|   ODŠŤAVOVAČE  |  IONIZÁTORY a ALKALIZÁTORY VODY   |  MLYNČEKY a VLOČKOVAČE  |  ZELENÉ POTRAVINY  | 
   
    Strava.sk| O PORTÁLE | NAPÍŠTE NÁM |                                           Utorok 16.1.2018                   Nech je strava vašim liekom (Hippokrates)
    

PREZENTÁCIA PRODUKTOV
SVET POTRAVÍN
Realita v číslach
Katalóg firiem SK
Katalóg firiem CZ
Organizácie
Poradne
Špecializované predajne
Stravovacie zariadenia
Súťaž
Podujatia
Knihy
Časopisy
FILMY
Slovník zdravej výživy
Jedlo pre dušu
Fotogaléria
Charita
Hľadaj >>

eshop VitaLine.sk
i n t e r n e t o v ý   o b c h o d
kamenná predajňa v Martine


Vitalne Karafy a pohare TC Energy

 

    
 "
Zamilovať sa znamená prestať
 porovnávať."
                    Otto Von Bismarck 

 

 
Ajurvedske bylinky Organi India

1. Zápcha - nepravidelné a namáhavé vyprázdňovanie
2.
Ako uviesť do rovnováhy kyseliny a zásady v tele - 1.časť
3. Pohánka - chudobný boháč

 

Gjoji - Kustovnica cinska
 
ako Oblubena stranka OBĽÚBENÚ stránku 

 ako Domovska strankaDOMOVSKÚ stránku

RSS - budte informovani o najnovsich clankoch na portale Strava.sk- čerstvé správy  

   vo Vašej čítačke správ >>




   Odstavovac SANA by Omega

   Odstavovac SANA by Omega

   Odstavovac SANA by Omega



   Martinsky vegetariansky MAJALES

   SLNOVRAT festival


Tuk je váš priateľ
Navigácia: Tuk je váš priateľVytlač stránku
Reklama

Tuk je váš priateľ
Autori: Robert O.Young, Shelley Redford Youngová
 

"
Pobúrenie, ktoré spôsobí pravda, je priamo úmerné tomu, ako hlboko sme verili lži. Ľudí nerozrušilo zistenie, že svet je guľatý, ale to, že nie je plochý. Keď sa masám počas niekoľkých generácií predkladá dobre zaobalená spleť lží, pravda im bude pripadať úplne absurdná a jej hlásateľa označia za nepríčetného šialenca."
                             Dresden James
 
Aby ste mohli schudnúť, musíte zvýšiť množstvo kvalitného tuku v potrave. Presne tak: jedzte viac tuku. Poskytnem vám čas, aby ste tento fakt strávili. Možno totiž chvíľu potrvá, kým vymizne vplyv poučovania o diétach s nízkym obsahom tuku, ktoré počúvame už aspoň dvadsať rokov. Celý ten čas sa dozvedáme, že schudnutie spočíva v obmedzení príjmu tuku. Ja však zastávam úplne odlišný názor.
Reklama

 
Pravda je taká, že tuk nie je vo svojej podstate škodlivý. Dokonca ho možno označiť za nášho „priateľa“.Táto kapitola sa už nezaoberá tým, že tuk, ktorý si ukladá vaše telo, vám zachraňuje život. Venuje sa významu tuku (pravdaže, iba zdravého) v strave pri dosahovaní a udržiavaní ideálnej hmotnosti. Svoje zdravie podporíte viacerými spôsobmi – trvalé schudnutie bude iba jedným z nich. Možno povedať, že tuky predstavujú zložku potravy, ktorá má pri regulácii hmotnosti najväčší význam.
 
Keď si prečítate túto kapitolu, začnete vidieť tuky v novom svetle: ako najdôležitejšiu súčasť stravy potrebnú na optimalizáciu hmotnosti. A uvedomíte si, že pri diétach s nízkym obsahom tuku a diétach bez tuku priberiete. Kilá nenaberáte preto, že konzumujete tuk, ale kyseliny. Riešenie problému nadmernej hmotnosti teda nespočíva v obmedzení príjmu tukov, ale v zastavení konzumácie kyselín – a v zavedení zdravých tukov do stravy! Neoddeliteľnou súčasťou každého jedla, ktoré prijmete počas dňa, by mali byť rozličné užitočné tuky. V tejto kapitole vám vysvetlím, prečo je to tak, a ukážem vám, ako si zabezpečíte dostatok zdravého tuku.

