|   ODŠŤAVOVAČE  |  IONIZÁTORY a ALKALIZÁTORY VODY   |  MLYNČEKY a VLOČKOVAČE  |  ZELENÉ POTRAVINY  | 
   
    Strava.sk| O PORTÁLE | NAPÍŠTE NÁM |                                           Nedeľa 22.4.2018                   Nech je strava vašim liekom (Hippokrates)
    

PREZENTÁCIA PRODUKTOV
SVET POTRAVÍN
Realita v číslach
Katalóg firiem SK
Katalóg firiem CZ
Organizácie
Poradne
Špecializované predajne
Stravovacie zariadenia
Súťaž
Podujatia
Knihy
Časopisy
FILMY
Slovník zdravej výživy
Jedlo pre dušu
Fotogaléria
Charita
Hľadaj >>

eshop VitaLine.sk
i n t e r n e t o v ý   o b c h o d
kamenná predajňa v Martine


Vitalne Karafy a pohare TC Energy

 

    
 "
Zamilovať sa znamená prestať
 porovnávať."
                    Otto Von Bismarck 

 

 
Ajurvedske bylinky Organi India

1. Zápcha - nepravidelné a namáhavé vyprázdňovanie
2.
Ako uviesť do rovnováhy kyseliny a zásady v tele - 1.časť
3. Pohánka - chudobný boháč

 

Gjoji - Kustovnica cinska
 
ako Oblubena stranka OBĽÚBENÚ stránku 

 ako Domovska strankaDOMOVSKÚ stránku

RSS - budte informovani o najnovsich clankoch na portale Strava.sk- čerstvé správy  

   vo Vašej čítačke správ >>




   Odstavovac SANA by Omega

   Odstavovac SANA by Omega

   Odstavovac SANA by Omega



   Martinsky vegetariansky MAJALES

   SLNOVRAT festival


Kakaové bôby nepražené - pravá čokoláda
Navigácia: PREZENTÁCIA PRODUKTOV > Kakaové bôby nepražené - pravá čokoládaVytlač stránku

Kakaové bôby nepražené - pravá čokoláda 
 

Nepražené kakaové bôby sú starostlivo vyberané a ručne lúpané. Pochádzajú z indonézskeho pralesa a tým sa označujú ako wildcrafted (divoký zber). Indonézski zberači za ne dostávajú zaplatenú zodpovedajúcu odmenu vďaka aktivitám švajčiarskej rozvojovej agentúry. Vy ich môžete namlieť a použiť v chutných receptoch na dezerty a nápoje alebo ich konzumovať jednoducho tak ako sú, kakaové oriešky s neodolateľnou horkou chuťou.
 

Všetka čokoláda na svete sa vyrába z kakaových bôbov. Nepražené surové čisté kakao je tá najčokoládovejšia čokoláda na svete, pravá čokoláda! Chuť niektorých horkých čiernych čokolád sa veľmi blíži k chuti nepražených kakaových bôbov, nakoľko niektoré horké čokolády obsahujú veľmi vysoké percento kakaa. V surovej podobe si kakao zachováva veľké množstvo hodnotných výživných látok a naviac chutí úchvatne.

    

Čokoláda je jedno z najobľúbenejších jedál na svete. Pre predstavu, čokoláda tvorí 1% stravy západnej populácie. Čokoláda býva často spájaná s príjemnými pocitmi, odmeňovaním sa a obdarovávaním blízkych, je potešením pre všetky zmysly. Veľmi málo "čokoholikov" niekedy v živote ochutnalo to, z čoho všetka čokoláda na svete pochádza – surové nepražené kakaové bôby. Nepražené kakao chutí ako čierna horká čokoláda, pretože to je čierna horká čokoláda, pravá čokoláda.
 

Kakaové bôby sú sušené semenKakao boby neprazeneá plodov kakaovníka Theobroma cacao (theobroma znamená v gréčtine pokrm bohov), prekurzor z ktorého je všetka čokoláda vyrábaná. Masovo produkovaná čokoláda vzniká pražením, skvapalňovaním, mletím a následným zmiešaním kakaových bôbov s rafinovaným cukrom, aditívami, mliečnymi práškami, hydrogenovanými tukmi, konzervantmi a inými dodatkami a z pôvodných hodnôt nezostáva prakticky nič. Naopak, vďaka cukru a aditívam vzniká mnoho prázdnych kalórií a psychických závislostí.
 

