|   ODŠŤAVOVAČE  |  IONIZÁTORY a ALKALIZÁTORY VODY   |  MLYNČEKY a VLOČKOVAČE  |  ZELENÉ POTRAVINY  | 
   
    Strava.sk| O PORTÁLE | NAPÍŠTE NÁM |                                           Streda 17.1.2018                   Nech je strava vašim liekom (Hippokrates)
    

PREZENTÁCIA PRODUKTOV
SVET POTRAVÍN
Realita v číslach
Katalóg firiem SK
Katalóg firiem CZ
Organizácie
Poradne
Špecializované predajne
Stravovacie zariadenia
Súťaž
Podujatia
Knihy
Časopisy
FILMY
Slovník zdravej výživy
Jedlo pre dušu
Fotogaléria
Charita
Hľadaj >>

eshop VitaLine.sk
i n t e r n e t o v ý   o b c h o d
kamenná predajňa v Martine


Vitalne Karafy a pohare TC Energy

 

    
 "
Zamilovať sa znamená prestať
 porovnávať."
                    Otto Von Bismarck 

 

 
Ajurvedske bylinky Organi India

1. Zápcha - nepravidelné a namáhavé vyprázdňovanie
2.
Ako uviesť do rovnováhy kyseliny a zásady v tele - 1.časť
3. Pohánka - chudobný boháč

 

Gjoji - Kustovnica cinska
 
ako Oblubena stranka OBĽÚBENÚ stránku 

 ako Domovska strankaDOMOVSKÚ stránku

RSS - budte informovani o najnovsich clankoch na portale Strava.sk- čerstvé správy  

   vo Vašej čítačke správ >>




   Odstavovac SANA by Omega

   Odstavovac SANA by Omega

   Odstavovac SANA by Omega



   Martinsky vegetariansky MAJALES

   SLNOVRAT festival


Chorobnosť detí
Navigácia: Chorobnosť detíVytlač stránku

Chorobnosť detí    
Autor: praktikujúci makrobiotik Peter Planieta

Viete, čo v najväčšej miere zapríčiňuje chorobu detí v dnešnej dobe? Odpoveď je jednoduchá. Sú to hlavne jednoduché cukry. Každý z nás už určite počul, že cukor nie je zdravý. Ale koľko ľudí ho stále v nadmiere dennodenne konzumuje. Najmä naše deti. Lebo my, ako dobrí rodičia, by sme mali vedieť, čo je pre ne dobré a každý z nás chce dať svojmu dieťaťu iba to najlepšie. No cukor a potraviny obsahujúce jednoduchý (rafinovaný cukor) nie sú vôbec dobré potraviny pre naše ratolesti. A viete prečo?

Keď skonzumujeme 1 kávovej lyžičky rafinovaného cukru, ktorý je silne zásaditý, spustí sa v našom organizme (v žalúdku) kyslá reakcia, aby sa dosiahla rovnováha. Žalúdok vylučuje veľké množstvo kyseliny, čo sa môže prejaviť pálením záhy. Pri častej konzumácii rafinovaného cukru sa môžu časom na stenách žalúdku vytvárať vredy a tiež nám postupne táto kyslá reakcia organizmu začne výrazne prekysľovať krv, pričom by mala byť mierne zásaditá. Ako náhle prekysľujeme krv, množia sa nám v organizme plesne, ktoré sú pre nás  veľmi nebezpečné. K vyrovnaniu tohto stavu sú mobilizované naše vnútorné zdroje minerálov, ktoré sa snažia vyrovnať kyslosť krvi a posunú ju do mierne zásaditého stavu. Ak dôjde k tomuto stavu, iba občas postačia organizmu minerály zo stravy. No ak sa to deje dennodenne a viac krát za deň, už tieto vnútorné zdroje nestačia a tak začne telo vyťahovať minerály hlboko z organizmu a to hlavne vápnik z kostí a zubov. To je iba jeden príklad, čo spôsobuje cukor. Druhý príklad je, že pri častej konzumácií cukru sa prebytky cukru ukladajú na rôznych vnútorných miestach nášho tela,  predovšetkým v podobe mastných kyselín. Tie sa ukladajú najskôr na menej aktívnych miestach tela, ako sú brucho, boky a stehná. Pokiaľ prísun cukru pokračuje, začnú sa mastné kyseliny ukladať v orgánoch, ako sú napr. srdce a obličky. Ak sú naše deti štíhle, neznamená to však, že sa im tuk neukladá na orgánoch. Tá postupnosť ukladania neplatí u všetkých.

