|   ODŠŤAVOVAČE  |  IONIZÁTORY a ALKALIZÁTORY VODY   |  MLYNČEKY a VLOČKOVAČE  |  ZELENÉ POTRAVINY  | 
   
    Strava.sk| O PORTÁLE | NAPÍŠTE NÁM |                                           Piatok 19.1.2018                   Nech je strava vašim liekom (Hippokrates)
    

PREZENTÁCIA PRODUKTOV
SVET POTRAVÍN
Realita v číslach
Katalóg firiem SK
Katalóg firiem CZ
Organizácie
Poradne
Špecializované predajne
Stravovacie zariadenia
Súťaž
Podujatia
Knihy
Časopisy
FILMY
Slovník zdravej výživy
Jedlo pre dušu
Fotogaléria
Charita
Hľadaj >>

eshop VitaLine.sk
i n t e r n e t o v ý   o b c h o d
kamenná predajňa v Martine


Vitalne Karafy a pohare TC Energy

 

    
 "
Zamilovať sa znamená prestať
 porovnávať."
                    Otto Von Bismarck 

 

 
Ajurvedske bylinky Organi India

1. Zápcha - nepravidelné a namáhavé vyprázdňovanie
2.
Ako uviesť do rovnováhy kyseliny a zásady v tele - 1.časť
3. Pohánka - chudobný boháč

 

Gjoji - Kustovnica cinska
 
ako Oblubena stranka OBĽÚBENÚ stránku 

 ako Domovska strankaDOMOVSKÚ stránku

RSS - budte informovani o najnovsich clankoch na portale Strava.sk- čerstvé správy  

   vo Vašej čítačke správ >>




   Odstavovac SANA by Omega

   Odstavovac SANA by Omega

   Odstavovac SANA by Omega



   Martinsky vegetariansky MAJALES

   SLNOVRAT festival


Vianočné pečenie bez cukru
Navigácia: Vianočné pečenie bez cukruVytlač stránku

Vianočné pečenie bez cukru 
Autor: Peter Planieta

Keď niekomu poviete o Vianociach so zdravými sladkosťami a bez cukru, tak väčšina si povie, že zdravé sladkosti a bez cukru to predsa nemôže byť dobré. Omyl! Pred pár rokmi som si nevedel predstaviť život bez sladkostí a keby zdravé sladkosti neboli chutné a hlavne sladké, tak by som sa dnes určite zdravo nestravoval. Väčšinou je to odsudzovanie niečoho, čo ľudia nevyskúšali, alebo majú proti zdravým jedlám a dobrotám predsudky.
 
Uvediem príbeh môjho známeho, ktorý sa už dlho venoval zdravej výžive. Bolo pred Vianocami a stretol suseda, ktorý sa ho vypytoval na vianočné koláče. Asi to bude bieda bez koláčov, čo? Pýtal sa ho. Známy sa usmial a povedal, že majú cca 15 druhov, na čo sused bol veľmi prekvapený a rád by to videl. Išli sa teda pozrieť do komory, kde mu ukázal pekné a voňavé koláče rôznych druhov a tvarov. Susedovi to nedalo a musel z nich vyskúšať. Po degustácií usúdil, že síce boli dobré, ale na povrchu mu chýbala posýpka z bieleho cukru. O rok nato už bol zase sused pred Vianocami u môjho známeho na degustácii a to už boli aj jeho oči a chute uspokojené, lebo polovica koláčov bola biela, čiže pocukrovaná. A vtedy sused hovorí, no vidíš Milan, koláče bez cukru-to nie je ono. A vtedy sa Milan pousmial. Aký cukor máš na mysli? Veď to na povrchu nie je práškový cukor, ale sušené ovsené mlieko. K tomu už sused nepovedal nič. Väčšinou to, čo nepoznáme, odsudzujeme.
 
