Čo keby som vám povedal, že existuje takzvaný "zázračný doplnok", ktorý by mohol znížiť zápal, bojovať proti účinkom stresu a bolesti, zvýšiť imunitu a zvýšiť energetickú hladinu? Mali by ste záujem? Potom potrebujete vedieť o doplnku MSM.

CROTON LECHLERI / DRAČIA KRV



Rodina: Euphorbiaceae
Rod: Croton
Druhy: lechleri, salutaris, palanostigma
Synonymá: Croton draco
Bežné názvy: Sangre de drago, sangre de drago, dragon’s blood, drago, sangue de drago, sangue de agua

Využívaná časť: živica/miazga

     Najdôležitejšie a pôsobivé prínosy z esenciálneho oleja Copaiba zahŕňajú jeho schopnosť znižovať bolesť a zápaly, chrániť pred infekciami, hojiť pokožku, zabraňovať rastu hubám a zvyšovať zdravie dýchacích ciest. Zlepšuje zdravie pokožky a vlasov, udržuje kontrolu močového mechúra, urýchľuje hojenie, napína pokožku a znižuje krvný tlak.

8 výhod Vilcacory pre imunitu, trávenie a chronické choroby ...


     Vilcacora je jednou z najlepších antivírusových bylín, posilňuje imunitný systém a pomáha bojovať proti infekciám. Táto silná bylinka je nielen proti vírusom, ale má aj protizápalové, antimutagénne a antioxidačné vlastnosti. Spomínané atribúty podporujúce zdravie môžu byť užitočné pri liečbe artitídy, alergií, astmy, cukrovky, syndrómu chronickej únavy, rakoviny, vírusových ochorení, vredov, hemoroidov a ďalších.

7 benefitov borákového oleja pre pleť, artritídu a zápaly

    Borákový olej je prírodná látka, ktorá poskytuje vysokú hladinu mastnej kyseliny nazývanej gama-linolénová kyselina (GLA), čo je silne protizápalová látka, ktorá sa nachádza v niektorých rastlinných olejoch.
Zatiaľ čo kyselina gama-linolénová pochádza z extraktov zo semien rastlín, ako je borák (Borago officinalis), alebo prvosienka, vo vysokej miere sa v ľudskej strave nedosahuje. Preto väčšina ľudí vyhľadáva túto kyselinu v doplnkoch výživy.


Výhody MCT oleja
MCT sú triglyceridy so stredne dlhými reťazcami, čo je čo je forma nasýtenej mastnej kyseliny, ktorá má mnoho zdravotných výhod, od zlepšenia kognitívnej funkcie po lepšie udržanie hmotnosti.
Kokosový olej je veľkým zdrojom MCT - približne 62% až 65% mastných kyselín je MCT - avšak v poslednej dobe sa zvyšuje popularita aj koncentrovanejšieho "MCT oleja".

MCTktoré sa tiež nazývajú "MCFA" pre mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom, pravdepodobne z veľkej časti chýbajú v strave ľuďom, ktorý jedia podľa "západných diét", s najväčšou pravdepodobnosťou preto, že verejnosť bola presvedčná, že všetky formy nasýtených tukov sú potenciálne škodlivé. Nedávny výskum však ukázal veľa dôkazov o skutočnej pravde, pokiaľ ido o nasýtené tuky.

Teraz vieme, že oleje MCT ako kokosový by sa mali konzumovať denne. Niektoré nasýtené tuky, najmä MCT, ktoré sa nachádzajú v kokosovom oleji alebo v trávou kŕmenom hovädzom mäse, sú v skutočnosti ľahšie stráviteľné ako triglyceridy s dlhým reťazcom (LCT) a dokonca môžu mať viac výhod súvisiacich so zdravím srdca, prevenciou pred obezitou a zdravím mozgu.

V skutočnosti tradičné populácie žijúce v tropických oblastiach konzumujú nasýtené tuky vrátane zdrojov MCT, ako sú kokosové orechy, tisíce rokov bez akýchkoľvek škodlivých účinkov - a preto posúďte myšlienku, že diéta s nízkym obsahom tuku je "zdravá".

Okrem kokosového oleja sa v niektorých potravinách s nasýtenými tukmi, vrátane masla (najmä kravského masla), syrov, palmového oleja, plnotučného mlieka a plnotučného jogurtu, nachádzajú aj menšie množstvá MCT.


