STEVIA rebaudiana Fluid Nova

Stevia Fluid Nova je priehľadná tekutina, ktorá obsahujuje 20 % Stevie. Je zriedená destilovanou vodou. Tento extrakt odporúčame tým, ktorí Steviu ešte nepoužívali. Extrakt je sladký, ale menej likérovitý ako Stevia sirup. Kvapka Fluid Novy sa rovná 1-2 kockám cukru. Je skvelá na varenie a pečenie. Neobsahuje žiadne kalórie ani sacharidy a má nulový vplyv na glykemický index. Práve preto je vhodná aj pre diabetikov a ľudí na špeciálnej diéte.

Čo je to Stevia?
Stevia je prírodné sladidlo získané z rastlinky pôvodne pochádzajúcej z Paraguaja nazývanej Stevia rebuadiana bertoni. Táto rastlinka je prirodzene sladká.
 
Existuje obrovské množstvo prírodných sladidiel, každé jedno je sladké, každé má svoju typickú chuť. Napríklad cukor chutí ináč ako fruktóza, tak, ako sa chuťovo líši javorový sirup od medu. Aj Stevia sa preto líši od vyššie vymenovaných sladidiel. Aby ste dosiahli u vaších jedál a nápojov požadovanú chuť, musíte sa naučiť, ako ju správne používať.
 
Prečo odporúčame používať práve Steviu?
Stevia neobsahuje žiadne kalórie a takmer žiadne sacharidy a preto je vhodná pre každého – aj pre diabetikov a ľudí na špeciálnej diéte. Možno ju použiť na pečenie koláčov či zákuskov bez cukru, taktiež nápojov, polievok, šalátov – skrátka do všetkého, čo je sladené, jednoducho ňou nahradíte cukor.
 
Aký je prvý krok pri používaní Stevie?
Keď si zakúpite akýkoľvek produkt zo Stevie, najprv ho ochutnajte. Zamiešajte štipku Stevie do pohára vody a ochutnajte ju. Potom po štipkách pridávajte viac a viac, kým nápoj nezíska horkú chuť. Práve kvôli tejto horkej chuti sa treba naučiť, ako Steviu správne používať. A preto vám s tým naša webová stránka pomôže.
 
Čo robiť, keď po použití Stevie zostane „pachuť”?
Jednoducho pridajte do vášho jedla alebo nápoja, obsahujúceho Steviu, malé monožstvo iného prírodného sladidla (ako napríklad fruktózu, med, javorový sirup a pod.) a pachuť sa stratí. Stane sa tak kvôli reakcii, ku ktorej dôjde medzi Steviou a iným prírodným sladidlom.
 
Stratí Stevia svoju sladkú chuť varením?
Nie. Molekuly Stevie sa nerozpúšťajú až do 200°C a preto s ňou môžte ako variť, tak aj piecť. Svoju sladkú chuť si zachováva aj pri vysokých teplotách. (POZNÁMKA: Toto je jeden z rozdielov medzi Steviou a umelými sladidlami, ktoré sa rozpúšťajú už pri 70 – 80°C ).
 
Čo načo použiť?
Na varenie a pečenie odporúčame Steviu v prášku. Rozpusťte prášok v ½ šálky vody. Malá štipka sa rovná lyžičke cukru. Veľká štipka sa rovná plnej šálke cukru. Stevia vo forme tabliet je skvelá do kávy a čaju (môžte ju jednoducho a pohodlne nosit pri sebe v taške alebo kabelke). Sirup zo Stevie je dobrý na varenie a pečenie, aj keď má silnejšiu pachuť. Je tiež vynikajúci pri liečení malých porezaní, vyrážok a pri podráždení žalúdka (stačí pridať pár kvapiek do šálky vody a vypiť). Priezračná tekutina Stevie (nazývaná Fluid Nova) obsahuje 20 % Stevie rozpustenej vo vode. Má príjemnú sladkú chuť a nemá žiadnú pachuť. Je vhodná na varenie a pečenie a odporúčame ju ľuďom, ktorí nikdy predtým Steviu nepoužívali.
 
Čo by ste ešte o Stevii mali vedieť?
Keď použijete Stevia prášok pri pečení, koláče vám z neho nenarastú tak, ako narastú, keď použijete cukor. Zvládnete to tým, že k receptu pridáte 2 štipky jedlej sódy.
 
Zloženie: stevia rebaudiana bertoni prášok (95% steviol-glycosid, 25%-a Rebaudiosid A).
 
Krajina pôvodu: Paraguaj
 
Netto: 50ml