Výhody tuku
 
Pätinu tela zdravého dospelého človeka tvorí tuk. Ide o mimoriadne dôležitých – a veľmi aktívnych – 20 percent. Po kyslíku a vode predstavuje tuk najdôležitejšiu zložku zdravého ľudského organizmu. Keďže je nevyhnutnou súčasťou bunkových membrán, nemôžu bez neho vznikať nové bunky. Využíva sa pri tvorbe hormónov a lubrikácii kĺbov. Poskytuje ochranu pred nárazmi, izoluje a obaľuje vnútorné orgány. Napomáha hladký tok krvi v srdcovocievnej sústave. Rozpúšťa sa v ňom viacero životne dôležitých vitamínov, čo znamená, že telo ich vstrebe iba vtedy, ak sú naň naviazané. Bez dostatočnej dodávky tuku náš organizmus jednoducho nemôže správne fungovať.

Tuk plní v tele dve úlohy, ktoré sú z hľadiska dosiahnutia a udržania ideálnej hmotnosti mimoriadne dôležité. Prvou úlohou je, ako som už spomenul, neutralizácia kyselín. Organizmus potrebuje tuk na to, aby udržal pH krvi a mimobunkových tekutín na ideálnej hodnote 7,365. Ak sa doň dostane správne množstvo vhodných tukov, naviažu sa na nadbytočné kyseliny a vylúčia ich z tela. (V prípade, že dôjde k priveľkému nadbytku kyselín, začne sa tuk ukladať).

Jedným zo spôsobov, akým tuk pomáha neutralizovať kyseliny, je tvorba cholesterolu. Hromadenie kyselín v tele predstavuje signál pre pečeň, aby vytvárala z tuku cholesterol. Čím je telo prekyslenejšie, tým viac cholesterolu vzniká. Pečeň zodpovedá až za 80 percent celkového cholesterolu (strava iba za 20), produkuje LDL cholesterol. Je známy ako „zlý“, pretože prispieva k vzniku plakov na vnútornom povrchu tepien, ktoré obmedzujú prietok krvi. Plaky však v skutočnosti chránia tepny pred ničivým účinkom kyselín. Bez nich by kyseliny doslova vypálili diery v tepnách celého krvného obehu a vy by ste vykrvácali. Zdá sa teda, že aj cholesterol je váš „priateľ“. Napokon však hromadenie plakov nadobudne nebezpečné rozmery a zlá povesť cholesterolu – vysoké riziko srdcového infarktu a mŕtvice – sa naplní. Skutočným problémom však nie je cholesterol, ale kyseliny. Zbavte sa ich a nebudete sa musieť trápiť s cholesterolom či plakmi. Jeden z najdôležitejších argumentov diét s nízkym obsahom tuku (regulácia hladiny cholesterolu) sa teda nezakladá na pravde!
 
Druhým základným aspektom konzumácie tuku s cieľom schudnúť je jeho používanie ako zdroja energie. Väčšina ľudí spaľuje ako zdroj energie cukry (sacharidy). Zvyčajne sú totiž k dispozícii. Ak však telo dostane šancu, využije tuk – teda podstatne čistejšie a na energiu bohatšie palivo. Jedným z cieľov životného programu v štýle zázračného pH je naučiť svoj organizmus využívať ako zdroj energie tuk. Pri jeho spaľovaní sa uvoľňuje šesťkrát viac energie ako pri spaľovaní cukrov či bielkovín. Pri tomto procese nevzniká toľko kyslých odpadových produktov a telo naň vynaloží oveľa menej energie. Metabolizmus je jedným z najväčších zdrojov kyselín v organizme, preto takýmto obmedzením ich tvorby urobíte významný krok k dosiahnutiu acidobázickej rovnováhy a ideálnej hmotnosti.

Prečo diéty s nízkym obsahom tuku nezabrali - a ublížili nám?

 
Celé desaťročia počúvame rady, aby sme obmedzili množstvo tuku v potrave. Spočiatku to dávalo zmysel. Hlavný argument totiž znel, že konzumáciou tuku priberáme. Ak nechcete byť obézni, nejedzte tuk. Má to však háčik: nefunguje to. Má to ale ďalší háčik: nie je to pravda.
Reklama


Odkedy sme ako krajina (USA) začali pátrať po spôsobe, ako zo stravy a následne z tela odstrániť tuk, priberáme ešte viac, a to znepokojujúco rýchlo. Vôbec sa nám nepodarilo znížiť príjem tuku – od roku 1980 do roku 1991 sa výsledky prakticky nezmenili a spotreba tuku predstavuje asi 81 gramov na deň na osobu. No tuk, ktorý sme odstránili (lepšie povedané, domnievali sme sa, že sme to urobili), sme nahradili zvýšeným množstvom sacharidov a živočíšnych bielkovín. Podarilo sa nám trocha znížiť počet kalórií pochádzajúcich z tukov – no iba preto, lebo sme zvýšili množstvo celkových kalórií prijatých počas dňa! A potraviny založené na báze sacharidov, ktoré konzumujeme, sú kyselinotvorné.
 
