|   ODŠŤAVOVAČE  |  IONIZÁTORY a ALKALIZÁTORY VODY   |  MLYNČEKY a VLOČKOVAČE  |  ZELENÉ POTRAVINY  | 
   
    Strava.sk| O PORTÁLE | NAPÍŠTE NÁM |                                           Piatok 19.1.2018                   Nech je strava vašim liekom (Hippokrates)
    

PREZENTÁCIA PRODUKTOV
SVET POTRAVÍN
Realita v číslach
Katalóg firiem SK
Katalóg firiem CZ
Organizácie
Poradne
Špecializované predajne
Stravovacie zariadenia
Súťaž
Podujatia
Knihy
Časopisy
FILMY
Slovník zdravej výživy
Jedlo pre dušu
Fotogaléria
Charita
Hľadaj >>

eshop VitaLine.sk
i n t e r n e t o v ý   o b c h o d
kamenná predajňa v Martine


Vitalne Karafy a pohare TC Energy

 

    
 "
Zamilovať sa znamená prestať
 porovnávať."
                    Otto Von Bismarck 

 

 
Ajurvedske bylinky Organi India

1. Zápcha - nepravidelné a namáhavé vyprázdňovanie
2.
Ako uviesť do rovnováhy kyseliny a zásady v tele - 1.časť
3. Pohánka - chudobný boháč

 

Gjoji - Kustovnica cinska
 
ako Oblubena stranka OBĽÚBENÚ stránku 

 ako Domovska strankaDOMOVSKÚ stránku

RSS - budte informovani o najnovsich clankoch na portale Strava.sk- čerstvé správy  

   vo Vašej čítačke správ >>




   Odstavovac SANA by Omega

   Odstavovac SANA by Omega

   Odstavovac SANA by Omega



   Martinsky vegetariansky MAJALES

   SLNOVRAT festival


O chutiach - nový začiatok
Navigácia: O chutiach - nový začiatokVytlač stránku

        Autor: Sam Fujera
        Zdroj: Nová strava, nový začiatok, Vydavateľstvo Eugenika, 2008

O chutiach - nový začiatok

Kyslá chuť

Ak začneme jarou alebo ránom, zodpovedá tomu pečeň, žlčník - chuť kyslá.
Všetko, čo je kyslé, je dobré pre pečeň a žlčník. My však, musíme rozlišovať kvalitu kyslosti.

Kvalita kyslosti sa pozná jednoduchým spôsobom - všetko, čo je prirodzene fermentované, to znamená, že to skysne (najskôr sladne, potom kysne), je kvalitné. Všetko ostatné, aj keď je kyslé, je nekvalitné. Od toho sa odvíja kvalita, alebo nekvalita potraviny. Ukážeme si to na kyslej chuti. Môžeme si pripraviť zavárané uhorky, kde používame deko (akési umelé sladidlo s mnohými inými látkami), horčičné semiačko, zeleninu. Pri zaváraní všetko prechádza teplom, takže tam tiež prebieha fermentácia, ale práve preto, že je prítomné umelé sladidlo, vytvára sa kyslosť nekvalitná. Keď sa človek jeden deň napije alkoholu, druhý deň siahne po kyslej uhorke. Ale kyslá chuť je nekvalitná (vytvorená umelo). V tú chvíľu sa síce pečeň a žlčník uspokojí, ale v skutočnosti neposilní, ale zaťaží. Pretože pečeň vytvárajú také látky, ktoré spracovávajú potravu. Keby sme nemali pečeň, otrávime sa po požití aj toho najlepšieho jedla. Jedine vďaka pečeni všetko, čo existuje v prírode a dá sa jesť, je aj pre nás požívateľné. Keby sme si do krvi injekčnou striekačkou vstrekli vitamíny, minerály alebo výživné látky, zomrieme na prudkú otravu. V tejto forme ich telo neprijíma, jedine vďaka pečeni sa všetko premieňa na stráviteľné látky. Až potom to funguje a zabudováva sa do organizmu. Vďaka umelej chuti – tej zlej kyslosti – sa síce chuťovo uspokojíme, ale pečeň zaťažíme. Ona to musí stráviť, pečeň akýmsi spôsobom eliminuje z organizmu cukor. Dnes úplne bežne nájdeme v každej domácnosti liehový ocot. Je to obdobná záležitosť – liehový ocot je alkohol a alkohol zaťažuje pečeň, ktorá tvrdne a môže končiť cirhózou. Takže, umelé sladidlá, ktoré sa pridávajú, aby chuť bola sladkokyslá, obyčajný cukor, ktorý sa pridáva napr., do sterilizovanej kapusty, aby bola sladkokyslá, liehový ocot, ktorý sa do pokrmov pridáva, aby boli kyslé sú látky nekvalitné, teda, pre nás nevhodné. Pečeň potrebuje kvalitnú kyslú chuť – to znamená fermentovanú. Takže, čokoľvek necháme skysnúť, vrátane mlieka, je podstatne lepšie, ako pridávanie liehového octu.
Reklama


