|   ODŠŤAVOVAČE  |  IONIZÁTORY a ALKALIZÁTORY VODY   |  MLYNČEKY a VLOČKOVAČE  |  ZELENÉ POTRAVINY  | 
   
    Strava.sk| O PORTÁLE | NAPÍŠTE NÁM |                                           Utorok 16.1.2018                   Nech je strava vašim liekom (Hippokrates)
    

PREZENTÁCIA PRODUKTOV
SVET POTRAVÍN
Realita v číslach
Katalóg firiem SK
Katalóg firiem CZ
Organizácie
Poradne
Špecializované predajne
Stravovacie zariadenia
Súťaž
Podujatia
Knihy
Časopisy
FILMY
Slovník zdravej výživy
Jedlo pre dušu
Fotogaléria
Charita
Hľadaj >>

eshop VitaLine.sk
i n t e r n e t o v ý   o b c h o d
kamenná predajňa v Martine


Vitalne Karafy a pohare TC Energy

 

    
 "
Zamilovať sa znamená prestať
 porovnávať."
                    Otto Von Bismarck 

 

 
Ajurvedske bylinky Organi India

1. Zápcha - nepravidelné a namáhavé vyprázdňovanie
2.
Ako uviesť do rovnováhy kyseliny a zásady v tele - 1.časť
3. Pohánka - chudobný boháč

 

Gjoji - Kustovnica cinska
 
ako Oblubena stranka OBĽÚBENÚ stránku 

 ako Domovska strankaDOMOVSKÚ stránku

RSS - budte informovani o najnovsich clankoch na portale Strava.sk- čerstvé správy  

   vo Vašej čítačke správ >>




   Odstavovac SANA by Omega

   Odstavovac SANA by Omega

   Odstavovac SANA by Omega



   Martinsky vegetariansky MAJALES

   SLNOVRAT festival


Enzýmy a plnohodnotná strava - 1.časť
Navigácia: Enzýmy a plnohodnotná strava - 1.časťVytlač stránku

        Autor:  Gerhard Leibold
        Zdroj:  Enzymy - při prevenci a léčbě
        Vydal:  Pragma, 2002


Enzýmy a plnohodnotná strava - 1.časť

Pri predstave plnohodnotnejšej stravy myslí väčšina ľudí najskôr na menej kalórií, viac vitamínov, možno tiež ešte na minerálne soli, stopové prvky a balastné látky, ale takmer nikdy na enzýmy. Zdá sa to byť zbytočné, pretože všetky živé bunky zdravého tela samy produkujú enzýmy, ktoré sú pre život nevyhnutné. Platí to aj pre zvieratá a rastliny.
 
Telesná produkcia enzýmov síce vystačí, aby boli pokryté základné potreby, ale k účinnej prevencii pred zdravotnými problémami nestačí. To ani príroda nezamýšľala, pretože v rastlinnej strave máme za týmto účelom k dispozícii ďalšie enzýmy. Zároveň s inými životne dôležitými vitálnymi látkami  by ich mal byť každý deň dostatok v jedle.
 
Reklama

Civilizačné jedlo - kalorická a nepostačujúca strava
 
Rady vedcov týkajúce sa stravovania majú niekedy podivný charakter. Čo bolo ešte včera dovolené, môže už dnes platiť za zdraviu škodlivé a zajtra byť opäť doporučenia hodné. Často nevládne zhoda ani v radoch odborníkov.

V jednom aspekte sú ale všetci zajedno: dnešné bežné jedlo sa vyznačuje prebytočnými kalóriami a súčasne nedostatkom vitálnych látok. To vedie k paradoxu, že príslušníci priemyselne vyspelých národov trpia aj napriek nadváhe a rôznorodej potravinovej ponuke príznakmi nedostatku.
Systémy sebazáchovy, ktorými nás príroda vybavila, tento stav nedokážu odstrániť. Preto musia udržiavať funkcie životne dôležitých orgánov na úkor tých menej dôležitých. Tým vzniká stav polozdravia, ktorý označil stravovací reformátor profesor Werner Kollath ako "mezotrofiu". Môže trvať roky až desaťročia bez jednoznačných príznakov, obmedzuje ale čím ďalej tým viac výkonnosť a vytvára predpoklady pre rôzne choroby. Mezotrofia zodpovedá priemernému stavu stravovania veľkej časti civilizovaného sveta.