Najlepšou cestou ako využiť výživných hodnôt kakaa, a že ich nie je málo, je konzumovať ho v tej najčistejšej podobe ako ho vytvorila Matička Príroda, v podobe nepražených kakaových bôbov.
 

Kakao sa radí medzi tzv. "superfoods". Obsahuje približne 300 chemicky identifikovateľných látok, čo z neho robí jednu z najkomplexnejších potravín planéty.
 

Kakao obsahuje široké spektrum minerálov, vitamínov a antioxidantov. Je hlavne primárnym zdrojom horčíka a organickej síry v prírode, pričom práve horčík je považovaný za jeden z najviac nedostatkových minerálov v súčasnej štandardnej strave, vedúcej k prílišnému výskytu srdečných chorôb. Podľa vedeckých výskumov je tiež kakao najbohatšou plodinou na antioxidanty, obsahuje približne 10% flavonoidných antioxidantov, čo je 2x viac než červené víno a 3x viac než zelený čaj. Je to tiež 20x viac než v praženom štandardnom kakaovom prášku dostupnom na trhu. Antioxidanty v surovom kakau sú vysoko stabilné a ľahko vstrebatelné pre ľudský organizmus.
 

Kakao, respektíve čokoláda, má na ľudský organizmus stimulujúce a povzbudzujúce účinky, často je spájaná s láskou, potešením, uvoľnením a pocitmi šťastia. Látky, ktoré boli pre tieto účinky skúmané vedcami, sú mimo iného anandamid, arginín, dopamín, tryptofan a fenyletylamin.

 

Anandamid je endogénny kanabinoid prirodzene prítomný v ľudskom mozgu, spojený s pocitmi blaženosti alebo uvoľnenia – ananda napríklad znamená v sanskrte blaženosť. Arginín je považovaný za prírodnú viagru. Tryptofan je esenciálna aminokyselina, ktorá je prekurzorom serotonínu, významného neurotransmiteru ovplyvňujúceho mimo iného nálady a pocity. Fenyletylamin, ktorý býva nazývaný hormónom lásky a šťastia, je endogenný amfetamin. Je syntetizovaný z aminokyseliny fenylanin a je rovnako prítomný v kakau. V mozgu vyvoláva uvoľnenie dopaminu, ďalšieho neurotransmiteru, ktorý má vplyv na náladu. K zvýšenej sekrécii tejto látky dochádza napríklad pri orgazme. Vďaka týmto chemickým látkam je čokoláda skutočným antidepresívom, navodzujúcim dobrú náladu, pocity šťastia a spokojnosti a ďalej býva považovaná za ľahké afrodiziakum. S tým súvisí známa tradícia obdarovávania sa čokoládovými pochúťkami medzi milencami. Kakao v sebe navyše skrýva MAO inhibitory (Monoamin Oxidase Inhibitory), ktoré spomaľujú odbúravanie andamidov a ďalších neurotransmiterov, zaisťujúc tým ich zostávanie v krvnom obehu, a tak umožňujú dlhšie trvanie príjemnej nálady. To všetko dohromady s horčíkom a vitamínmi rady B, ktoré sú dôležité pre správnu funkciu mozgu.

 

Kakao rovnako obsahuje vysoké množstvo theobrominu a zanedbateľné množstvo kofeínu. Theobromin tvorí 1-2% obsahu kakaa. Stimuluje centrálny nervový systém, uvoľňuje svalstvo a rozširuje cievy. Má asi 1/4 stimulačnej sily jeho príbuznej molekuly kofeínu. Stimuluje srdce a má diuretické účinky. Údaje o obsahu kofeínu sa rôznia, ale všeobecne panuje zhoda, že ho obsahuje veľmi málo. Dokonca však existujú výskumy preukazujúce, že pražené kakaové bôby vo varenej vode vyvolávajú efekt podobný šálke čiernej kávy – vzrušenie nervového systému a krvného obehu, demonštrované zrýchleným tepom – ale surové nepražené kakao žiadny podobný účinok nevykazuje.

