Navigácia: Obed > Krémová šampiňónovo-hubová polievka |  |
Reklama
Šampiňóny sú zdrojom ľahko absorbovateľných proteínov, obsahujú vitamíny skupiny B a D. Z minerálnych látok je významný obsah draslíka, fosforu a selénu. Ide o nízkoenergetickú potravinu s nízkym obsahom sacharidov a lipidov a vysokým obsahom vlákniny, ktorá napomáha vylučovaniu škodlivín z organizmu, priaznivo ovplyvňuje peristaltiku čriev. Spomaľuje tiež trávenie a vstrebávanie živín, čím ich prísun do krvi prebieha plynule a postupne. Úspešne sa uplatňuje v prevencii nádorov hrubého čreva. Z dôvodu nízkej energetickej hodnoty spolu s významným podielom vlákniny a výraznou chuťou a vôňou predstavujú zaujímavé obohatenie jedál konzumentov, ktorí sa rozhodli znížiť svoju telesnú hmotnosť.
Krémová šampiňónovo-hubová polievka /pre 3 - 4 osoby/

Zloženie: 400 g čerstvých šampiňónov hrsť sušených húb 1 väčší zemiak 1 cibuľa 1 sladká smotana 1/2 čl kurkumy 1/2 čl čierneho korenia 1 čl soli 2 pl oleja 1,5 l vody 1 pl celozrnnej múky na zahustenie
Postup:
1. Šampiňóny umyjeme a nakrájame.

2. Sušené huby prepláchneme vriacou vodou. 3. Zemiak a cibuľu nakrájame na kocky. 4. V hrnci rozohrejeme olej a orestujeme cibuľu. 5. Pridáme zemiaky, šampiňóny, huby, korenie, soľ a vodu, privedieme k varu a na miernom ohni varíme cca 20 min., kým nie sú zemiaky a šampiňóny mäkké. 6. Necháme mierne vychladnúť a vymixujeme ručným mixérom. 7. Rozmiešame sladkú smotanu s múkou, vlejeme do polievky a za stáleho miešania necháme krátko prevrieť.
Náš tip: Túto polievku doplní na výživné hlavné jedlo trochu syra, celozrnný chlieb a čerstvý šalát.

Dobrú chuť!
Postrehy, nápady a skúsenosti posielajte na inspiracie@zdravastrava.sk
Vysvetlivky skratiek: š - šálka, pl - polievková lyžica, čl - čajová lyžička
 VitaLine - produkty pre zdravie a vitalitu - eshop www.vitaline.sk - predajňa v Martine
|