|   ODŠŤAVOVAČE  |  IONIZÁTORY a ALKALIZÁTORY VODY   |  MLYNČEKY a VLOČKOVAČE  |  ZELENÉ POTRAVINY  | 
   
    Strava.sk| O PORTÁLE | NAPÍŠTE NÁM |                                           Streda 25.4.2018                   Nech je strava vašim liekom (Hippokrates)
    

PREZENTÁCIA PRODUKTOV
SVET POTRAVÍN
Realita v číslach
Katalóg firiem SK
Katalóg firiem CZ
Organizácie
Poradne
Špecializované predajne
Stravovacie zariadenia
Súťaž
Podujatia
Knihy
Časopisy
FILMY
Slovník zdravej výživy
Jedlo pre dušu
Fotogaléria
Charita
Hľadaj >>

eshop VitaLine.sk
i n t e r n e t o v ý   o b c h o d
kamenná predajňa v Martine


Vitalne Karafy a pohare TC Energy

 

    
 "
Zamilovať sa znamená prestať
 porovnávať."
                    Otto Von Bismarck 

 

 
Ajurvedske bylinky Organi India

1. Zápcha - nepravidelné a namáhavé vyprázdňovanie
2.
Ako uviesť do rovnováhy kyseliny a zásady v tele - 1.časť
3. Pohánka - chudobný boháč

 

Gjoji - Kustovnica cinska
 
ako Oblubena stranka OBĽÚBENÚ stránku 

 ako Domovska strankaDOMOVSKÚ stránku

RSS - budte informovani o najnovsich clankoch na portale Strava.sk- čerstvé správy  

   vo Vašej čítačke správ >>




   Odstavovac SANA by Omega

   Odstavovac SANA by Omega

   Odstavovac SANA by Omega



   Martinsky vegetariansky MAJALES

   SLNOVRAT festival


Ako uviesť do rovnováhy kyseliny a zásady v tele - 1.časť
Navigácia: Ako uviesť do rovnováhy kyseliny a zásady v tele - 1.časťVytlač stránku
Reklama


Ako uviesť do rovnováhy kyseliny a zásady v tele - 1.časť
Autor:  Katrin Koelleová

Aby si telo udržalo rovnováhu, potrebuje našu aktívnu spoluprácu. Pri procesoch látkovej premeny telo produkuje kyseliny samo - no dôležité zásady ako protipól samo tvoriť nedokáže. Preto má veľký význam, či my sami stravou a životným štýlom zabezpečíme dostatočnú tvorbu zásad. Ak je pomer zásad a kyselín v tele narušený a prevládajú kyseliny, dochádza k prekysleniu. To je jeden z najčastejších a najškodlivejších záťažových zdravotných faktorov.

Kyslý a kyselina nie je to isté
Potravina je kyslá, ak kyslo chutí. Kyselinotvorná je vtedy, keď pri jej premene alebo odbúraní vzniká viac vodíkových iónov ako zásad. Naopak, potravina je zásadotvorná, ak hneď po jej látkovej premene vzniká viac zásad ako kyselín a vodíkových iónov. Chuť nehrá pri tomto zaradení nijakú úlohu. Napríklad citrón či ocot chutia síce kyslo, ale v tele sa uplatňujú ako zásady.
K podkysleniu organizmu (alkalóze) nedochádza prakticky nikdy, ich prípadný prebytok dokáže telo vylúčiť bez akéhokoľvek poškodenia. Nedostatok zásad sa v porovnaní s tým vyskytuje častejšie.
Reklama

Nie kyslí "zlodeji zásad"
Mnohé z poživatín a potravín nie sú síce samy o sebe kyslé ani neprinášajú anorganické kyseliny, avšak ničia zásadité látky, alebo ich tak menia, že sa už nedajú použiť:
- biely cukor, biela múka a produkty z nich vyrobené a rovnako aj stužené tuky pôsobia ako "zlodeji zásad", hoci sú vo svojej podstate zásadité,
- inými producentmi kyselín sú požívatiny, ako napríklad alkohol, cigarety a káva,
- nervové preťaženie a stres sa takisto postarajú o tvorbu kyselín, pretože telo na ne reaguje tak, že neprirodzene aktivuje látkovú výmenu, tak sa zásoby bázických protilátok v zásobách tela pravidelne likvidujú.

Úloha minerálov a stopových prvkov
Rovnováhu zásad zabezpečujú predovšetkým sodík, vápnik, draslík, horčík a železo. Ak prijmeme príliš málo týchto "odkysľujúcich" minerálov, majú kyslí protihráči takpovediac voľnú cestu. V tomto prípade telo siahne na zásadité minerálne látky uložené v kostiach, zuboch, tkanivách a orgánoch, aby vyrovnalo prebytok kyselín: nastáva stav nedostatočnosti, ktorý keď sa opäť nevyrovná, bude čoraz výraznejší.

Abeceda ochorení podmienených kyselinami
Alergie, bolesti hlavy a poruchy sústredenia, celulitída (podľa expertov je aspoň sčasti výsledkom prekyslenia), črevné problémy, diabetes mellitus (cukrovka), dna, dvanástnikový vred, gastritída (zápal žalúdočnej sliznice), oslabená imunita, kĺbové ochorenia (reuma), kôrnatenie tepien a zvýšené hodnoty tuku v krvi, osteoporóza, potenie a silný telesný pach, psychické poruchy, poruchy spánku, únava a vyčerpanie, zápcha, kazivosť zubov, pálenie záhy, žlčníkové kamene - to všetko sú ochorenia, na ktorých vznik má výrazný vplyv narušenie acidobázickej rovnováhy.