Reklama
Vianoce sú sviatky pokoja, radosti a hojnosti. Naši predkovia rovnako ako my, slávili tieto sviatky tým najlepším, čo sebe a svojim blízkym mohli dopriať, teda hlavne jedlom. A práve jedlo nás buď posilňuje, alebo vyčerpáva. No a dnes je toho „dobrého“ pre naše telo akosi priveľa. „Vianočné záchvaty“ spôsobené prejedaním, množstvom tuku, cukru, či alkoholu, bývajú čoraz častejšie. Veľa času venujeme príprave jedla, ktoré náš organizmus vyvádza z rovnováhy a poškodzuje naše zdravie. Ten čas by sme mohli skôr venovať našim blízkym a priateľom. Dnes už všetci vieme, čo spôsobuje cukor v našom organizme - najznámejšie choroby, ako cukrovka, alergie, ekzém, hyperaktivita u detí, atď. Naše prababičky cukor toľko nepoužívali aj preto, že bol vzácny a drahý. Na slávnostný stôl sa dávali predovšetkým orechy a ovocie, ako jabĺčka, či hrušky a tiež sušené ovocie domácej výroby (jablká, hrušky, slivky a v teplejších oblastiach i marhule). Sladké jedlá sa robili predovšetkým z mrkvy a cibule, ktoré majú vysoké percento cukru a sladkú chuť vyťahovala štipka soli pri ich príprave. Jedlo sa dosládzalo hruškovým, slivkovým, alebo jablkovým lekvárom.
 
A čo pečené sladkosti? Na dosládzanie sa prirodzene používal obilný slad (od toho je odvodené aj slovo sladiť). Najčastejšie sa sladilo jačmenným sladom. Dnes už predajne zdravej výživy ponúkajú aj jemnejšie pre naše mlsné jazýčky vhodnejšie slady, ako je ryžový sirup, ryžový slad, pšeničný sirup, javorový sirup a kukuričný sirup, zvlášť vhodný na pečenie. Všetci si dnes môžeme vybrať či budeme jesť bežné vianočné koláče plné nekvalitných tukov a cukrov alebo si vyberieme koláče sladené prírodnými sladmi.
Pre tých čo chcú mať Vianoce nielen krásne ale aj zdravé sme pripravili kurz Vianočné pečenie - čarovne a zdravo. Dňa 19.12.2009 viac info na www.planetafood.sk - Pozývame vás.. Môžno otázka, prečo čarovne a zdravo? Počas 7. hodín pripravíme cca 12 druhov vianočných koláčov, ktoré si potom odnesiete domov, stihneme urobiť aj vianočnú kapustnicu a vianočný šalát, na čo väčšinou ženy potrebujú celý týždeň. A to je to, čo sa mi páči na zdravej kuchyni- jete a mlsáte zdravo a pritom máte veľa času pre seba a svojich blízkych.

Prajeme Vám príjemné zážitky strávené pri príprave vianočných pochúťok.
 
Zdroj: www.planetafood.sk, Peter Planieta

VitaLine produkty pre zdravie a vitalitu
 VitaLine - produkty pre zdravie a vitalitu - eshop www.vitaline.sk
- predajňa v Martine

 
 REKLAMA
Bio Spirulina Health Link - VitaLine.sk
Prihlásenie
Meno

Heslo
 OK >>
Zabudol som heslo >>
Registrácia >>
Tip týždňa
Káva so zelenou kávou Línia Afroplants
- 80% praženej kávy + 20% sušených zelených kávových bôbov
- v sušených zrnách nedochádza k zmenám, pričom sú pôvodné látky v zrnách zachované
- zelené kávové zrná (bôby) pochádzajú z viacerých druhov kávovníkov
archív >>>
REKLAMA
Superpotraviny ...

Zeleny jacmen

 
CHIA semienka
 
GOJI
 
Kakaové boby
 
Aronia
 
Konopne semienka

Trstinova melasa

Chlorella
Projekt
Voda pre Zimbabwe
Voda pre Zimbabwe
Výživové centrá
Vý?ivové centrá

Reklama
Ručný odšťavovač >
Zachovava vitaminy a enzymy
Anketa
Pozeráte pri nákupe potravín na ich etiketách typy tzv. E - čiek ?
Áno
 51%
Nie
 16%
Niekedy
 19%
Nikdy
 14%
Počet hlasov: 12213
Reklama
Domáci výrobník rastlinného "mlieka"
SOYABELLA vyrobnik rastlinneho mlieka
Odporúčame
Vertikálny lis
OMEGA VRT
Najmenší a najľahší lis na svete
OMEGA odstavovac
Celonerezový lis
Angel Juicer - celonerezovy odstavovac
!NCLUDE(/templates/medialny_partner.jsp, 204)!
Copyright © VitaLine s.r.o. 2003 - 2015 VitaLine s.r.o.. Všetky práva vyhradené. Reklama na Strava.sk
Publikovanie a šírenie obsahu portálu je zakázané bez písomného súhlasu jeho prevádzkovateľa.
| strava.sk | správy tasr | recepty pre zdravie | ako na to? | viete, že ... | slovo odborníka | čitáreň zdravia | poznáte ich? | výber správ z internetu |
Stránky generuje redakčný systém WebJET spoločnosti InterWay a. s.