Môžeme si urobiť výborné "kvašáky" a je to vysoká kvalita. Potrebujeme kvalitné potraviny. A kvalitné potraviny nie sú také, ktoré sa dochucujú umelými sladidlami, liehovými octami alebo alkoholom, používaným napr., v čokoládach, aby deti boli na týchto sladkostiach závislé. Takže, rozlišovať kyslú a kyslú chuť, kvalitnú od nekvalitnej, je dôležité.

Horká chuť

Ďalšia chuť je horká. V konzumnej strave je to chuť obmedzená - sú to pečené a údené mäsá.
Tieto dve príchute, ktoré sa pridávajú, alebo vytvárajú v konzumnej strave, nemajú správne účinky. To znamená, že ak chce niekto skutočne kvalitnú horkú chuť, musí si opražiť napr. obilie skôr, než ho spracuje. Alebo si upečie do hneda zeleninu - petržlen, zeler. A v tejto hnedej farbe sa vytvorí horká chuť, ktorá je kvalitná. Všetko, čo je pražené, prirodzene pečené, je horké. Človek používa pečené mäsá. Môžeme povedať, že tu je chuť prirodzená, pretože je to pečené. Ale problémom je výber tukov, alebo samotné mäso. Pokiaľ má človek oslabené črevá, najmä hrubé, pečené mäsá mu veľmi nepomôžu. Kvalitná horká chuť je obsiahnutá aj v púpavách.

Sladká chuť

Chuť sladká.
Aj sladké chute rozlišujeme. Vytvárajú v našom tele buď kvalitu, alebo nekvalitu, a podľa toho sa aj cítime. Prirodzená sladká chuť sú polysacharidy - zložité cukry. Zložité cukry majú v organizme určitý zmysel - ak človek skonzumuje zložitý cukor, telo ho štiepi na monosacharid (jednoduchý cukor), ktorý potom spaľuje. Je to jednoduché vysvetlenie tohto procesu. Ale, je tu háčik, telo, pretože je múdre, si polysacharidy rozdeľuje, lebo nevie, či budeme ešte jesť. Aj keď s tým ráta, hovorí si, že čo ak nie. A tak časť polysacharidov ukladá do zásoby. Takže vo chvíli, keď potrebujeme byť veľmi aktívni napr., bežíme na autobus, sa uvoľnia uložené polysacharidy, menia sa v monosacharidy a tie sa spaľujú. Človek si povie, že keď bude jesť jednoduché cukry, ušetrí telu robotu, lebo ich nemusí rozkladať, ale hneď používať. Ibaže telo (príroda) je zasa o niečo múdrejšie ako človek a urobí to inak. Ráta s tým, že polysacharidy si môže uložiť, a tento proces sa nedá oklamať. Športovci využívajú jednoduchý cukor, ktorý sa dostane do krvi, hneď sa spaľuje a vytvára energiu. To je, síce, pravda, ale ako to vyzerá v skutočnosti? Ak sa jednoduchý cukor dostane do organizmu, pôsobí tam ako agresor. Niežeby ho telo vstrebávalo a spracovávalo dobrovoľne, ale jednoduchý cukor sa tam natlačí agresívne a agresívne pôsobí. To znamená agresívne vytvára energiu, ktorú potom spracovávame buď pohybom, alebo spánkom. Takže človek, ktorý konzumuje veľa jednoduchého cukru, je buď športovec – neposedník, alebo naopak, človek, ktorý rád a dlho spí. Čím viac jednoduchého cukru konzumuje, tým dlhšie spí. V organizme sa, však, deje ešte niečo iné. V momente, keď dáme na špičku jazyka obyčajný cukor alebo med, telo vyhlási poplach. Pozor, prichádza agresor - jednoduchý cukor! Čo urobí telo? Nezávislo na tom, že nám to chutí, ihneď sa snaží cukor zneutralizovať.