 

Čokoláda zapadla do škatuľky‚ zlých a nezdravých potravín, slabostí, ktoré by sme si mali odriekať. Vedie k nadváhe, alergiám a spôsobuje akné. To všetko je pravdou, ale len v prípade masovo produkovaných čokolád vyrobených z praženého a inak prepracovaného kakaa s prídavkom cukru, mlieka, stužených tukov a aditív. Čierna čokoláda bez rafinovaného cukru je zdravá. Je viac než pravdepodobné že alergie a akné sú dôsledkom skôr obsahu mlieka, respektíve mliečnych derivátov a ďalších lahôdok v čokoláde obsiahnutých, pretože konzumácia surového kakaa žiadne takéto problémy nespôsobuje.
 

Nepražené čisté kakao je skutočnou ambróziou, pokrmom bohov. Uchováva všetky výživné látky v neskazenej podobe, neznehodnotené tepelnou úpravou ani iným prepracovaním. Je to tá najčokoládovejšia čokoláda na svete s neodolateľnou horkou chuťou.

  

Zloženie:
100% kakaové bôby z pralesa

Krajina pôvodu:
Indonézia

Množstvo:
100g


100g priemerne obsahuje:

Energie 572Kcal / 2386kJ

Bílkoviny 4g

Tuky 39g

z toho nasycených 14g

Sacharidy 50g

Vláknina 32g

Sodík 107mg

Vitamín C 150mg

 


Viac informácií >>
Kontaktujte obchod VitaLine - produkty pre zdravie a vitalitu
- eshop
www.vitaline.sk 0907447790, obchod@vitaline.sk
- predajňa: Martin, Jesenského 27, 03601 Martin 043/4222888
VitaLine produkty pre zdravie a vitalitu
 

 
 REKLAMA
Bio Spirulina Health Link - VitaLine.sk
Prihlásenie
Meno

Heslo
 OK >>
Zabudol som heslo >>
Registrácia >>
Tip týždňa
Káva so zelenou kávou Línia Afroplants
- 80% praženej kávy + 20% sušených zelených kávových bôbov
- v sušených zrnách nedochádza k zmenám, pričom sú pôvodné látky v zrnách zachované
- zelené kávové zrná (bôby) pochádzajú z viacerých druhov kávovníkov
archív >>>
REKLAMA
Superpotraviny ...

Zeleny jacmen

 
CHIA semienka
 
GOJI
 
Kakaové boby
 
Aronia
 
Konopne semienka

Trstinova melasa

Chlorella
Projekt
Voda pre Zimbabwe
Voda pre Zimbabwe
Výživové centrá
Vý?ivové centrá

Reklama
Ručný odšťavovač >
Zachovava vitaminy a enzymy
Anketa
Pozeráte pri nákupe potravín na ich etiketách typy tzv. E - čiek ?
Áno
 51%
Nie
 16%
Niekedy
 20%
Nikdy
 14%
Počet hlasov: 12401
Reklama
Domáci výrobník rastlinného "mlieka"
SOYABELLA vyrobnik rastlinneho mlieka
Odporúčame
Vertikálny lis
OMEGA VRT
Najmenší a najľahší lis na svete
OMEGA odstavovac
Celonerezový lis
Angel Juicer - celonerezovy odstavovac
!NCLUDE(/templates/medialny_partner.jsp, 204)!
Copyright © VitaLine s.r.o. 2003 - 2015 VitaLine s.r.o.. Všetky práva vyhradené. Reklama na Strava.sk
Publikovanie a šírenie obsahu portálu je zakázané bez písomného súhlasu jeho prevádzkovateľa.
| strava.sk | správy tasr | recepty pre zdravie | ako na to? | viete, že ... | slovo odborníka | čitáreň zdravia | poznáte ich? | výber správ z internetu |
Stránky generuje redakčný systém WebJET spoločnosti InterWay a. s.