|   ODŠŤAVOVAČE  |  IONIZÁTORY a ALKALIZÁTORY VODY   |  MLYNČEKY a VLOČKOVAČE  |  ZELENÉ POTRAVINY  | 
   
    Strava.sk| O PORTÁLE | NAPÍŠTE NÁM |                                           Utorok 16.1.2018                   Nech je strava vašim liekom (Hippokrates)
    

PREZENTÁCIA PRODUKTOV
SVET POTRAVÍN
Realita v číslach
Katalóg firiem SK
Katalóg firiem CZ
Organizácie
Poradne
Špecializované predajne
Stravovacie zariadenia
Súťaž
Podujatia
Knihy
Časopisy
FILMY
Slovník zdravej výživy
Jedlo pre dušu
Fotogaléria
Charita
Hľadaj >>

eshop VitaLine.sk
i n t e r n e t o v ý   o b c h o d
kamenná predajňa v Martine


Vitalne Karafy a pohare TC Energy

 

    
 "
Zamilovať sa znamená prestať
 porovnávať."
                    Otto Von Bismarck 

 

 
Ajurvedske bylinky Organi India

1. Zápcha - nepravidelné a namáhavé vyprázdňovanie
2.
Ako uviesť do rovnováhy kyseliny a zásady v tele - 1.časť
3. Pohánka - chudobný boháč

 

Gjoji - Kustovnica cinska
 
ako Oblubena stranka OBĽÚBENÚ stránku 

 ako Domovska strankaDOMOVSKÚ stránku

RSS - budte informovani o najnovsich clankoch na portale Strava.sk- čerstvé správy  

   vo Vašej čítačke správ >>




   Odstavovac SANA by Omega

   Odstavovac SANA by Omega

   Odstavovac SANA by Omega



   Martinsky vegetariansky MAJALES

   SLNOVRAT festival


SP. BYSTRÉ: Úroda včelárov bude tento rok asi o tretinu horšia
Navigácia: SP. BYSTRÉ: Úroda včelárov bude tento rok asi o tretinu horšiaVytlač stránku

SP. BYSTRÉ: Úroda včelárov bude tento rok asi o tretinu horšia
Spišské Bystré 17. júla (TASR)

Jeden zo včelárov z podtatranskej obce Spišské Bystré (okres Poprad) Bernard Kuchta tvrdí, že tohtoročná sezóna bude o tretinu horšia ako tá minulá. Príčiny vidí v dvoch dôvodoch. „Všeobecne po tvrdej zime neprišla jar, ale prišlo leto, preto včely zaostávali. Ak ich niekto zle zazimoval, nepreliečil, mal ich veľmi slabé a príroda včelstvo predbiehala asi o dva týždne. Potom zase prišlo obdobie dažďov, včely išli dopredu a začali sa rojiť,“ vysvetlil pre TASR Kuchta.

Reklama
Včelárstvu sa venuje už od roku 1965, vlastní 46 produkčných úľov a niekoľko pomocných. Úle si vyrába sám, používa tzv. jednotný úľ, nazýva sa tiež Čechoslovák a v dnešnej dobe sa už nevyrába. „Momentálne kontrolujem oplodnenie matiek, ktoré som si sám odchoval. Je to najnáročnejšia úloha. Za rok vymením asi 20 matiek a prijatie tých matiek úľom je veľmi náročná práca. Staré matky majú slabší výkon, preto ich mením,“ doplnil Kuchta.

Začiatkom augusta bude nasledovať posledné stáčanie medu, a potom preliečenie včiel s dlhodobým účinkom. Kuchta lieči prevažne kyselinou mravčou, v neskoršom období ešte dvakrát pomocou zadymovania. „Po iné roky som bral med trikrát, tohto roku som zatiaľ bral len raz. Včelárska sezóna sa končí okolo 5. augusta,“ dodal. Každoročne mu jeden úľ vyprodukuje od 40 do 60 kilogramov medu. Najkvalitnejší je podľa neho medovnicový med, ktorý obsahuje najviac minerálnych látok a je prospešný pre srdce a cievy. „Dobrý je tiež repkový, ktorý pomáha pri tráviacich ťažkostiach,“ zdôraznil včelár, ktorý 49 rokov učil fyziku i technickú výchovu na základnej škole.