A čím sa dá neutralizovať? Najdôležitejšie sú minerály v podobe vápnika, horčíka a zinku, v stopovom množstve aj iné látky. Takže, čo telo robí, keď si dáme na jazyk cukor? Ešte ho ani neprehltneme a už sa rozbieha proces hľadania vápnika, horčíka, zinku. Kde ho nájde? S cukrom neprichádza, a tak ho získava z vlastných zdrojov. Ktoré to sú? Sú to zuby, kosti, vlasy, nechty a tkanivo. Z celého tela sa zbiera vápnik, horčík a zinok, posiela sa do žalúdka, čriev a na tej úrovni sa neutralizuje jednoduchý cukor. Teda, človek, ktorý konzumuje cukor, oslabuje sám seba - stráca minerály. A keď sa dnes pozrieme na potraviny, vidíme, že cukor je takmer vo všetkom (polievky z vrecka, konzervy, mäso, mliečne výrobky, nápoje, rôzne koncentráty, sterilizovaná zelenina...). Ak chceme konzumovať sladkú chuť, musíme jesť obilniny, kde sú polysacharidy, zeleninu, strukoviny a čiastočne aj ovocie.
Reklama

Pikantná chuť

K pikantnej chuti sa viaže hrubé črevo a pľúca. Ako štipľavé, ostré, môžeme používať veľa druhov korenín. Začneme tým najjemnejším, zázvorom, nasleduje petržlen, zeler a cez štipľavú papriku sa dostávame ku koreniu, čili a feferónkam. Máme, teda, veľkú škálu pikantných chutí. Všimnime si, že všetky majú akýsi spoločný účinok: aktivujú pľúca.

Človek, keď zje niečo pikantné, štipľavé, ústami vdychuje vzduch a rukou si do nich vháňa ďalší vzduch. Je to podvedomá reakcia tela. Ak urobíme nádych, je to veľmi ostré, veľmi pikantné. Takže v tú chvíľu si môžeme uvedomiť, že chuť je na nás príliš silná. Teda, používame pikantné iba v množstve príjemnom telu. Keď skonzumujeme niečo pikantné, mali by sme počas piatich minút mať v ústach aj iné chute. Ak máme neustále štipľavý pocit, bolo pikantnej chute veľa, alebo bola veľmi silná. Ak chceme pikantnú chuť zrušiť, dáme si potraviny s kyslou chuťou.

Slaná chuť

Aj slané pokrmy môžu byť kvalitné, alebo nekvalitné. Máme na výber dve soli – morskú a kamennú.
Kamenná soľ nie je zlá. Do povedomia ľudí sa dostáva ako zlá z pohľadu makrobiotiky, ktorá ju neodporúča. Odporúča morskú, pretože sa v organizme ľahšie rozkladá. Potrebuje na to menej tepla. Kamenná soľ vytvára zvyškové kryštály, ktoré ničia kĺby, cievy, tepny... Z nášho pohľadu sú obe kvalitné, ale tiež uprednostňujeme, aspoň na začiatku pri zmene stravovania, soľ morskú, práve kvôli tomu, že sa ľahšie rozkladá.

Ak človek konzumuje 2 - 3 roky kvalitné potraviny, upravuje ich zvláštnym spôsobom, tak nie je problém používať kamennú soľ, bez toho, aby to malo negatívny dopad na organizmus. Ibaže toto nie sú všetky soli, ktoré sa používajú. Napríklad, pri výrobe syrov sa používa tzv. ťažká soľ. Sú to zložitejšie vzorce soli, ktoré sa zapracovávajú do syrov. Soľ má vlastnosť sťahujúcu (jang), preto sa pridáva do syrov, aby sa stiahli a držali pevný tvar. Syr je mliečny koncentrát. V skutočnosti, keď si dáte smažený plátok syra obalený v strúhanke, nezjete iba to množstvo mlieka, ktoré sa prezentuje v tomto tvare, ale v skutočnosti zjete až tri litre mlieka v jednom plátku syra. Čo to znamená? Syr človek zje za päť minút a ešte sa dojedá niečím iným. Keby vypil tri litre mlieka, čo nikto naraz nedokáže, tak už do seba nič iné nedostane. Z toho vyplýva, že zjeme omnoho viac, ako znesieme. A nielenže je to koncentrát, ale je plný ťažkých solí.
Reklama


