Hraška Jemná Ceria



Hraška Jemná je jemne ochutená hrachová zmes, ktorá zdravo nahradí

    Klasický trojobal (v cestíčku obalíte všetko ako v trojobale)
    Zápražku (zahustíte polievku, omáčku)
    Vajcia (v karbonátkach, v ceste, pri zapekaní)

Hraška jemná na rozdiel od Hrašky pikantnejznížené množstvo korenia, soli a je úplne vynechané chilli a cesnak. Hraška jemná je preto vhodnejšia pre deti a niektoré diéty.

Hraška má prirodzene vysoký obsah vlákniny a je zdrojom horčíka a zinku. Neobsahuje lepok ani cholesterol.

Hraška je ochutená hrachová zmes, ktorá zdravšie nahradí (vysoký obsah vlákniny, zdroj horčíka a zinku) klasický trojobal (v cestíčku obalíte všetko ako v trojobale), zápražku (zahustíte polievku, omáčku) a vajcia (v karbonátkach, v ceste, pri zapekaní).

Zloženie: hrach, zmes obilnín (kukurica, ryža, pšeno), sójová omáčka prírodne fermentovaná (sójové bôby, pšenica bez lepku, soľ, maltodextrín), zmes korenia, syrová aróma mliečneho pôvodu

Nutričné hodnoty v 100g:
energia 319kcal, bielkoviny 17,3g, tuky 3,7g (z toho nasýtené mastné kyseliny 0,8g), sacharidy 54,2g

RECEPTY
Základné recepty sú vzorové recepty pre jednotlivé pokrmy (placky, rezne, zapekané, apod). Podľa týchto vzorov môžete pripraviť stovky ďalších receptov, v ktorých sa striedajú použité suroviny.

REZNE zeleninové, syrové, hubové ai (4 porcie)

    zmiešame 80g Hrašky so 120ml vody na cestičko (hustota redšia ako horčica)
    naporcujeme 300g zeleniny
    kúsky zeleniny namáčame v cestíčku
    kladieme ich do rozpáleného oleja

PLACKY zeleninové, syrové, hubové ai (4 porcie)

    zmiešame 140g Hrašky pikantnej s 250ml vody na cestičko
    nakrájame (nastrúhame) 200g zeleniny
    nakrájanú zeleninu vmiešame do cestíčka (hustota ako na palacinky)
    placky vyprážame v horúcom oleji alebo pečieme v rúre na plechu

POMAZÁNKY s rôznymi druhmi zeleniny (1 porcia 10g Hrašky na cca 50ml vody)

    cestičko rozmiešame s vodou a zvoľna varíme na hustú kašu 20 min.
    po vychladnutí vyšľaháme s tukom 20g na osobu (olej, maslo a pod)
    dochutíme nakrájanou cibuľou, kyslou uhorkou a pridáme buď trený cesnak, nastrúhaný chren alebo nakrájanú papriku, paradajku, mrkvu, zeler apod

DRESING s jogurtom, kyslou smotanou (1 porcia 10g Hrašky na cca 50ml vody)

    základ dresingu pripravíme ako u nátierky, použijeme však na 5g Hrašky 25 ml vody
    po vychladnutí vyšľaháme s jogurtom, alebo kyslou smotanou
    dochutíme nakrájanou cibuľou, kyslou uhorkou a pridáme kôpor, bylinky, cesnak a pod

ZAHUSŤOVANIE polievok - zeleninovej, zemiakovej, gulášovej ai (4 porcie)

    vrchovatú polievkovú lyžicu Hrašky (30g) nasypeme do 1,5 litra vlažnej polievky a zamiešame
    varíme cca 20 minút

ZAHUSŤOVANIE omáčok, štiav, gulášov a pod (1 porcia 10g Hrašky na cca 120ml omáčky)

    Hraškou môžeme nahradiť múku úplne alebo len čiastočne
    Hrášku aj múku je potrebné variť minimálne 20 minút
    Hrašku možno používať na prípravu bešamelových omáčok

NÁHRADA VAJEC v slaných cestách (cca 30g za jedno vajce = asi 1 polievková lyžica)

    Hrašku zmiešame s múkou a cesto ďalej spracúvame, ako sme zvyknutí
    Hrašku pridávame do kysnutého cesta (knedle, slané pečivo), do zemiakového cesta (halušky, knedle a i.)

NÁHRADA VAJEC v karbonátkach - zeleninových, syrových apod (4 porcie)

    zmiešame 250g Hrašky s 300g nastrúhanej zeleniny a podľa potreby pridáme vodu
    z cesta tvarujeme fašírky (môžeme obaliť v strúhanke)
    karbonátky vypražíme v horúcom oleji alebo pečieme na plechu v rúre

NÁHRADA VAJEC pri zapekaní cestovín, zemiakov, zeleniny apod

    Hrašku rozmiešame vo vode, osolíme a povaríme 20 minút na miernom plameni, až vznikne hustá bešamelová omáčka
    -
    môžeme dochutiť muškátovým orieškom, oregánom apod
    vzniknutú omáčku prelejeme zapekané jedlo a ešte dopečieme v rúre

NÁHRADA VAJEC pre lečo, pre mozoček, špenát a pod

    Hrašku rozmiešame vo vode, osolíme a povaríme 20 minút na miernom plameni, až vznikne kaša
    pridáme uvarený karfiol alebo podusené papriky a paradajky alebo mrazený špenát
    premiešame a podľa potreby povaríme a dochutíme
    chutnejšie je, keď Hrašku povaríme s opraženou cibuľkou a Maha korením

Krajina pôvodu: Česká republika

Obsah: 250g