Do jedného úľa pán Kuchta ukladá tri až štyri tzv. medzistienky zo včelárskeho plastu, včely na ňom stavajú, zaplodujú ho, a potom tam nosia med. „Ony tento med potom zaviečkujú. Keď je zrelý, tak je zaviečkovaný asi do jednej tretiny toho plástu a vtedy môžem vytáčať med,“ objasnil. Obojstranne zaviečkovaný plást dáva asi 2,5 kilogramu medu. Následne musí plásty vymeniť, pretože včely, keď nemajú čo robiť, tak „vystrájajú, roja sa, presne tak ako ľudia“, konštatoval Kuchta.

Okrem medu získava z úľov propolis aj vosk. Niekedy robil aj materskú kašičku, čo je vlastne výlučok šesťdňových včiel z hltana, ktorým kŕmia matku. Tá v čase rozvoja potom denne položí až 2000 vajíčok, čo je viac, než sama váži. Podľa Kuchtu je dokázané, že keby ľudské dieťa konzumovalo túto veľmi výživnú materskú kašičku od mlada, bolo by asi šesťkrát vyššie. „Môžem povedať, že za predaj materskej kašičky, ktorú som vyprodukoval, syn aj dcéra vyštudovali vysokú školu,“ zdôraznil. 

Keď sa chce dostať k medu, musí úľ najprv vydymiť. Je to preto, že v minulosti, keď sa chceli včelári dostať k úrode, tak celý úľ podpálili. Včely si na to zvykli a teraz, keď ich včelár zadymí, ony sa vrhnú na med, nasajú ho a včela, ktorá je nasatá medom, podľa Kuchtu neštípe. „Počas sezóny tu som denne šesť až osem hodín, tu mi nikto nepomáha, len manželka pri stáčaní medu a kŕmení. Včely kŕmim cukrovým sirupom, do ktorého idú tri kilá cukru a dva litre vody, pričom jedna včelia rodina musí dostať na zazimovanie aspoň 12 kíl cukru. To im musí vydržať do mája, potom si už znášajú svoju potravu,“ doplnil Kuchta.

TASRPortál Strava.sk využíva agentúrne spravodajstvo TASR. Publikovanie 
alebo ďalšie šírenie obsahu  správ  zo zdrojov TASR je bez  predchá-
dzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Reklama
 
 REKLAMA
Bio Spirulina Health Link - VitaLine.sk
Prihlásenie
Meno

Heslo
 OK >>
Zabudol som heslo >>
Registrácia >>
Tip týždňa
Káva so zelenou kávou Línia Afroplants
- 80% praženej kávy + 20% sušených zelených kávových bôbov
- v sušených zrnách nedochádza k zmenám, pričom sú pôvodné látky v zrnách zachované
- zelené kávové zrná (bôby) pochádzajú z viacerých druhov kávovníkov
archív >>>
REKLAMA
Superpotraviny ...

Zeleny jacmen

 
CHIA semienka
 
GOJI
 
Kakaové boby
 
Aronia
 
Konopne semienka

Trstinova melasa

Chlorella
Projekt
Voda pre Zimbabwe
Voda pre Zimbabwe
Výživové centrá
Vý?ivové centrá

Reklama
Ručný odšťavovač >
Zachovava vitaminy a enzymy
Anketa
Pozeráte pri nákupe potravín na ich etiketách typy tzv. E - čiek ?
Áno
 51%
Nie
 16%
Niekedy
 19%
Nikdy
 14%
Počet hlasov: 12212
Reklama
Domáci výrobník rastlinného "mlieka"
SOYABELLA vyrobnik rastlinneho mlieka
Odporúčame
Vertikálny lis
OMEGA VRT
Najmenší a najľahší lis na svete
OMEGA odstavovac
Celonerezový lis
Angel Juicer - celonerezovy odstavovac
!NCLUDE(/templates/medialny_partner.jsp, 204)!
Copyright © VitaLine s.r.o. 2003 - 2015 VitaLine s.r.o.. Všetky práva vyhradené. Reklama na Strava.sk
Publikovanie a šírenie obsahu portálu je zakázané bez písomného súhlasu jeho prevádzkovateľa.
| strava.sk | správy tasr | recepty pre zdravie | ako na to? | viete, že ... | slovo odborníka | čitáreň zdravia | poznáte ich? | výber správ z internetu |
Stránky generuje redakčný systém WebJET spoločnosti InterWay a. s.