Dnes bežnému jedlu chýbajú predovšetkým vitamíny (najmä skupiny B), minerálne soli a stopové prvky (hlavne jód a horčík), balastné látky a enzýmy. Namiesto toho obsahuje veľa denaturovaných,  prázdnych nosičov kalórií (ako obilninové produkty, priemyselný cukor),varené jedlá, živočíšne bielkoviny a tuky.
Táto nesprávna, často prehnane kalorická strava hrá istú úlohu pri vzniku takmer všetkých chorôb, pretože sa týka celého organizmu a oslabuje okrem iného jeho obranné regulácie. Ako priamy rizikový faktor prispieva civilizačná strava predovšetkým k ochoreniam krvného obehu a tráviaceho systému rovnako ako k poruchám metabolizmu. A to sú oblasti, kde záleží okrem iného na dostatočnom zásobení enzýmami.

Nikdy sa však nemôžeme na problém nedostatočného zásobenia enzýmami pozerať izolovane. Ako už bolo vysvetlené skôr, môže veľa enzýmov fungovať až keď sa spoja s vitamínmi, minerálnymi látkami alebo stopovými prvkami. Ich zásoba musí byť teda tiež dostatočná, inak sa jednotlivé nedostatky navzájom podporia a situácia sa ešte zhorší. Preto nestačí sledovať v potrave len množstvo enzýmov.

Vyvážená strava musí obsahovať predovšetkým vitálne látky v správnom vzájomnom pomere.
Až potom môže predchádzať chorobám. Našťastie to možno dosiahnuť relatívne jednoducho, pretože surová strava obsahuje popri enzýmoch tiež iné vitálne látky.
Bez plnohodnotnej stravy, ktorú je možné pri chorobe  doplniť liekmi obsahujúcimi vitamíny, minerálne soli a stopové prvky, nedosiahne často ani enzymatická liečba požadované výsledky.
 
Surová strava bohatá na enzýmy
Reklama

 
Chlad síce enzýmy deaktivuje, ale nezničí. Podstatne citlivejšie reagujú na zahriatie. To začína už pri teplote okolo 40 ºC. Túto vlastnosť majú enzýmy spoločnú aj s niektorými vitamínmi (napr. vitamínom C). Varené jedlo už teda neobsahuje žiadne biokatalyzátory. Preto sa tiež označuje ako "mŕtva potrava". A pretože v civilizačných stravovacích návykoch podiel vareného jedla zďaleka prevažuje, je nimi nedostatok enzýmov a vitálnych látok priamo predprogramovaný.

Existuje len jediné východisko, a to "zelený list" pred každým jedlom. Požadoval ho už pred dobrými sto rokmi Bircher-Bener a iní reformátori v oblasti výživy. Len surová strava dodá organizmu dostatok enzýmov, vitamínov, minerálnych solí, stopových prvkov a balastných látok pre zdravý život.
Ako jediná strava síce na dlhšiu dobu nevystačí, ale ako prílohy by mali byť zelenina, šaláty, ovocie a obilniny vo vyváženej forme každopádne podávané pred každým jedlom. Celozrnná obilninová strava, ako napríklad Bircherove müsli alebo čerstvá obilninová kaša, dokážu taktiež plnohodnotne nahradiť celé hlavné jedlo. Pri určitých ochoreniach môže byť surová strava lekárom nariadená aj na dlhšiu dobu ako liečebný prostriedok.

Zvyčajne postačí, keď 30 - 50 % denného jedla tvorí surová strava. Ale kto zje dostatok rastlinného jedla a ovocia, ten sa tiež ešte automaticky nestravuje zdravo. Výber potravín a ich príprava musia spĺňať určité požiadavky, a okrem toho záleží na pestrom zložení surovej stravy. Na tomto mieste sa ale môžeme dotknúť len tých najdôležitejších otázok.
V podstate by sa mali vo vyváženej kombinácii každý deň jesť surové šaláty, ovocie, listová a koreňová zelenina. Týmto spôsobom má telo zaistené dostatočné množstvo všetkých vitálnych látok. Ten, kto zje vždy len niekoľko listov zeleného šalátu a k tomu jablko, sa stále ešte plnohodnotne nestravuje. Žiadna rastlina či ovocie neobsahuje všetky potrebné látky. Okrem toho je to nudné a môže to rýchlo viesť k návratu k starým stravovacím návykom.

