|   ODŠŤAVOVAČE  |  IONIZÁTORY a ALKALIZÁTORY VODY   |  MLYNČEKY a VLOČKOVAČE  |  ZELENÉ POTRAVINY  | 
   
    Strava.sk| O PORTÁLE | NAPÍŠTE NÁM |                                           Streda 17.1.2018                   Nech je strava vašim liekom (Hippokrates)
    

PREZENTÁCIA PRODUKTOV
SVET POTRAVÍN
Realita v číslach
Katalóg firiem SK
Katalóg firiem CZ
Organizácie
Poradne
Špecializované predajne
Stravovacie zariadenia
Súťaž
Podujatia
Knihy
Časopisy
FILMY
Slovník zdravej výživy
Jedlo pre dušu
Fotogaléria
Charita
Hľadaj >>

eshop VitaLine.sk
i n t e r n e t o v ý   o b c h o d
kamenná predajňa v Martine


Vitalne Karafy a pohare TC Energy

 

    
 "
Zamilovať sa znamená prestať
 porovnávať."
                    Otto Von Bismarck 

 

 
Ajurvedske bylinky Organi India

1. Zápcha - nepravidelné a namáhavé vyprázdňovanie
2.
Ako uviesť do rovnováhy kyseliny a zásady v tele - 1.časť
3. Pohánka - chudobný boháč

 

Gjoji - Kustovnica cinska
 
ako Oblubena stranka OBĽÚBENÚ stránku 

 ako Domovska strankaDOMOVSKÚ stránku

RSS - budte informovani o najnovsich clankoch na portale Strava.sk- čerstvé správy  

   vo Vašej čítačke správ >>




   Odstavovac SANA by Omega

   Odstavovac SANA by Omega

   Odstavovac SANA by Omega



   Martinsky vegetariansky MAJALES

   SLNOVRAT festival


Zeleninové sabdží s mangoldom na indický spôsob
Navigácia: Zeleninové sabdží s mangoldom na indický spôsobVytlač stránku

Neznámy mangold
MangoldPoznáte ho? Poznali ho už starí Rimania a Gréci, oddávna sa pestoval v Egypte a Číne. Dnes je obľúbený v krajinách západnej Európy, no na pultoch našich obchodov sa s ním zatiaľ bežne nestretávame. Od leta až do mrazov je plnohodnotnou náhradou špenátu. Má omnoho väčšie listy ako špenát a bledšiu zelenú farbu. Pestujú sa listové a stopkové odrody. Mangold stopkový sa pripravuje obdobne ako špargľa. Mangold listový má tenšiu stopku a konzumujú sa listové čepele ako špenátová zelenina. Rovnako ako zo špenátu, či šťaveľu, aj z mangoldu môžete pripravovať zaujímavé omáčky a polievky, upravovať ho dusením či varením a mladé jemné lístky pokojne nakrájajte do šalátu. Po zbere ich treba čo najskôr upotrebiť, lebo rýchlo vädnú a strácajú kvalitu.
Listy mangoldu zadržiavajú menej dusičnanov ako špenát a neobsahujú kyselinu šťaveľovú. Mangold je výživnejší ako špenát, preto je vhodnou súčasťou jedálneho lístka, zvlášť v detskej strave. Patrí medzi zdravotne veľmi hodnotnú zeleninu. Mangold je bohatým zdrojom vitamínov A, C a P, minerálnych a ochranných látok. Z minerálnych látok obsahuje draslík, fosfor, vápnik, horčík, sodík a železo, z ochranných rutín a kvercetín, ktoré spolu s kyselinou askorbovou (vitamín C) majú protisklerotické a protizápalové účinky. Kyselina listová pôsobí priaznivo na reguláciu červených a bielych krviniek. V listoch obsiahnuté bioflavonoidy majú významný účinok pri zápale žíl a posilnení kapilár. Obsahuje aj malé množstvo oleja s polonasýtenými mastnými kyselinami, má vysoký podiel vlákniny a nízku energetickú hodnotu, čo je dôležité pri redukčných diétach. Sladkastú chuť a nepatrnú repovú príchuť spôsobuje betaín. Vo fialovo sfarbených odrodách sa nachádzajú antokyány, ktoré majú tiež ochranný účinok na organizmus.