Schudnutie nemôžu očakávať ani tí, ktorí naozaj znížili príjem tuku. V rámci šesťtýždňovej štúdie na Mayo Clinic mali ženy s nadváhou dva týždne diétu, pri ktorej 45 percent kalórií pochádzalo z tukov. Potom prešli na diétu s nízkym obsahom tuku s rovnakým množstvom kalórií (pochádzali najmä zo sacharidov) a zachovávali ju mesiac. Ani jedna z účastníčok sa nezbavila telesného tuku a neschudla. Výskumníci neodhalili ani zmeny v intenzite metabolizmu. Ako sa vyjadril tím z kliniky: „Nezaznamenali sme ŽIADNE účinky štvortýždňovej diéty s nízkym obsahom tuku“.
 
Nedostatočný príjem tukov v strave môže navyše zapríčiniť rozličné zdravotné ťažkosti. Môže utrpieť vaša pokožka, pretože kyseliny sa neviažu na tuky a neodchádzajú črevami či močovou sústavou, ale vylučujú sa „treťou obličkou“. Keď opúšťajú telo kožou, môžu spôsobiť jej škvrnitosť a suchosť, vznik vyrážok a prasklín v kútikoch úst. Pri nedostatku tuku budete trpieť lámavosťou vlasov a nechtov. Čo je však dôležitejšie, pri nedostatku esenciálnych mastných kyselín nemôžu správne fungovať ani neurotransmitery, čo môže potenciálne narušiť činnosť nervovej sústavy. Strava chudobná na tuky súvisí s depresiou, výkyvmi nálad a ischemickou chorobou srdca. Bez tukov potrebných na stavbu bunkových membrán sa váš organizmus oslabí (vrátane krviniek) a objavia sa pridružené problémy, ako je anémia, vysoký krvný tlak, poruchy krvného obehu a zrážania krvi. Bez zdravých bunkových membrán hrozí vášmu telu mimoriadne vysoké riziko rozpadu buniek a následný rozvoj závažných ochorení. Stručne povedané, tuk je pre nás nevyhnutný a obmedzovanie jeho príjmu pripravuje pôdu pre závažné degeneratívne choroby.

Viac o tukoch, o ich nevýhodách, o druhoch tukov a aké sú zdravé tuky a kde ich hľadať nájdete v knihe Schudnite odkyslením - Zázračné pH

Zdroj: Schudnite odkyslením - Zázračné pH, Robert O.Young a Shelley Redford Youngová, 2009 NOXI


VitaLine produkty pre zdravie a vitalitu
 VitaLine - produkty pre zdravie a vitalitu - eshop www.vitaline.sk - predajňa v Martine

 
 REKLAMA
Bio Spirulina Health Link - VitaLine.sk
Prihlásenie
Meno

Heslo
 OK >>
Zabudol som heslo >>
Registrácia >>
Tip týždňa
Káva so zelenou kávou Línia Afroplants
- 80% praženej kávy + 20% sušených zelených kávových bôbov
- v sušených zrnách nedochádza k zmenám, pričom sú pôvodné látky v zrnách zachované
- zelené kávové zrná (bôby) pochádzajú z viacerých druhov kávovníkov
archív >>>
REKLAMA
Superpotraviny ...

Zeleny jacmen

 
CHIA semienka
 
GOJI
 
Kakaové boby
 
Aronia
 
Konopne semienka

Trstinova melasa

Chlorella
Projekt
Voda pre Zimbabwe
Voda pre Zimbabwe
Výživové centrá
Vý?ivové centrá

Reklama
Ručný odšťavovač >
Zachovava vitaminy a enzymy
Anketa
Pozeráte pri nákupe potravín na ich etiketách typy tzv. E - čiek ?
Áno
 51%
Nie
 16%
Niekedy
 19%
Nikdy
 14%
Počet hlasov: 12212
Reklama
Domáci výrobník rastlinného "mlieka"
SOYABELLA vyrobnik rastlinneho mlieka
Odporúčame
Vertikálny lis
OMEGA VRT
Najmenší a najľahší lis na svete
OMEGA odstavovac
Celonerezový lis
Angel Juicer - celonerezovy odstavovac
!NCLUDE(/templates/medialny_partner.jsp, 204)!
Copyright © VitaLine s.r.o. 2003 - 2015 VitaLine s.r.o.. Všetky práva vyhradené. Reklama na Strava.sk
Publikovanie a šírenie obsahu portálu je zakázané bez písomného súhlasu jeho prevádzkovateľa.
| strava.sk | správy tasr | recepty pre zdravie | ako na to? | viete, že ... | slovo odborníka | čitáreň zdravia | poznáte ich? | výber správ z internetu |
Stránky generuje redakčný systém WebJET spoločnosti InterWay a. s.