|   ODŠŤAVOVAČE  |  IONIZÁTORY a ALKALIZÁTORY VODY   |  MLYNČEKY a VLOČKOVAČE  |  ZELENÉ POTRAVINY  | 
   
    Strava.sk| O PORTÁLE | NAPÍŠTE NÁM |                                           Pondelok 20.10.2014                   Nech je strava vašim liekom (Hippokrates)
    

PREZENTÁCIA PRODUKTOV
SVET POTRAVÍN
Realita v číslach
Katalóg firiem SK
Katalóg firiem CZ
Organizácie
Poradne
Špecializované predajne
Stravovacie zariadenia
Súťaž
Podujatia
Knihy
Časopisy
FILMY
Slovník zdravej výživy
Jedlo pre dušu
Fotogaléria
Charita
Hľadaj >>

eshop VitaLine.sk
i n t e r n e t o v ý   o b c h o d
kamenná predajňa v Martine


Vitalne Karafy a pohare TC Energy

 

    
 "
Zamilovať sa znamená prestať
 porovnávať."
                    Otto Von Bismarck 

 

 
Ajurvedske bylinky Organi India

1. Zápcha - nepravidelné a namáhavé vyprázdňovanie
2.
Ako uviesť do rovnováhy kyseliny a zásady v tele - 1.časť
3. Pohánka - chudobný boháč

 

Gjoji - Kustovnica cinska
 
ako Oblubena stranka OBĽÚBENÚ stránku 

 ako Domovska strankaDOMOVSKÚ stránku

RSS - budte informovani o najnovsich clankoch na portale Strava.sk- čerstvé správy  

   vo Vašej čítačke správ >>




   Odstavovac SANA by Omega

   Odstavovac SANA by Omega

   Odstavovac SANA by Omega



   Martinsky vegetariansky MAJALES

   SLNOVRAT festival


Pohánka - chudobný boháč
Navigácia: Pohánka - chudobný boháčVytlač stránku
Reklama
  Pohánka - chudobný boháč
   Autori:  Klaus Oberbeil, MUDr. Christiane Lentzová 
 
PohankaPohánka je jednoročná rastlina z čeľade rdesnovitých nie je klasickou obilninou. Je totiž príbuzná štiavu a rebarbore, a preto tiež taká zdravá. Trojhranné tmavohnedé zrnká sú pomerne múčnaté. Napriek svojej zdanlivej odolnosti neznáša pohánka chemikálie a dá sa výnosne pestovať iba na nekontaminovaných pôdach.

Pohánka bola skôr považovaná za obilie chudobných. Po tom, ako lekári objavili zdravotný význam pohánky, slávi táto rastlina návrat do našich jedálnych lístkov. Vzhľadom a chuťou sa podobá ryži, pohánkové zrná sa spracovávajú na krúpy a jemnú hnedastú múku.
 
Pôvod a rozšírenie
Za pravlasť pohánky sa považuje stredná a juhovýchodná Ázia. Do Európy sa dostala pravdepodobne až s mongolskými nájazdmi. V 15. storočí sa jej pestovanie obmedzilo len na niekoľko málo krajín: Francúzsko, Nemecko a stredné Rusko. V rozsiahlych stepných oblastiach Ruska patrí pohánka doteraz k základným potravinám. V Čechách pohánka nikdy nezdomácnela, na Morave však bola ešte v minulom storočí veľmi rozšírená a používaná.
 
Účinné látky
Pohánka je cenná najmä svojím obsahom flavonoidu rutínu (označovaný tiež ako vitamín P), ktorý chráni v rastline vodné kapiláry pred napadnutím a zničením napr. voľnými radikálmi. Rovnako ochraňuje rutín v tesnej súčinnosti s vitamínom C bunky tkanív v ľudskej cievnej sústave. Utesňuje steny ciev, zastavuje krvácanie (napr. pri hemoroidoch), pôsobí preventívne a liečivo pri žilných chorobách a kŕčových žilách.
 
Liečivé účinky pohánky
- pomáha pri žilných chorobách, kŕčových žilách, hemoroidoch
Reklama

- pôsobí proti krvácaniu z ďasien a nosa
- posilňuje väzivové tkanivá a uľavuje pri hemoroidoch
- podporuje prekrvovanie
- posilňuje nedostatočné libido alebo potenciu
- preventívne pôsobí proti reumatickým chorobám a artritíde
- posilňuje imunitný systém
- pôsobí na reguláciu krvného obehu
 
Pohánka - chudobný boháč
- Pohánka bola celé desaťročia podceňovaná, pritom nám prináša z pôdy zvlášť cennú biolátku - rutín (vitamín P).
- Pri krvných podliatinách praskajú drobné cievky. Pomoc rutínu spočíva v tom, že poškodené steny ciev a tkanív utesní.
- Ako silno zásaditá potravina odvádza pohánka z tela kyseliny a tým napomáha acidobázickej rovnováhe.
- Pohánka je kaloricky bohatá (v 100 g obsahuje približne 350 kcal), zásobuje nás vápnikom, fosforom a draslíkom (dôležité pre rast kostí); nie nevýznamný je obsah hodnotných, viacnásobne nenasýtených mastných kyselín.
- Rutín v pohánke pomáha pri všetkých cievnych ochoreniach, vysokom krvnom tlaku, nedostatočnom libide, impotencii, reumatických chorobách, artritíde, zápaloch všetkého druhu a krvácaní z ďasien a nosa.
- Obsahuje tiež veľa vitamínov z rady B posilňujúcich nervy, vitamín E, horčík a železo, veľa dôležitých aminokyselín.
- Pohánková múka má málo lepku, preto sa bežne používa v zmesi s inými druhmi múky.
Takiež v tkanivách spevňuje a posilňuje rutín najjemnejšie žilky. Pohánka obsahuje aj ďalšie významné biolátky, ako uvidíme ďalej.
 
