|   ODŠŤAVOVAČE  |  IONIZÁTORY a ALKALIZÁTORY VODY   |  MLYNČEKY a VLOČKOVAČE  |  ZELENÉ POTRAVINY  | 
   
    Strava.sk| O PORTÁLE | NAPÍŠTE NÁM |                                           Piatok 31.10.2014                   Nech je strava vašim liekom (Hippokrates)
    

PREZENTÁCIA PRODUKTOV
SVET POTRAVÍN
Realita v číslach
Katalóg firiem SK
Katalóg firiem CZ
Organizácie
Poradne
Špecializované predajne
Stravovacie zariadenia
Súťaž
Podujatia
Knihy
Časopisy
FILMY
Slovník zdravej výživy
Jedlo pre dušu
Fotogaléria
Charita
Hľadaj >>

eshop VitaLine.sk
i n t e r n e t o v ý   o b c h o d
kamenná predajňa v Martine


Vitalne Karafy a pohare TC Energy

 

    
 "
Zamilovať sa znamená prestať
 porovnávať."
                    Otto Von Bismarck 

 

 
Ajurvedske bylinky Organi India

1. Zápcha - nepravidelné a namáhavé vyprázdňovanie
2.
Ako uviesť do rovnováhy kyseliny a zásady v tele - 1.časť
3. Pohánka - chudobný boháč

 

Gjoji - Kustovnica cinska
 
ako Oblubena stranka OBĽÚBENÚ stránku 

 ako Domovska strankaDOMOVSKÚ stránku

RSS - budte informovani o najnovsich clankoch na portale Strava.sk- čerstvé správy  

   vo Vašej čítačke správ >>




   Odstavovac SANA by Omega

   Odstavovac SANA by Omega

   Odstavovac SANA by Omega



   Martinsky vegetariansky MAJALES

   SLNOVRAT festival


Zápcha - nepravidelné a namáhavé vyprázdňovanie
Navigácia: Zápcha - nepravidelné a namáhavé vyprázdňovanieVytlač stránku
Reklama

        Autor:  MUDr. Igor Bukovský
        Zdroj:  Miniencyklopédia prírodnej liečby
        Vydal:  Advent Orion s.r.o., Martin 1995

Zápcha - nepravidelné a namáhavé vyprázdňovanie


Zápcha, alebo tiež obstipácia, je veľmi častým zjavom medzi "civilizovane sa stravujúcim" obyvateľstvom. Je definovaná ako zriedkavé, nepravidelné, namáhavé vyprázdňovanie tuhej a suchej stolice. Takto trpí podstatná časť nášho obyvateľstva. Iba málokto vie, že normálne a zdravé je, keď stolica ani vetry nemajú nepríjemný zápach.

Spomalenie prechodu tráveniny črevom spôsobuje porušenie normálnych funkcií čreva, hnilobné procesy vyvolané veľkým prívodom množstva hnilobných baktérií v mäse, mliečnych výrobkoch a kvasné procesy spôsobené vysokým prívodom jednoduchých cukrov a nevhodnou kombináciou potravín majú za následok nielen potlačenie významu prirodzených mikroorganizmov pre ľudské črevo priaznivých, ale aj vznik škodlivých prudko jedovatých látok, ktoré v plynnej i tekutej podobe prestupujú stenou čreva priamo do krvi a zaplavujú celý organizmus. Dnes vieme, že väčšina chronických chorôb (bolesti hlavy, niektoré nádorové ochorenia, chronické zápaly všetkých orgánov), ale aj akútnych ochorení (zápaly horných dýchacích ciest) je spôsobená chorým črevom, chorým - v zmysle pôsobenia baktérií nefyziologických, ktoré spôsobia znetvorenie črevného obsahu - prejavujúcim sa napr. nepríjemným zápachom stolice a vetrov. Za normálnych okolností ani jedno z nich nemá  nepríjemný zápach mať.

Okrem charakteristicky tvrdej a suchej stolice sa zápcha prejavuje bolesťami hlavy, brušnými ťažkosťami, nedostatkom energie, zlou chuťou do jedla, ale  aj bolesťami v chrbte. Výskum Dr. Denisa Burkitta na afrických kmeňoch s vysokým prívodom vlákniny ukázal, že majú minimálne päťkrát väčšiu hmotnosť dennej stolice ako  priemerný Európan a že doba od zjedenia potravy po jej vylúčenie v stolici  je polovičná v porovnaní s touto dobou u človeka na "civilizovanej strave". Mnoho autorít sa domnieva, že pravidelná stolica v určitú pravidelnú dennú dobu je lepšia ako stolica nepravidelná.Najpríhodnejší čas je pred alebo tesne po raňajkách. Sú ľudia, ktorí majú stolicu po každom jedle, teda trikrát za deň. Môže to byť normálne.