Podľa možností by mali všetky rastlinné potraviny pochádzať z ekologického hospodárstva, to znamená od výrobcu, ktorý určite nepoužíva chemické hnojivá alebo postreky. Naša potrava by mala zostať taká prírodná, ako je to len možné. Táto požiadavka môže byť splnená len ekologickým spôsobom poľnohospodárskej produkcie.
Lenže dnes už zrejme nie je možné získať úplne nezávadné potraviny. Znečistenie ovzdušia neušetrí ani poľnohospodárske plochy obrábané podľa prírodných zásad. Keď už ale nemôžeme úplne uniknúť škodlivým látkam vo vode a vo vzduchu, mali by sme sa aspoň pokúsiť udržať mieru zaťaženia týmito jedmi tak nízko, ako je to len možné. A ekologické hospodárstvo preto ponúka tú najlepšiu záruku ... (voľne preložené z češtiny)

Enzýmy a plnohodnotná strava - 2.časť

Copyright © Pragma, 2002

Súvisiace produkty:
Reklama


Mladý jačmeň GW - 100% BIO nepasterizovaná šťava
Mladý jačmeň GW je svieži, enzymaticky živý nápoj v podobe 100%-ne čistého a nepasterizovaného prášku v bio kvalite, plný vitamínov, minerálnych látok, stopových prvkov a aminokyselín. V oblasti jeho úžitku sú viac ako tridsaťročné skúsenosti. Na účinky jačmeňovej šťavy bolo vypracovaných niekoľko desiatok vedeckých prác a štúdií. Podľa výsledkov výskumu pomáha výťažok z mladého jačmeňa v boji s rôznymi chorobami vrátane artritídy, astmy, kožných problémov, obezity, chudokrvnosti, zápchy, impotencie, ...  viac >>
 
Doctor Aloe - 100% BIO nepasterizovaná šťava
Očisťuje organizmus od škodlivých látok. Pomáha získať späť rovnováhu, energiu a pohodu. Aktivuje imunitný systém, chráni bunkové membrány a pôsobí antibakteriálne, antivirálne a antinikoticky. Pôsobí antizápalovo, ničí baktérie, vírusy a plesne, urýchľuje hojenie rán. Pomáha pri zvýšenej fyzickej a psychickej záťaži. Podporuje dobré fungovanie tráviaceho a črevného ústrojenstva ... viac >>
 
Silne zasadotvorna Chlorella pyrenoidosa GW  VitaLine produkty pre zdravie a vitalitu
 VitaLine - produkty pre zdravie a vitalitu - eshop www.vitaline.sk - predajňa v Martine
 
 REKLAMA
Bio Spirulina Health Link - VitaLine.sk
Prihlásenie
Meno

Heslo
 OK >>
Zabudol som heslo >>
Registrácia >>
Tip týždňa
Káva so zelenou kávou Línia Afroplants
- 80% praženej kávy + 20% sušených zelených kávových bôbov
- v sušených zrnách nedochádza k zmenám, pričom sú pôvodné látky v zrnách zachované
- zelené kávové zrná (bôby) pochádzajú z viacerých druhov kávovníkov
archív >>>
REKLAMA
Superpotraviny ...

Zeleny jacmen

 
CHIA semienka
 
GOJI
 
Kakaové boby
 
Aronia
 
Konopne semienka

Trstinova melasa

Chlorella
Projekt
Voda pre Zimbabwe
Voda pre Zimbabwe
Výživové centrá
Vý?ivové centrá

Reklama
Ručný odšťavovač >
Zachovava vitaminy a enzymy
Anketa
Pozeráte pri nákupe potravín na ich etiketách typy tzv. E - čiek ?
Áno
 51%
Nie
 16%
Niekedy
 19%
Nikdy
 14%
Počet hlasov: 12212
Reklama
Domáci výrobník rastlinného "mlieka"
SOYABELLA vyrobnik rastlinneho mlieka
Odporúčame
Vertikálny lis
OMEGA VRT
Najmenší a najľahší lis na svete
OMEGA odstavovac
Celonerezový lis
Angel Juicer - celonerezovy odstavovac
!NCLUDE(/templates/medialny_partner.jsp, 204)!
Copyright © VitaLine s.r.o. 2003 - 2015 VitaLine s.r.o.. Všetky práva vyhradené. Reklama na Strava.sk
Publikovanie a šírenie obsahu portálu je zakázané bez písomného súhlasu jeho prevádzkovateľa.
| strava.sk | správy tasr | recepty pre zdravie | ako na to? | viete, že ... | slovo odborníka | čitáreň zdravia | poznáte ich? | výber správ z internetu |
Stránky generuje redakčný systém WebJET spoločnosti InterWay a. s.