Upozornenie: Palmový olej je kontroverzným zdrojom MCT, nie preto, že je by bol zlý pre telo, ale preto, že v procese výroby vznikajú problémy. Patrí sem hlavne odlesňovanie, strata diverzity voľne žijúcich živočíchov a neetické zaobchádzanie s pracovníkmi. Preto odporúčam len palmový olej certifikovaný podľa RSPO, ktorý pochádza od výrobcov, ktorí uprednostňujú praktiky trvalej udržateľnosti.

Čím je zvláštny MCT olej?
MCT dostanú svoje meno podľa dĺžky ich chemickej štruktúry. Všetky typy mastných kyselín sú tvorené reťazcami spojeného uhlíka a vodíka. Tuky sú kategorizované podľa toho, koľko majú uhlíkov: tuky s krátkym reťazcom (ako kyselina maslová) majú menej ako šesť atómov uhlíka, tuky so stredne dlhým reťazcom majú 6 - 12 uhlíkov a tuky s dlhým reťazcom (ako omega 3) 21.

Čo teda robí MCT olej najvyšším zdrojom základných zdravých tukov?
Tuky so stredne dlhým reťazcom sa ľahko strávia a posielajú priamo do pečene, kde majú termogénny účinok a schopnosť pozitívne meniť Váš metabolizmus. To je jeden z dôvodov, prečo mnohí ľudia tvrdia, že MCT tuky, vrátane kokosového oleja, spaľuje telo ako palivo, namiesto toho aby sa ukladal ako tuk.

V porovnaní s tukmi s dlhším reťazcom sa MCT absorbujú ľahšie, pretože pre organizmus je menej práce, pri MCT sú menšie uhlíkové väzby, aby mohli ľahšie preniknúť do bunkových membrán a nevyžadujú, aby sa používali špeciálne enzýmy, aby sa využili...

MCT a nasýtené tuky sú pre nás dobré aj inými spôsobmi:
- znižujú riziko nízkotučných diét a podporujú Vaše črevné prostredie, najmä preto, že majú schopnosť bojovať proti škodlivým baktériam, vírusom hubám a parazitom.
- obsahujú antioxidanty, a preto kokosový olej má ďalekosiahle protizápalové účinky, ktoré viedli počas storočí k liečbe desiatok zdravotných problémov v ľudovej medicíne....

Mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom pomôžu pri:
- zachovaní zdravej váhy
- pomáhajú znižovať telesný tuk, pretože zvyšujú Vašu metabolickú funkciu
- máta viac energie
- premýšľate jasnejšie
- zleší sa trávenie
- pomáha udržiavať vyváženú hladinu horm'ónov
- zlepšuje náladu
- pomáha pri boji s bakteriálnymi infekciami a vírusmi
- absorbuje v tukoch rozpustné živiny z rôznych potravín

Výživová hodnota MCT oleja:
Existuje niekoľko rôznych foriem MCT, niektoré sú pravdepodobne efektívnejšie ako ostatné. Štyri rôzne druhy MCT zahŕňajú kapriok (kyselina C6: 0), kyselinu kaprylovú (kyselina C8: 0), kyselinu kaprínovú (kyselina C10: 0) a kyselinu laurovú (kyselina C12: 0). Vo všeobecnosti platí, že kratší reťazec (čo znamená, že počet atómov uhlíka je nižší), tým rýchlejšie môže telo zmeniť mastné kyseliny na využiteľnú energiu v ketónovej forme. Ketóny sú to, čo telo produkuje, keď používa tuky na energiu namiesto glukózy.

Bez ohľadu na presný druh MCT, sú tuky prospešné - najmä pre ľudí, ktorí majú ťažkosti s trávením iných foriem tukov, vrátane tých, ktorí majú problémy s nízkym vsetrebávaním, poruchami trávenia, ako je syndróm dráždivého čreva, Crohnova choroba a infekcie žlčníka...

MCT olej vs. kokosový olej
Neexistuje žiadny nedostatok pri používaní kokosového oleja - poskytuje nielen MCT (najmä kyselinu Laurovú), ale aj antibakteriálne vlastnosti, antioxidanty, protizápalové látky a ďalšie iné prospešné látky. Rozdiel medzi MCT olejom a kokosovým olejom je ten, že MCT je koncentrovanejší a obsahuje rôzne pomery MCT. Zatiaľ čo kokosový olej má v sebe MCT, koncentrovaný MCT olej je takmer čistý.