Zeleninové sabdží s mangoldom na indický spôsob
/pre 3 - 4 osoby/

Zlozenie - ingrediencie
Zloženie:

1 cukina
3 mrkvy
1 zemiak
listový mangold (3-4 listy)
miska zelených fazuliek
1 čl kurkumy
1 čl mletého zázvoru
1 čl mletej rímskej rasce
1 čl soli
1/2 čl koreniacej zmesi Garam Masala
1 čl mletého koriandru
2 pl oleja
 

Varianta: ako prílohu zopár listov ľadového šalátu na ozdobenie taniera a varenú ryžu

1. Zeleninu (pokiaľ možno v bio kvalite) očistíme a nakrájame na malé kocky, listy mangoldu taktiež nakrájame na menšie časti, zelené fazuľkové struky poprekrajujeme na cca 3 cm dlhé kúsky.
2. Pripravíme všetky korenia.
Nakrajame zeleninuPripravime korenie













 
3. V panvici rozohrejeme olej, pridáme trojkombináciu kurkuma-rímska rasca-zázvor a za stáleho miešania (aby sa korenie nepripálilo) krátko osmažíme (stačí zopár sekúnd, kým sa korenie s olejom "spení" a získa zlatistý nádych).
4. Do tejto masaly (zmesy korenia) pridáme nakrájanú zeleninu (okrem mangoldu), premiešame s korením a krátko (1/2 minúty) orestujeme, kým svetlá zelenina získa zlatohnedú farbu.Osmazime korenie
Zamesiame so zeleninou a orestujeme















5. Prilejeme 2 dcl vody a pridáme trojkombináciu soľ - garam masala - koriander. Premiešame, navrch pridáme listy mangoldu, privedieme k varu a na miernom ohni pod pokrievkou dusíme 15-25 minút (podľa toho, či máte radi zeleninu chrumkavejšiu, alebo mäkšiu), občasne premiešame (ale nie je to nevyhnutné). Pridame listy mangoldu a podusimePodusime pod pokrievkou 15 - 25 minut
















Servírovanie:
 
Podávame s ľadovým šalátom a ryžou (v tomto prípade je zafarbená trochou kurkumy, ktorá jej dodá krásnu žltú farbu a navyše pôsobí protizápalovo, je vynikajúca na pečeň, atď. Viac o kurkume >> 
 Zeleninové sabd?í s mangoldom na indický spôsob

        Dobrú chuť!


Postrehy, nápady a skúsenosti posielajte na inspiracie@zdravastrava.sk
 
Vysvetlivky skratiek:  š - šálka, pl - polievková lyžica, čl - čajová lyžička
 

Reklama
 
 REKLAMA
Bio Spirulina Health Link - VitaLine.sk
Prihlásenie
Meno

Heslo
 OK >>
Zabudol som heslo >>
Registrácia >>
Tip týždňa
Káva so zelenou kávou Línia Afroplants
- 80% praženej kávy + 20% sušených zelených kávových bôbov
- v sušených zrnách nedochádza k zmenám, pričom sú pôvodné látky v zrnách zachované
- zelené kávové zrná (bôby) pochádzajú z viacerých druhov kávovníkov
archív >>>
REKLAMA
Superpotraviny ...

Zeleny jacmen

 
CHIA semienka
 
GOJI
 
Kakaové boby
 
Aronia
 
Konopne semienka

Trstinova melasa

Chlorella
Projekt
Voda pre Zimbabwe
Voda pre Zimbabwe
Výživové centrá
Vý?ivové centrá

Reklama
Ručný odšťavovač >
Zachovava vitaminy a enzymy
Anketa
Pozeráte pri nákupe potravín na ich etiketách typy tzv. E - čiek ?
Áno
 51%
Nie
 16%
Niekedy
 19%
Nikdy
 14%
Počet hlasov: 12212
Reklama
Domáci výrobník rastlinného "mlieka"
SOYABELLA vyrobnik rastlinneho mlieka
Odporúčame
Vertikálny lis
OMEGA VRT
Najmenší a najľahší lis na svete
OMEGA odstavovac
Celonerezový lis
Angel Juicer - celonerezovy odstavovac
!NCLUDE(/templates/medialny_partner.jsp, 204)!
Copyright © VitaLine s.r.o. 2003 - 2015 VitaLine s.r.o.. Všetky práva vyhradené. Reklama na Strava.sk
Publikovanie a šírenie obsahu portálu je zakázané bez písomného súhlasu jeho prevádzkovateľa.
| strava.sk | správy tasr | recepty pre zdravie | ako na to? | viete, že ... | slovo odborníka | čitáreň zdravia | poznáte ich? | výber správ z internetu |
Stránky generuje redakčný systém WebJET spoločnosti InterWay a. s.