Ešte vám však v skratke priblížim, čo všetko okrem už spomínaných dvoch najzávažnejších príkladoch spôsobuje cukor:  hyperaktivitu u detí, kazovosť zubov, potravinovú alergiu, obezitu, ospalosť, únavu, ruší hospodárenie s minerálmi, obmedzuje vstrebávanie horčíka, vápnika a bielkovín.
Reklama

Podporuje - starnutie, vznik plesni, očného zákalu, rakoviny – čreva, konečníka, prostaty a pŕs.
Znižuje - imunitu, hladinu chrómu, medi a HDL (dobrého) cholesterolu.
Zvyšuje - hladinu cukru a produkciu inzulínu, hladinu zlého cholesterolu, kyslosti žalúdka, slín, riziko črevných chorôb.

Takže cukor má takúto silu. Ja nazývam cukor "bielym jedom" a u nás je to droga číslo jeden, pretože sa nachádza skoro v každej potravine, ktorú si kúpite.
Či už je slaná alebo sladká. A konzumácia týchto potravín u detí vytvorí to, že už od mala majú podlomené zdravie. Choroby, ktoré ľudia mávali v 50-tke až 60-tke, sa v dnešnej dobe prejavujú už u 14 až 20 ročných. A prečo? Za to môžu naše stravné návyky a hlavne cukor. Ja som spomínal, že je to droga. Ak neveríte, tak si to môžete otestovať na deťoch alebo aj na sebe. Skúste 1 alebo 3 dni nejesť žiadny cukor (to znamená, že ani potraviny a nápoje, ktoré cukor obsahujú) a uvidíte, čo sa stane. Vo väčšine  prípadov sú deti a ľudia nervózni, napätí, presne ako človek, ktorý berie drogy a nedá si svoju dávku. Žiadna mamička, ktorá má rada svoje dieťa, mu nekvapne ráno do čaju jed. Ale väčšina rodičov nemá potrebné informácie alebo nechcú s tým niečo robiť, lebo je to pre nich jednoduchšie. Niektorí sa tým zaoberajú a hľadajú náhradu. Začnú používať hnedý cukor, ktorí  je lepší oproti bielemu v tom, že má viac minerálov, no má aj chemické látky z pestovania. Biely cukor tieto chemické látky z pestovania nemá a nemá ani minerály, ktoré mu boli pomocou ďalších chemických látok odstránené. Ďalšou častou náhradou cukru je med. Ten je ale hlavne liekom a my si nemôžeme len tak dochutiť jedlo liekom. Predstavme si, že by sme používali penicilín do jedla. Vyvolá to v organizme predovšetkým chaos. No v dnešnej dobe už ani med nie je taký kvalitný aj keď je domáci, lebo veľa včelárov prikrmuje včely v zime cukrom.  Posledná nekvalitná náhrada cukru sú umelé sladidlá, ktoré sú pomaly ešte nebezpečnejšie ako biely cukor. Sú rôzne štúdie, čo všetko môžu umelé sladidlá spôsobiť. Od tých ľahších, až po tie najťažšie choroby!

Čím teda sladiť? V prvom rade si treba uvedomiť, že keď budeme nadmieru konzumovať jang potraviny (mäso, soľ, syry), bude  nás to ťahať k extrémnemu jinu a to k cukru! U detí je to trošku inak. Oni sú jangové, čiže ich strava by mala byť viacej jinová. Mali by konzumovať viac zeleniny, varenej na sladko so štipkou soli, ako  napr. mrkvička, cibuľka, kaleráb, dyňa. Ráno môžu mamičky robiť kaše pre svoje ratolesti zo pšena s mrkvičkou a hrozienkami. Ako nápoj im môžu pripravovať čaj s prírodnými sladmi – ako sú ryžový, kukuričný, jačmenný a pšeničný. Je na každom rodičovi, či chce pre svoje deti zdravie,  ktoré však stojí určitú obetu. Či už časovú alebo energetickú. Je na každom z nás, aby sme si vybrali. Možnosti sú neuveriteľné. Poznám rôzne mamičky, ktoré dávajú deťom sladké nesladené nekvalitnými sladidlami a tieto mamičky potom neriešia hyperaktivitu svojich detí, alergie a rôzne iné choroby. Ja sám som bol milovníkom sladkostí, ale v dnešnej dobe, keď mám zladený jedálniček, sladké nepotrebujem. Ak si mám dať nejakú sladkosť, tak si vyberiem takú, aby mi v organizme nevyvolala chaos.
Reklama

Na záver vám ešte uvediem príklad, ako pôsobí jednoduchý cukor v organizme. Je to ako keby sme kúrili v petríku benzínom. Oheň bude výrazne horieť (hyperaktivita), ale  minieme veľa benzínu, petrík sa nám rýchlo opotrebuje, pričom s menším úsilím a s kvalitnejším palivom ako je drevo (v strave sú to pre nás hlavne obilniny, zelenina a prírodné slady), môžeme mať oveľa viac tepla, petrík nám dlhšie vydrží a neminieme toľko dreva. A o tom je v dnešnej dobe aj chorobnosť detí a u dospelých starnutie. Samozrejme o všetkom, čo som napísal je potrebné pochybovať. Ja som si to otestoval na sebe. No sami môžete pozorovať, kedy bývajú najväčšie chrípkové epidémie. Jedna z nich prepukne po lete – lebo sa konzumovalo veľa sladkostí, zmrzlín, sladkých nápojov, druhá bude po Vianociach a posledné po Veľkej noci,  kedy sú naše stoly plné rôznych chutných koláčikov. Pozorujte, poprípade vyskúšajte, nič nemôžete stratiť. Iba získať a to: "zdravie vašich detí a vás". Zdravie je to, čo si najviac ceníme, no väčšinou na to prídeme, až keď ho stratíme a cesta späť už nie je taká ľahká. Najjednoduchšia je prevencia!