Existujú štyri rôzne typy MCT ktoré sa líšia v závislosti od počtu uhlíkov, ktoré sú spojené s molekulami tuku (to sa pohybuje medzi 6 až 12 uhlíkmi). MCT v kokosovom oleji tvoria asi 50% jedného druhu (kyselina Laurová), takže skutočnosť, že kokosový olej je väčšinou len jeden typ MCT, je jedným z dôvodov, prečo niektorí ľudia dávajú prednosť koncentrovaným MCT olejom. MCT oleje zvyčajne majú všetky typy MCT, ktoré môže byť ťažké získať z iných potravín.

Kokosový olej jej jedným z najlepších zdrojov kyseliny laurovej, čo dokázali aj mnohé štúdie, vlastnosti antibakteriálne, antimikrobiálne a antivirové. Aj keď asi 90% tukov nájdených v kokosovom oleji je nasýtených, vysoké percento nie je MCT.

Mastné kyseliny, označované ako MCT a kyselina Laurová, pôsobia odlišne v tele, aj keď v USA je producentami kokosového oleja tvrdené, že kyselina Laurová je typom MCT.
Niktorí ľudia tvrdia, že kyselina Laurová sa nespráva  v tele ako iné formy kratších MCT (alebo aspoň tak rýchlo), čo je jeden z dôvodov, prečo obhajcovia MCT veria, že MCT olej je o niečo lepší.

Snáď jeden z najväčších dôvodov, prečo predaj MCT olejov vyskočil v posledných rokoch, je kvôli rastúcej popularite "The Bullet Proof Diet" - "Nepriestrelná Diéta", ktorú napísal Dave Asprey, je diéty prístup pre rýchlu stratu hmotnosti a lepšie kognitívne zdravie, ktorá odporúča, aby ste získali 50 -70% svojej energie zo zdravých tukov, najmä MCT oleja, alebo kokosového oleja. Raňajky podľa plánu - "Bullet Proof Cafeé" - zmes kávy, MCT oleja a masla - čo sľubuje zníženie pocitu hladu a lepšie schopnosti mozgu.

Aj keď niektorý predajcovia MCT oleja môže tvrdiť, že ich produkty obsahujú koncentrovanejšie a rozdielne MCT ako kokosový olej, môže to byť preto, že sú jedným z faktorov ktorý je potrebné zvážiť je, že väčšina MCT tukov na trhu sa vyrába pomocou rafinácie chemikáliami/rozpúšťadlami, čo môže znamenať, že vyžadujú používanie chemikálii ako hexán a rôznych enzýmov.

Zdravotné výhody MCT oleja
1. Môže pomôcť s úbytkom hmotnosti
2. pomáha chrániť zdravie srdca

3. zlepšuje náladu a energiu
4. podporuje trávenie a vstrebávanie živín
5. má antibakteriálne, antivírusové a protiplesňové vlastnosti
6. dokáže odolávať vysokej teplote


1. Môže pomôcť s úbytkom hmotnosti
V porovnaní s inými typmi olejov a tukov sa zdá, že MCT majú pozitívny vplyv na spaľovanie tukov a zníženie hmotnosti. Ako súčasť zdravej výživy môže MCT olej pomôcť zvýšiť pocit sýtosti a dokonca zvýšiť rýchlosť metabolizmu, pri ktorej telo funguje lepšie.

Napríklad štúdia zverejnená v časopise Journal of obezity z roku 2003 ukázala, že po porovnaní dlhodobého užívania MCT a LCT na energetickú spotrebu, mali MCT významnejšie účinky na oxidáciu tukov u obéznych žien. Ukázalo sa, že MCT tuky ponúkajú lepšie spaľovanie tukov.

Ďalšia štúdia z roku 2001, publikovaná v časopise Journal of Nutrition porovnávala telesnú hmotnosť a telesný tuk v skupinách dospelých, ktorí konzumovali tuky s dlhým reťazcom alebo tuky so stredne dlhým reťazcom počas 12 týždňov. Spotreba energiu, tuku, bielkovín a telesného tuku sa významne odlišuje v skupine s MCT ako v skupine s LCT. Pokles oblasti podkožného tuku v skupine MCT bol výrazne väčší ako v skupine LCT, čo naznačuje, že strava s MCT môže prispieť k zníženiu telesnej hmotnosti a tuku u jedincov, ktorí potrebujú znížiť hmotnosť.

