ďumbier a hrozienka. Stiahneme z ohňa.
3. Do misy preosejeme múku s práškom do pečiva, pridáme mletý ďumbier a zmes korenín. Primiešame ovsenú múku alebo ovsené vločky.
4. Múku s prísadami vsypeme do hrnca s melasovou zmesou. Miešame rýchlo, ale opatrne.
5. Túto zmes vlejeme do pripravenej formy a posypeme posekanými mandľami. Pečieme asi hodinu, kým ihlica, ktorú vpichneme do stredu koláča, neostane čistá.
6. Koláč necháme odpočívať vo forme. Potom ho preložíme na drôtenú podložku. Skladujeme ho vo vzduchotesnom obale.

Copyright©PERFEKT 1998 a 2000


Reklama
 
 REKLAMA
Mixer Omega Blender BL462S
Prihlásenie
Meno

Heslo
 OK >>
Zabudol som heslo >>
Registrácia >>
Tip týždňa
Káva so zelenou kávou Línia Afroplants
- 80% praženej kávy + 20% sušených zelených kávových bôbov
- v sušených zrnách nedochádza k zmenám, pričom sú pôvodné látky v zrnách zachované
- zelené kávové zrná (bôby) pochádzajú z viacerých druhov kávovníkov
archív >>>
REKLAMA
Superpotraviny ...

Zeleny jacmen

 
CHIA semienka
 
GOJI
 
Kakaové boby
 
Aronia
 
Konopne semienka

Trstinova melasa

Chlorella
Projekt
Voda pre Zimbabwe
Voda pre Zimbabwe
Výživové centrá
Vý?ivové centrá

Reklama
Ručný odšťavovač >
Zachovava vitaminy a enzymy
Anketa
Pozeráte pri nákupe potravín na ich etiketách typy tzv. E - čiek ?
Áno
 55%
Nie
 14%
Niekedy
 19%
Nikdy
 11%
Počet hlasov: 10152
Reklama
Domáci výrobník rastlinného "mlieka"
SOYABELLA vyrobnik rastlinneho mlieka
Odporúčame
Vertikálny lis
OMEGA VRT
Najmenší a najľahší lis na svete
OMEGA odstavovac
Celonerezový lis
Angel Juicer - celonerezovy odstavovac
!NCLUDE(/templates/medialny_partner.jsp, 204)!
Copyright © VitaLine s.r.o. 2003 - 2014 VitaLine s.r.o.. Všetky práva vyhradené. Reklama na Strava.sk
Publikovanie a šírenie obsahu portálu je zakázané bez písomného súhlasu jeho prevádzkovateľa.
| strava.sk | správy tasr | recepty pre zdravie | ako na to? | viete, že ... | slovo odborníka | čitáreň zdravia | poznáte ich? | výber správ z internetu |
Stránky generuje redakčný systém WebJET spoločnosti InterWay s.r.o.