Zvyčajne soľ spája. Nie, však, tak tvrdo ako ťažké soli. Je tu, ale, ešte jedna soľ, ktorá sa bežne používa skoro všade - je to glutaman sodný, v podstate jedovatá látka. Všimnite si varovné nápisy na polievkach z vrecka – nedávať deťom do troch rokov. Prečo asi? Lebo deti na to zle reagujú, zaťažuje im to organizmus. Ale my nemôžeme rozlišovať dieťa a dospelého. Musíme si povedať, že všetci sme ľudia, či sme malinkí alebo dvojmetroví, pretože glutaman sodný pôsobí aj na dospelého človeka. Jeho organizmus je, však, dosť zničený konzumnými potravinami, preto telo nereaguje tak, ako by malo. Nedá najavo, že glutaman je jed, a že nás otravuje. U detí je to veľmi aktívne. Imunitný systém sa ešte len vytvára, to znamená, okamžite reaguje na všetky jedy, ktoré prídu do organizmu. Takže dospelý človek sa glutamanom tiež veľmi výrazne otravuje. Pretože telo mu to nedáva hneď najavo, proces je pomalý, postupný. Ľudia celý život konzumujú glutaman a potom sa čudujú, že majú problémy so zrastami na hrubom čreve, s dýchaním (bránica nepracuje, ako má), migrénami (extrémne bolesti hlavy), prudkými zmenami nálad, depresiami, ktoré môžu končiť samovraždou... 
 


VitaLine produkty pre zdravie a vitalitu
 VitaLine - produkty pre zdravie a vitalitu - eshop www.vitaline.sk - predajňa v Martine
 
 REKLAMA
Bio Spirulina Health Link - VitaLine.sk
Prihlásenie
Meno

Heslo
 OK >>
Zabudol som heslo >>
Registrácia >>
Tip týždňa
Káva so zelenou kávou Línia Afroplants
- 80% praženej kávy + 20% sušených zelených kávových bôbov
- v sušených zrnách nedochádza k zmenám, pričom sú pôvodné látky v zrnách zachované
- zelené kávové zrná (bôby) pochádzajú z viacerých druhov kávovníkov
archív >>>
REKLAMA
Superpotraviny ...

Zeleny jacmen

 
CHIA semienka
 
GOJI
 
Kakaové boby
 
Aronia
 
Konopne semienka

Trstinova melasa

Chlorella
Projekt
Voda pre Zimbabwe
Voda pre Zimbabwe
Výživové centrá
Vý?ivové centrá

Reklama
Ručný odšťavovač >
Zachovava vitaminy a enzymy
Anketa
Pozeráte pri nákupe potravín na ich etiketách typy tzv. E - čiek ?
Áno
 51%
Nie
 16%
Niekedy
 19%
Nikdy
 14%
Počet hlasov: 12213
Reklama
Domáci výrobník rastlinného "mlieka"
SOYABELLA vyrobnik rastlinneho mlieka
Odporúčame
Vertikálny lis
OMEGA VRT
Najmenší a najľahší lis na svete
OMEGA odstavovac
Celonerezový lis
Angel Juicer - celonerezovy odstavovac
!NCLUDE(/templates/medialny_partner.jsp, 204)!
Copyright © VitaLine s.r.o. 2003 - 2015 VitaLine s.r.o.. Všetky práva vyhradené. Reklama na Strava.sk
Publikovanie a šírenie obsahu portálu je zakázané bez písomného súhlasu jeho prevádzkovateľa.
| strava.sk | správy tasr | recepty pre zdravie | ako na to? | viete, že ... | slovo odborníka | čitáreň zdravia | poznáte ich? | výber správ z internetu |
Stránky generuje redakčný systém WebJET spoločnosti InterWay a. s.