Ako pomáhajú MCT tuky pri chudnutí?
Experimentálne štúdie dokazujú, že diétne MCT potláčajú ukladanie tukov zvýšenou termogenézou a oxidáciou tukov u zvierat aj ľudí. Inými slovami, pomáhajú telu produkovať ketóny, čo Vám poskytuje rovnaké výhody ako ketogénna strava bez toho, aby ste museli odstrániť sacharidy zo stravy. V skutočnosti sú MCT niekedy nazývané "konečné ketogénne tuky" kvôli ich tepelnému účinku v tele a chopnosti rýchlo sa premieňať na energiu, najmä keď niekto nekonzumuje sacharidy, čo je ideálne pre keto stravu, aby pomohol organizmu dosiahnúť ketózu.

2. pomáha chrániť zdravie srdca
Štúdia uverejnená v časopise Journal of Nutraceuticals and functional Foods z roku 2010 uvádza , že MCT môžu pomôcť predchádzať vývoju metabolického syndrómu - termínu, ktorým sa vyjadruje skupina metabolických porúch, ako je abdominálna obezita, dyslipidémia, hypertenzia a znížená hladina glukózy na lačno. Zdá sa, že MCT pomáhajú znižovať kardiovaskulárne ochorenia a riziko úmrtnosti. S najväčšou pravdepodobnosťou majú tento pozitívny účinok, pretože sú protizápalové, ľahko stráviteľné, ľahko sa využívajú na doplnenie energie.

3. Zlepšuje energetické úrovne a náladu
Váš mozog je z veľkej časti tvorený mastnými kyselinami, takže potrebujete stabilný prísun z Vašej stravy, aby ste cítili to najlepšie, jasnejšie premýšľali a výkonnejšie pracovali.
Štúdia zverejnená v časopise Journal of Neurobiology of aging z roku 2004 zistila, že MCT v kokosovom oleji pomohli zlepšiť problémy s pamäťou aj pri alzheimerovej chorobe u starších ľudí. Jednoznačne sa dá povedať, že MCT tuky vám dodajú jedinečné palivo pre mozog, pomôže absorbovať vitamíny a minerály, a taktiež pomôže jasnejšiemu a energetickejšiemu premýšľaniu.

MCT pomáha nielen kŕmiť mozgové bunky, ale tiež zlepšuje zdravie Vašich čriev. V jednej zo štúdií uverejnených v Journal of Animal Feed and Sciences, boli zvieratá kŕmené buď štandartnou zmesou, alebo rovnakou zmesou doplnenou dvoma gramami MCT tukov (konkrétne kyselinou kaprylovou), pričom zvieratá, ktoré dostávali MCT vykazovali zlepšenie zdravia čriev, výkonnosti, rastu a trávenia živín.

4. Podporuje trávenie a vstrebávanie živín
MCT oleje a kokosové oleje sú prospešné pre vyrovnávanie baktérií v čreve, čo má pozitívne účinky na trávenie, na energiu a na schopnosť vstrebávať vitamíny a minerály z potravy. Tuk so stredne dlhým reťazcom môžu pomôcť v likvidácií širokej škály patogénnych vírusov, baktérií, ktoré spôsobujú problémy s trávením vrátane kandidy, zápchy, hnačky, otravy jedlom, alebo bolesti žalúdka...
Mali by set konzumovať kokos a iné zdravé tuky, aby ste obsorbovali v tukoch rozpustné živiny, ktoré sa nachádzajú v rôznych potravinách. Patria medzi ne živiny ako beta-karotén (prekurzor vitamínu A, ktorý sa nachádza v rastlinách, ako sú bobule a listová zelenina), vitamín E, vápnik, horčík, fosfor a luteín. Keď sa riadite zásadami zdravej výživy plnú rôznych rastlinných jedál, ale nedosiahnete dostatok zdrojov tuku, vaše telo nie je v podstate schopné využívať tieto živiny.

5. Má antibakteriálne, antivírusové a protiplesňové vlastnosti
MCT sú silné, prírodné antibiotiká, ktoré pomáhajú vyrovnávať baktérie v čreve. Vo veku rezistencie na antibiotiká je zmyslupné mať prirodzené metódy na zabíjanie niektorých škodlivých typov baktérií. Tu sú niektoré známe, pri ktorých sa vie, že ich vedia usmrtiť tuky so stredne dlhým reťazcom:
streptokoky (infekcie dýchacích ciest, zápal pľúc)
streptokoky (spôsobujúce infekcie močových ciest)
neisseria (spôsobujúca meningitídu, zápalové ochorenia panvy) a niektoré ďalšie kmene, ktoré spôsobujú žalúdočné vírusy, kandida, vredy a pohlavne prenosné choroby.

