|   ODŠŤAVOVAČE  |  IONIZÁTORY a ALKALIZÁTORY VODY   |  MLYNČEKY a VLOČKOVAČE  |  ZELENÉ POTRAVINY  | 
   
    Strava.sk| O PORTÁLE | NAPÍŠTE NÁM |                                           Piatok 19.1.2018                   Nech je strava vašim liekom (Hippokrates)
    

PREZENTÁCIA PRODUKTOV
SVET POTRAVÍN
Realita v číslach
Katalóg firiem SK
Katalóg firiem CZ
Organizácie
Poradne
Špecializované predajne
Stravovacie zariadenia
Súťaž
Podujatia
Knihy
Časopisy
FILMY
Slovník zdravej výživy
Jedlo pre dušu
Fotogaléria
Charita
Hľadaj >>

eshop VitaLine.sk
i n t e r n e t o v ý   o b c h o d
kamenná predajňa v Martine


Vitalne Karafy a pohare TC Energy

 

    
 "
Zamilovať sa znamená prestať
 porovnávať."
                    Otto Von Bismarck 

 

 
Ajurvedske bylinky Organi India

1. Zápcha - nepravidelné a namáhavé vyprázdňovanie
2.
Ako uviesť do rovnováhy kyseliny a zásady v tele - 1.časť
3. Pohánka - chudobný boháč

 

Gjoji - Kustovnica cinska
 
ako Oblubena stranka OBĽÚBENÚ stránku 

 ako Domovska strankaDOMOVSKÚ stránku

RSS - budte informovani o najnovsich clankoch na portale Strava.sk- čerstvé správy  

   vo Vašej čítačke správ >>




   Odstavovac SANA by Omega

   Odstavovac SANA by Omega

   Odstavovac SANA by Omega



   Martinsky vegetariansky MAJALES

   SLNOVRAT festival


Súťaž s biopotravinami rady BIOMILA
Navigácia: Súťaž > Súťaž s biopotravinami rady BIOMILAVytlač stránku

logo BIOMILASúťaž s biopotravinami rady BIOMILA

Dňa 23.12.2008 boli vylosovaní
traja šťastní výhercovia:
- Zuzana Humajová z Bratislavy
- Eva Hutníková z Michaloviec
- Miroslav Novotný z
Hertníka
 
Každý výherca získava balík s biopotravinami novej rady
výrobkov BIOMILA spoločnosti Ekotrend Myjava spol. s r.o.:
BIOMILA Špaldová celozrnná múka hrubá 1kgvyherne produkty
BIOMILA Pšeničná celozrnná múka hladká 1kg
BIOMILA Špaldová celozrnná krupica 500g
BIOMILA Pšenica špaldová 500g
BIOMILA Pšeničné celozrnné cestoviny špirály 400g
BIOMILA Medovka lekárska 50g
BIOMILA Mäta pieporná 50g
BIOMILA Špaldové tyčinky celozrnné so soľou 150g
BIOMILA Pšenové guľôčky 75g
 

Prečo je dobré jesť celozrnné výrobky?
 
psenicna muka BIOMILAViete aký je vlastne rozdiel medzi celozrnnými výrobkami a výrobkami z bielej múky? Veľa sa už o tom napísalo a povedalo, ale veľa ľudí stále vôbec nevie čo to znamená celozrnná múka a aké sú jej výhody. V celozrnnej múke je zomleté celé zrno, čiže obal zrnka (otruba), jadro zrnka aj klíček, ktorý sa nachádza v jadre zrnka. Biela múka sa vyrába iba zo stredu zrna teda jadra. Takáto múka má síce dlhšiu trvanlivosť, ale menej živín. Biela múka je v porovnaní s celozrnnou ochudobnená o 19% bielkovín, 36% tukov, 63% solí, 54% vápniku, 50% fosforu, 70% železa, 86% medi, 77% zinku, 100% karoténu, 50% vitamínu B2, 85% vitamínu B1 a o 98% vlákniny. Z uvedeného vyplýva, že keby sme viac používali celozrnnú múku a používali v strave viac celých zŕn, nemuseli by sme dopĺňať svoju stravu o rôzne vitamínové doplnky. Zdá sa, že tak ako to zariadila príroda, je to prirodzené. Nie je nutné rozdeľovať to, čo bolo vcelku.
 
Tip na zmenu: Pšenica špaldová
 
Špalda je jednou z najstarších kultúrnych obilnín. V prehistorickej dobe bola pšenica špaldová pestovaná na Blízkom Východe. Jej orechová chuť bola dlhé storočia populárna v Európe, hlavne v Taliansku (farro), v južnom Nemecku (dinkel), Španielsku, Belgicku, Švajčiarsku, Anglicku, Poľsku a v Škandinávii. V súčasnosti sa jej osevné plochy zvyšujú i v ďalších európskych krajinách a tiež v USA a v Kanade. 
Na našom území pšenica špaldová nemala veľkú tradíciu. V polovici 18. storočia bola pestovaná na území Českej republiky, kde sa z nej pražila kávovina. V 19. a 20. storočí sa na Slovensku a v Čechách nepestovala vôbec. V súčasnej dobe sa zvyšuje záujem o jej pestovanie predovšetkým v ekologickom poľnohospodárstve.