pohanka kvetNákup a spracovanie
Pohánku si vo forme múky, krupice, šrotu, príp. i celého zrna zaobstaráme nielen v predajniach zdravej výživy, ale nájdeme ju aj na regáloch samoobslúh a supermarketov.
Pohánku možno použiť mnohostranne, spracovať sa dá prakticky rovnako ako obilniny. Môžeme z nej pripraviť lievance, plnohodnotný chlieb alebo cestoviny (tu štvrtinu bežne používanej múky nahradíme múkou pohánkovou), polievky, predkrmy, műsli. Pohánka je chutnou ... závarkou do polievok (zemiakových , zeleninových ...), pripravujeme z nej sladké i slané kaše, nákypy. Pohánka sa dá spracovať so sladkými prísadami (ako ovocie, med alebo cukor), rovnako ako s ostrým alebo pikantným korením.

Upozornenie
Pohánka pri pravidelnej konzumácii cievy utesňuje, môže ich však pritom tiež zužovať, čím dochádza k nepatrnému zvýšeniu krvného tlaku. Osoby so zvýšeným alebo vysokým krvným tlakom, príp. so sklonom k nemu, by preto nemali pohánku jesť denne.

Prospešný rutín
Bez flavonoidov (rastlinné ochranné látky), ako je rutín, by boli najjemnejšie cievy väzivových tkanív porézne, rozširovali by sa a z tkanív by presakovala krvná plazma. Následkom by bolo krvácanie alebo opuchy. Rutín má aj ďalšie liečivé vlastnosti. V celej prírode, od najdrobnejšieho hmyzu až po človeka, sú flavonoidy ako rutín tiež ochrannou látkou proti baktériám. Musia byť uložené v bunkách, aby chránili privádzaný vitamín C pred oxidáciou.

Recept pre zdravie
POHÁNKOVÉ MŰSLI pre 2-4 osoby
250 g pohánky
750 ml vody
3 lyžice hrozienok
2 lyžice medu
4 lyžice smotany
soľ
Príprava: Vodu mierne osolíme a privedieme k varu. Vmiešame pohánku a na malom ohni varíme, až vznikne kaša. Dáme vychladnúť a vmiešame prísady. Naplníme do misiek. Műsli môžeme podávať aj teplé.
 
Obilniny miesto mäsa
Obilniny a obilné výrobky sú naším hlavným dodávateľom škrobu. Pretože 60 percent celkového prísunu energie, ktorú naše telo potrebuje, pochádza zo sacharidov, resp. škrobu, tvoria obilniny (popri zemiakoch) základ našej výživy. Pokiaľ si chceme napríklad odvyknúť od mäsa alebo jeho konzumáciu znížiť, máme v obilninách optimálnu potravinovú náhradu, ktorá naviac dodáva mnoho esenciálnych živín.
/preložené z češtiny/
 
Zdroj:  Léčba ovocem a zeleninou, Levné knihy KMa, spol. s r.o., 2003

VitaLine produkty pre zdravie a vitalitu
 VitaLine - produkty pre zdravie a vitalitu - eshop www.vitaline.sk - predajňa v Martine
 
 REKLAMA
Mixer Omega Blender BL462S
Prihlásenie
Meno

Heslo
 OK >>
Zabudol som heslo >>
Registrácia >>
Tip týždňa
Káva so zelenou kávou Línia Afroplants
- 80% praženej kávy + 20% sušených zelených kávových bôbov
- v sušených zrnách nedochádza k zmenám, pričom sú pôvodné látky v zrnách zachované
- zelené kávové zrná (bôby) pochádzajú z viacerých druhov kávovníkov
archív >>>
REKLAMA
Superpotraviny ...

Zeleny jacmen

 
CHIA semienka
 
GOJI
 
Kakaové boby
 
Aronia
 
Konopne semienka

Trstinova melasa

Chlorella
Projekt
Voda pre Zimbabwe
Voda pre Zimbabwe
Výživové centrá
Vý?ivové centrá

Reklama
Ručný odšťavovač >
Zachovava vitaminy a enzymy
Anketa
Pozeráte pri nákupe potravín na ich etiketách typy tzv. E - čiek ?
Áno
 56%
Nie
 14%
Niekedy
 19%
Nikdy
 11%
Počet hlasov: 10113
Reklama
Domáci výrobník rastlinného "mlieka"
SOYABELLA vyrobnik rastlinneho mlieka
Odporúčame
Vertikálny lis
OMEGA VRT
Najmenší a najľahší lis na svete
OMEGA odstavovac
Celonerezový lis
Angel Juicer - celonerezovy odstavovac
!NCLUDE(/templates/medialny_partner.jsp, 204)!
Copyright © VitaLine s.r.o. 2003 - 2014 VitaLine s.r.o.. Všetky práva vyhradené. Reklama na Strava.sk
Publikovanie a šírenie obsahu portálu je zakázané bez písomného súhlasu jeho prevádzkovateľa.
| strava.sk | správy tasr | recepty pre zdravie | ako na to? | viete, že ... | slovo odborníka | čitáreň zdravia | poznáte ich? | výber správ z internetu |
Stránky generuje redakčný systém WebJET spoločnosti InterWay s.r.o.