Hlavné faktory zodpovedné za vznik zápchy sú:
Reklama

» nedostatok vlákniny,
» málo tekutín,
» málo telesnej aktivity,
» emočné napätie.
 
Zápcha môže byť spôsobená aj poruchami hormonálnymi, upchatím čreva z rôznych dôvodov (nádor, kŕč a pod.). Vždy vtedy sa k zápche pridružuje celý rad iných príznakov, ktoré umožnia diagnostikovať ochorenie a liečiť ho.
 
Prevencia a liečba

1.
Už som spomenul významný účinok vlákniny. Bez zvýšenia prívodu tejto  skupiny uhľovodíkov nie je možné čakať zlepšenie. Vláknina, ktorá patrí medzi uhľovodíky, je tvorená viacerými definovanými druhmi (celulóza, hemicelulóza, pektín, gumy, slizy atď) a niektoré tieto druhy nie je organizmus schopný tráviť a využiť, preto prechádzajú črevom bez zmeny. Svojou prítomnosťou však podporujú črevné pohyby (peristaltika), viažu na seba vodu, tým zmäkčujú črevný obsah a uľahčujú jeho vylúčenie. Zdrojom vlákniny sú strukoviny, obilniny, celozrnné výrobky, listová zelenina, koreňová zelenina, ovocie i. niektoré druhy semien. Kukuričné otruby sú lepším prostriedkom proti zápche ako pšeničné.

2.
Podľa nedávnej štúdie, ženy, ktoré jedli viac ovocia a zeleniny, zápchu nemali, aj keď ich strava dosahovala takmer také isté množstvo vlákniny ako strava žien, ktoré jedli ovocie a zeleninu zriedkavo a trpeli na zápchu.

3. Väčšina nepriaznivých vplyvov zápchy je vyvolaná jej medicinálnym liečením. Laxatíva (lieky na vyvolanie stolice) pri svojej dlhej ceste črevom dráždia celý tráviaci systém, ale spôsobujú aj straty draslíka, určité obličkové problémy a od roku 1957 sa predpokladá, že užívanie laxatív vedie aj k zápalu slepého čreva. Minerálne oleje či tekutý parafín (Lafinol) sú najnebezpečnejšie, znižujú vstrebávanie fosforu, vitamínu A, D, K, E a karotenoidov. Dlhodobé užívanie minerálnych olejov môže vyvolať rakovinu hrubého čreva a konečníka. Zdá sa že užívanie vlákniny v prirodzenej potrave, odstraňuje potrebu užívať preháňadlá.

4. Bol dokázaný vzťah medzi obezitou a zápchou. Pri nadváhe je vhodné  redukovať hmotnosť na ideálnu.

5. Malý studený klystír je často vhodný pri vytváraní návyku na pravidelnú stolicu. Asi 1-2 dl studenej vody treba zaviesť do rekta, udržať jednu minútu a potom vyprázdniť. Aplikovať vždy v rovnakú dennú dobu.

6. Čaj z listov senný je účinné prírodné preháňadlo, ale jeho časté používanie môže spôsobiť laxatívny návyk, čo znamená, že bez neho nedôjde k vyprázdneniu stolice. Čaj z listov sa nepripravuje varením ani zaparením, ale iba vylúhovaním listov pri izbovej teplote. Je to dôležité.

7. Brušná masáž je výhodným prostriedkom ako podporiť pohyby čriev. Môže ju vykonávať iná osoba jemnými krúživými pohybmi a rytmickým stláčaním brušnej steny, alebo si ju môže človek vykonať sám gúľaním pritlačenej tenisovej loptičky po bruchu v ľahu. Iný druh automasáže: Zhlboka nadýchneme a úplne, úsilne vydýchneme, potom zadržíme dych a 10 až 15-krát rýchlym vťahovaním a vypučaním brucha masírujeme črevá. Cvik opakujeme 4-5 ráz pred stolicou.

8. Krátke studené kúpele môžu byť tiež užitočné.

9. Živočíšne bielkoviny treba vylúčiť pre riziko rozvoja hniloby v črevách. Všetky sú nízkeho obsahu vlákniny.