spaldova krupica BIOMILAZaujímavosti o špalde
 
Pozitívne vlastnosti špaldy boli ľuďom známe už pred storočiami. Svedčí o tom zápis o špalde v Prírodovede svätej Hildegardy z Bingenu, ktorý pochádza z 12. Storočia (dnes napr. kniha „Zdravie z lekárne sv. Hildegardy“ – Reinhard Schiller). Sv. Hildegarda píše: „Špalda je najlepšie obilie....plná sily a ľahšie stráviteľná než všetky ostatné zrniny. Toho, kto ju je, zaopatruje pravým mäsom a dobrou krvou. Dušu človeka robí radostnou a plnou jasu. Nech sa je akokoľvek – ako chlieb, či ktorýkoľvek iný pokrm – je dobre stráviteľná. Keď je niekto taký chorý, že od slabosti nič jesť nemôže, tak sa majú zobrať celé špaldové zrná, povariť vo vode, pridať trochu masla, alebo vaječného žĺtku, aby pokrm získal chuti lepšej a podá sa chorému jesť. Vylieči ho zvnútra ako dobrá a liečivá masť“.  

Nielen človeku sú dobré špaldové zrná – napríklad sliepky kŕmené špaldou znášajú viac vajec, ale netučnejú (tiež u človeka konzumácia špaldy pôsobí veľmi málo na ukladanie tuku). Snáď práve skutočnosti, že špalda nebola nikdy intenzívne šľachtená vďačíme za to, že si zachovala nielen chutnosť, ale i mnoho cenných nutričných vlastností pôvodných planých foriem.
 
Skúsite špaldový kváskový chlieb?
 
Kváskový chlieb nie je žiadna novinka. V minulosti, keď sa ešte nepoužívalo droždie, sa piekol chlieb iba týmto spôsobom. V dnešnej dobe, keď sa chlieb v pekárňach pečie väčšinou len z pripravených zmesí a s pridaním rôznych „vylepšovacích“ látok je takýto chlieb balzam pre náš žalúdok. Ak si ho pripravíte ešte vlastnými rukami, o to bude pôžitok väčší. Stačí trochu záujmu o vlastné zdravie a odvahy experimentovať. Jeden z receptov nájdete aj na www.biomila.sk Skúsite?
caje biomila
Čo je podstatou kváskového chleba? 
Kváskový chlieb sa pripravuje bez použitia droždia. Kysnutie zabezpečuje kvások, ktorý sa vyrobí iba z vody a múky. Po zmiešaní múky a vody začne zmes prirodzene kvasiť. Pri kvasení vzniká kyselina mliečna (tzv. mliečne baktérie), ktorá vytvára typickú chlebovú arómu a prirodzene chlieb konzervuje. Preto chlieb dlhšie vydrží než kvasnicový a nepodľahne rýchlo plesniam. Mliečne baktérie produkujú aj antibioticky účinné látky, ktoré posilňujú črevnú mikroflóru a našu imunitu. Kváskový chlieb je aj ľahšie stráviteľný ako chlieb pripravený s použitím kvasníc.
      


 vyherny balik
 
 REKLAMA
Bio Spirulina Health Link - VitaLine.sk
Prihlásenie
Meno

Heslo
 OK >>
Zabudol som heslo >>
Registrácia >>
Tip týždňa
Káva so zelenou kávou Línia Afroplants
- 80% praženej kávy + 20% sušených zelených kávových bôbov
- v sušených zrnách nedochádza k zmenám, pričom sú pôvodné látky v zrnách zachované
- zelené kávové zrná (bôby) pochádzajú z viacerých druhov kávovníkov
archív >>>
REKLAMA
Superpotraviny ...

Zeleny jacmen

 
CHIA semienka
 
GOJI
 
Kakaové boby
 
Aronia
 
Konopne semienka

Trstinova melasa

Chlorella
Projekt
Voda pre Zimbabwe
Voda pre Zimbabwe
Výživové centrá
Vý?ivové centrá

Reklama
Ručný odšťavovač >
Zachovava vitaminy a enzymy
Anketa
Pozeráte pri nákupe potravín na ich etiketách typy tzv. E - čiek ?
Áno
 51%
Nie
 16%
Niekedy
 19%
Nikdy
 14%
Počet hlasov: 12213
Reklama
Domáci výrobník rastlinného "mlieka"
SOYABELLA vyrobnik rastlinneho mlieka
Odporúčame
Vertikálny lis
OMEGA VRT
Najmenší a najľahší lis na svete
OMEGA odstavovac
Celonerezový lis
Angel Juicer - celonerezovy odstavovac
!NCLUDE(/templates/medialny_partner.jsp, 204)!
Copyright © VitaLine s.r.o. 2003 - 2015 VitaLine s.r.o.. Všetky práva vyhradené. Reklama na Strava.sk
Publikovanie a šírenie obsahu portálu je zakázané bez písomného súhlasu jeho prevádzkovateľa.
| strava.sk | správy tasr | recepty pre zdravie | ako na to? | viete, že ... | slovo odborníka | čitáreň zdravia | poznáte ich? | výber správ z internetu |
Stránky generuje redakčný systém WebJET spoločnosti InterWay a. s.