V skutočnosti existuje najmenej tucet patogénnych vírusom, ktoré boli aspoň čiastočne inaktivované kyselinou Laurovou. Ďalšou skvelou vecou na MCT je, že dokážu znížiť množstvo "škodlivých baktérií". To je dôležité, pretože potrebujeme len dobré baktérie aby sme mali zdravé a silné črevo.
Podľa niektorých štúdií majú tuky so stredne dlhým reťazcom lepšiu ochranu pred infekciami ako mastné kyseliny s dlhý reťazcom. V štúdií publikovanej v časopise Journal of Nutritional Biochemistry sa zistilo, že mastné kyseliny a monoglyceridy s dĺžkou reťazca od 8-12 uhlíkových atómov boli silnejšie antivírusové a antibakteriálne pri pridávaní do mlieka ako monoglyceridy s dlhým reťazcom. Lipidy stredného reťazca pridané do mlieka (mlieko so zvýšeným obsahom lipidov) inaktivovali množstvo patogénov vrátane RSV, herpes simplex vírus typu 1 (HSV-1), hemofilus influenzae a streptokok.

6. Dokáže odolávať vysokej teplote
MCT oleje sú obzvlášť vhodné na varenie, pretože majú vysoký "dymový bod", čo znamená, že neoxidujú ľahko a dokážu vydržať vysoké teploty. To je veľmi dôležité, pretože aj niektoré "dobré tuky" nie sú vhodné na varenie (napríklad extra panenský olivový olej alebo ľanový olej). Kokosový olej ako aj MCT olej sa môže väčšinou používať v pečivách, hranolkách a grilovaných potravinách bez znehodnotenia.

Ako používať MCT olej v receptoch
Niktorý ľudia veria, že môžu využívať MCT tuky denne len ako doplnok výživy samostatný alebo do nápojov. MCT olej nemá chuť ani vôňu. Ľudia by mali začať používať MCT tuky pomaly po čajových lyžičkách až po polievkové.
Ako môžete kreatívne používať MCT olej doma bez toho, aby ste museli každé ráno piť "Nepríjemnú kávu"? Niektoré šikovné spôsoby, ako získať viac MCT vo vašej strave:
- Výroba domácej majonézy (MCT olej, vaječné žĺtka, extra panenský olivový olej, limetková šťava a soľ)
- ako šalátový dresing (MCT olej, troška medu, dijon horčica a nakoniec obľúbené bylinky)
-Pridaním niektorého MCT oleja do smoothies, alebo jogurtu (kde stabilizuje krvný cukor, pretože pomáha spomaliť rýchlosť glukózy)
- Použitie oleja MCT v domácich pekárenských výrobkoch namiesto kokosového oleja
Nezabudnite, že rovnako ako kokosový olej, ktorý sa používa na vlasy, je MCT olej taktiež  skvelý pre vašu pokožku a vlasy.
Olej MCT sa môže používať v domácich procedúrach na bielenie zubov, ako hydratačný prostriedok, ako balzám na pery, ako opaľovací krém, ako holiaci krém, kondicionér, tvárová maska mnoho iného...

Myšlienka na záver
- Rozdiel medzi olejom MCT a kokosovým olejom je ten, že MCT olej je koncentrovanejší a obsahuje rôzne pomery MCT. Zatiaľ čo kokosový olej má v sebe MCT, koncentrovaný MCT olej je takmer úplne MCT.
- Vedecké výhody MCT oleja zahŕňajú jeho schopnosť pomôcť s úbytkom hmotnosti alebo údržbou, ochranou zdravia srdca, zlepšenými úrovňami energie a náladou a podporou trávenia a absorpcie živín. Navyše, MCT olej má antiproliferačné, antivírusové a antifungálne vlastnosti a dokáže odolávať vysokej teplote varenia.

     Amarant je pôvodom z Južnej ameriky. V tejto oblasti bol základnou potravinou Inkov a aztékov (tiež ho nazývali "svätým zrnom") a dnes to je potravina budúcnosti.  V našej oblasti ho poznáme aj pod názvom láskavec a môže sa pestovať ako okrasná rastlina - pseudoobilnina.