10. Silné vyčerpanie môže byť príčinou zápchy.

11. Náhlivé a nepravidelné stolovanie vytvára nepravidelnosť aj vo funkcii čreva.

12. Všetky lieky proti zápalom a antihistaminiká sú prirodzené vysušovacie látky a môžu spôsobiť, že stolica je vysušenejšia než zvyčajne. Tabletky na trávenie proti bolesti, amfetamín a preparáty proti kašľu (obsahujúce kodeín) môžu nepriaznivo ovplyvniť funkciu konečníka.

13. Cvičenie, prechádzky a rekreačný šport zvyšujú prekrvenie, prácu srdcového svalu i brušných svalov a oboje je nutné pre správnu funkciu čriev.

14. Prejedanie sa vedie k zápche a treba sa mu preto vyhýbať.

15. Mlieko je veľmi rozšírený faktor vyvolávajúci zápchu. Cukor kravského mlieka, laktóza, svojou prítomnosťou vyvoláva zahlienenie čreva (ale i celého vylučovacieho systému organizmu) a následné poruchy jeho funkcie. Ďalšími takýmito potravinami sú syry, vajcia, jogurty, ryby, všetky druhy mäsa, šťavy, biely chlieb a všetky cukrárenské a pekárenské výrobky, konzervované a práškové potraviny, koreniny, zmrzlina, zákusky.

16. Iné potraviny možno uviesť ako nositele preháňajúcich účinkov: Slivky sú asi najznámejšie. Ale patria sem i jablká, figy, surový špenát, sladké drievko, jahody, ktoré majú významný efekt pri formovaní stolice.

17. Zápcha je známym problémom počas tehotenstva, najmä v poslednej fáze. Zrejme je vyvolaná mechanickým tlakom plodu na tráviaci systém.

18. Neobliekajte si nič, čo by vám sťahovalo telo. Šaty by nemali zanechávať červené znaky, stopy na koži.

19. Pri prevencii zápchy je popri dostatočnom prívode vlákniny rozhodujúci aj dostatočný prívod tekutín. 6-8 pohárov tekutín pite v známom režime: nie počas jedla! Minimálne 15 minút pred a 30 minút po jedle nepiť. Ráno nalačno vypiť 1-2 šálky vody, prípadne vlažného jedno-bylinkového čaju.

20. Čierny čaj a čierna káva - ako bolo ukázané - vedú k zápche.

Copyright © Advent Orion s.r.o., Martin 1995


VitaLine produkty pre zdravie a vitalitu
 VitaLine - produkty pre zdravie a vitalitu - eshop www.vitaline.sk - predajňa v Martine
 
 REKLAMA
Mixer Omega Blender BL462S
Prihlásenie
Meno

Heslo
 OK >>
Zabudol som heslo >>
Registrácia >>
Tip týždňa
Káva so zelenou kávou Línia Afroplants
- 80% praženej kávy + 20% sušených zelených kávových bôbov
- v sušených zrnách nedochádza k zmenám, pričom sú pôvodné látky v zrnách zachované
- zelené kávové zrná (bôby) pochádzajú z viacerých druhov kávovníkov
archív >>>
REKLAMA
Superpotraviny ...

Zeleny jacmen

 
CHIA semienka
 
GOJI
 
Kakaové boby
 
Aronia
 
Konopne semienka

Trstinova melasa

Chlorella
Projekt
Voda pre Zimbabwe
Voda pre Zimbabwe
Výživové centrá
Vý?ivové centrá

Reklama
Ručný odšťavovač >
Zachovava vitaminy a enzymy
Anketa
Pozeráte pri nákupe potravín na ich etiketách typy tzv. E - čiek ?
Áno
 56%
Nie
 14%
Niekedy
 19%
Nikdy
 11%
Počet hlasov: 10129
Reklama
Domáci výrobník rastlinného "mlieka"
SOYABELLA vyrobnik rastlinneho mlieka
Odporúčame
Vertikálny lis
OMEGA VRT
Najmenší a najľahší lis na svete
OMEGA odstavovac
Celonerezový lis
Angel Juicer - celonerezovy odstavovac
!NCLUDE(/templates/medialny_partner.jsp, 204)!
Copyright © VitaLine s.r.o. 2003 - 2014 VitaLine s.r.o.. Všetky práva vyhradené. Reklama na Strava.sk
Publikovanie a šírenie obsahu portálu je zakázané bez písomného súhlasu jeho prevádzkovateľa.
| strava.sk | správy tasr | recepty pre zdravie | ako na to? | viete, že ... | slovo odborníka | čitáreň zdravia | poznáte ich? | výber správ z internetu |
Stránky generuje redakčný systém WebJET spoločnosti InterWay s.r.o.