Krvný test
Principiálne platí, že pri bežnej prehliadke krvi sú anorganické kyseliny a latentná acidóza zriedkavou témou. Odhaliť ich by bolo pomerne jednoduché, ale bežný lekár po nich bez zvláštneho dôvodu nepátra. Stupeň a sila anorganických kyselín sa meria pomocou pH. Stupnica siaha od 0 (kyslá látka) cez 6 až 7 (neutrálna látka) až po 14 (zásaditá látka). Ak pH v našom tele klesne pod 7,35 až 7,45 začína prekyslenie. Odborníci potom hovoria o latentnej acidóze.

V rovnováhe vďaka strave
Ľudové príslovie hovorí: "Si tým, čo ješ". To, čo pijeme a jeme, má priamy vplyv na rovnováhu kyselín a zásad v našom tele. Ideálny pomer zásaditých a kyslých potravín by mal byť 80 ku 20. No prax mnohých z nás vyzerá inak.

1. Čo by sme mali jesť a piť najčastejšie - darcovia zásad:
    - potraviny rastlinného pôvodu,
    - mlieko a šľahačka,
    - zeleninový vývar,
    - nesladené ovocné šťavy,
    - nesýtené minerálne vody,
    - zeleninové šťavy,
    - bylinkové čaje.

2. Čo môžeme jesť a piť častejšie - neutrálne potraviny:
    - maslo,
    - za studena lisované oleje a margaríny.

Reklama
3. Čo by sme mali jesť a piť s mierou - zlodeji zásad (nútia telo, aby na ich spracovanie a udržanie rovnováhy používalo zásadité látky z vlastných rezerv):
    - cukor a potraviny obsahujúce cukor (koláče, lekvár, sladkosti, čokoláda, zmrzlina, malinovky, sladené šťavy),
    - biela múka a výrobky z nej (biely a toustových chlieb, žemle, cestoviny, koláče a torty),
    - múka z lešteného a šúpaného obilia a produkty z nej,
    - káva a alkohol v každej forme.

Ako hlavný zlodej zásad patrí rafinovaný cukor. Aby ho organizmus spracoval, musí mobilizovať mimoriadne veľké množstvá zásaditých látok.

4. Čo by sme mali jesť a piť len zriedka - najčastejšie je naše telo zaťažené, keď musí prekonávať odbúravanie anorganických kyselín vznikajúcich pri odstraňovaní zo živočíšnych bielkovín:
    - mäso a vnútornosti, ako aj divina a hydina,
    - ryby a plody mora,
    - syry (predovšetkým pikantné a ostré druhy),
    - kyslomliečne výrobky (napríklad jogurt, cmar, kyslá smotana),
    - mäsové, hydinové a rybie vývary,
    - sýtené minerálne vody.

Ako uviesť do rovnováhy kyseliny a zásady v tele - 2.časť

Copyright ©  2007 vydavateľstvo NOXI s.r.o. Všetky práva vyhradené.

Zdroj:  Kyseliny a zásady v rovnováhe,  Katrin Koelleová, vydavateľstvo NOXI s.r.o., 2007
 
VitaLine produkty pre zdravie a vitalitu
 VitaLine - produkty pre zdravie a vitalitu - eshop www.vitaline.sk - predajňa v Martine
 
 REKLAMA
Bio Spirulina Health Link - VitaLine.sk
Prihlásenie
Meno

Heslo
 OK >>
Zabudol som heslo >>
Registrácia >>
Tip týždňa
Káva so zelenou kávou Línia Afroplants
- 80% praženej kávy + 20% sušených zelených kávových bôbov
- v sušených zrnách nedochádza k zmenám, pričom sú pôvodné látky v zrnách zachované
- zelené kávové zrná (bôby) pochádzajú z viacerých druhov kávovníkov
archív >>>
REKLAMA
Superpotraviny ...

Zeleny jacmen

 
CHIA semienka
 
GOJI
 
Kakaové boby
 
Aronia
 
Konopne semienka

Trstinova melasa

Chlorella
Projekt
Voda pre Zimbabwe
Voda pre Zimbabwe
Výživové centrá
Vý?ivové centrá

Reklama
Ručný odšťavovač >
Zachovava vitaminy a enzymy
Anketa
Pozeráte pri nákupe potravín na ich etiketách typy tzv. E - čiek ?
Áno
 51%
Nie
 16%
Niekedy
 20%
Nikdy
 14%
Počet hlasov: 12407
Reklama
Domáci výrobník rastlinného "mlieka"
SOYABELLA vyrobnik rastlinneho mlieka
Odporúčame
Vertikálny lis
OMEGA VRT
Najmenší a najľahší lis na svete
OMEGA odstavovac
Celonerezový lis
Angel Juicer - celonerezovy odstavovac
!NCLUDE(/templates/medialny_partner.jsp, 204)!
Copyright © VitaLine s.r.o. 2003 - 2015 VitaLine s.r.o.. Všetky práva vyhradené. Reklama na Strava.sk
Publikovanie a šírenie obsahu portálu je zakázané bez písomného súhlasu jeho prevádzkovateľa.
| strava.sk | správy tasr | recepty pre zdravie | ako na to? | viete, že ... | slovo odborníka | čitáreň zdravia | poznáte ich? | výber správ z internetu |
Stránky generuje redakčný systém WebJET spoločnosti InterWay a. s.