Recepty:

Nápoj
1čl jablkového koncentrátu na 2 dcl. Namiesto sirupu.

Sladká nátierka – Sezamela
1 pl sezamely (sezam s ryžovým sladom) rozmiešame 1 pl čaju Hojicha alebo vody. Zmiešame s troškou škorice a natierame na kvalitný celozrný chlebík. V kombinácii s carobom získame zdravú nutelu.

Raňajky – Pšenová kaša
1šálku pšena varíme so 4 šálkami vody,  štipkou soli a 100g nesírenými hrozienkami. Ak namiesto vody použijeme čaj Hojicha, bude kaša harmonickejšia. Varíme 35-50 min., na záver ochutíme nastrúhaným jabĺčkom a ak je kaša málo sladká, použijeme buď ryžový, či kukuričný sirup alebo jačmenný slad.

Nápoj na posilnenie imunitného systému - Kuzu
Na 2 dcl vody použijeme 1,5 čl kuzu (špeciálny japonský liečivý škrob).
1 dcl vody dáme variť a v 1 dcl rozmiešame 1,5 čl kuzu + malý kúsok umeboshi (špeciálna japonská liečivá slivka). Keď začne voda vrieť,  nalejeme rozmiešané kuzu s umeboshi do vriacej vody a varíme 1 až 2 min. Vytvorí sa nám gélová konzistencia. Odstavíme a dochutíme  pre deti ryžovým sirupom alebo sladom a pre dospelých Johsen Shoyu a pár kvapkami zázvorovej šťavy. Nápoj sa pije teplý.
Použitie:
- výrazne posilňuje imunitný systém
- pri angíne, chrípke
- pri celkovej slabosti organizmu
Reklama

- pri črevných a žalúdočných problémoch.


Peter Planieta
info@planetafood.sk
www.PlanetaFood.sk - potraviny, ktoré liečia


Reklama

Silne zasadotvorna Chlorella pyrenoidosa GW  VitaLine produkty pre zdravie a vitalitu
 VitaLine - produkty pre zdravie a vitalitu - eshop www.vitaline.sk - predajňa v Martine
 
 REKLAMA
Bio Spirulina Health Link - VitaLine.sk
Prihlásenie
Meno

Heslo
 OK >>
Zabudol som heslo >>
Registrácia >>
Tip týždňa
Káva so zelenou kávou Línia Afroplants
- 80% praženej kávy + 20% sušených zelených kávových bôbov
- v sušených zrnách nedochádza k zmenám, pričom sú pôvodné látky v zrnách zachované
- zelené kávové zrná (bôby) pochádzajú z viacerých druhov kávovníkov
archív >>>
REKLAMA
Superpotraviny ...

Zeleny jacmen

 
CHIA semienka
 
GOJI
 
Kakaové boby
 
Aronia
 
Konopne semienka

Trstinova melasa

Chlorella
Projekt
Voda pre Zimbabwe
Voda pre Zimbabwe
Výživové centrá
Vý?ivové centrá

Reklama
Ručný odšťavovač >
Zachovava vitaminy a enzymy
Anketa
Pozeráte pri nákupe potravín na ich etiketách typy tzv. E - čiek ?
Áno
 51%
Nie
 16%
Niekedy
 19%
Nikdy
 14%
Počet hlasov: 12212
Reklama
Domáci výrobník rastlinného "mlieka"
SOYABELLA vyrobnik rastlinneho mlieka
Odporúčame
Vertikálny lis
OMEGA VRT
Najmenší a najľahší lis na svete
OMEGA odstavovac
Celonerezový lis
Angel Juicer - celonerezovy odstavovac
!NCLUDE(/templates/medialny_partner.jsp, 204)!
Copyright © VitaLine s.r.o. 2003 - 2015 VitaLine s.r.o.. Všetky práva vyhradené. Reklama na Strava.sk
Publikovanie a šírenie obsahu portálu je zakázané bez písomného súhlasu jeho prevádzkovateľa.
| strava.sk | správy tasr | recepty pre zdravie | ako na to? | viete, že ... | slovo odborníka | čitáreň zdravia | poznáte ich? | výber správ z internetu |
Stránky generuje redakčný systém WebJET spoločnosti InterWay a. s.